DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē atklāšanā Latvijas Nacionālajā operā, 2015.gada 8.janvārī

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ieva Lūka, LETA

Valsts prezidenta kungs,
Saeimas priekšsēdētājas kundze,
Eiropadomes priekšsēdētāja kungs,
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja kungs,
Ministri,
Visi klātesošie Latvijā un Eiropā! 

Brīvība, vienlīdzība un brālība!  Šie Francijas tautai tik tuvie vārdi ir mūsu sirdīs īpaši nozīmīgi šodien. Mēs esam vienoti kopā ar Francijas tautu sērās par vardarbībā bojā gājušajiem. Bet Francijas tautai ir jāzina – Latvija, visas Eiropas Savienības valstis - mēs esam ar jums plecu pie pleca jūsu skumjās. Mēs šodien visi kopā izsakām vienu domu – mēs aizstāvēsim visas Eiropas pamatvērtības un pamattiesības. Mēs neļausim tās iespaidot. Mēs būsim nelokāmi. Mēs celsim šīs vērtības vēl augstākā godā. Cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, vienlīdzība, tiesiskums un cilvēktiesību ievērošana ir šo vērtību vārds. Eiropas Savienība turpinās iesākto ceļu. Uz izaugsmi, uz gudru, inovatīvu, spēcīgu Eiropu pasaulē.

Tāpēc mums, visām 28 Eiropas Savienības valstīm, ir jādarbojas vēl vienotāk un solidārāk, ejot uz ambicioziem mērķiem. Tāpat kā mēs, katrs eiropietis, esam atšķirīgs, tā mūsu valstis un valstu ekonomikas var atšķirties. Taču mūsu vienotās Eiropas mērķis ir joprojām rast vislabākos modeļus, kā vienam otru papildināt, lai Eiropas kopīgā izaugsme iegūtu no daudzveidības.

Man Eiropas Savienība ir arī ekonomiskā loģika, sociālie standarti. Vēl patiesāk un tiešāk – tas ir līdzsvars, ko ievērojam starp ekonomisko un sociālo jomu. Šie svaru kausi, kuri nedrīkst zaudēt savu līdzsvara pozīciju.

Nākamie svaru kausi, kuros ir svarīgs līdzsvars Eiropas Savienībā – mēs esam centrs vai perifērija. Mēs taču nevaram pajautāt, - Eiropa, paklau, vai tev svarīgāka ir labā roka vai kreisā kāja? Eiropas kopīgā dzīves līmeņa paaugstināšana ir līdzsvara atslēga. Cilvēks nedrīkst ciest no tā, ka viņš dzīvo Eiropas centrā vai perifērijā, laukos vai pilsētā.

Kopš studenta gadiem mani ir fascinējusi datorzinātne. Tehnoloģijas ir mērojušas tālu ceļu, tās joprojām rada inovatīvas pieejas, radošu domāšanu it kā tik tehniskā pasaulē. Tāpēc es priecājos, ka Latvijas prioritātes ir konkurētspējīga Eiropa, digitāla Eiropa, globāli stipra Eiropa. Tās ir prioritātes, kurās ir daudz vietas tālejošiem mērķiem un gluži praktiskai ikdienas sadarbībai.

Šodien esam uz mākslas skatuves, lai atklātu Latvijas prezidentūru. Iedvesma, kas vada mūzikas un citu mākslu dižgarus, ir svarīga arī Eiropas ekonomikai. Globālos investorus var piesaistīt tikai tāda Eiropas Savienība, kuras pievilcību raksturo oriģinalitāte, svaigas idejas, kura nebaidās pati no savām ambīcijām. Tā dēvētā "Copy/Paste" politika nav mūsu stilā, mēs nekopējam kādu citu uz šīs pasaules.

Mēs esam par modernu un ekonomikā aktīvu Eiropu. Katram cilvēkam tuvu Eiropu.  Esam par Eiropu kā zināšanu Gaismas pili, kura vienmēr atceras arī par garīgās izaugsmes ceļu. Tā mēs tiksim uz priekšu! Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē ir atklāta!

Skaistu Jums vakaru!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI