DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Nacionālais integrācijas centrs turpina strādāt gan ar trešo valstu pilsoņiem, gan Latvijas sabiedrību

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem Latvijas iedzīvotāju sadalījums uz 2014.gada 1.janvāri ir šāds: Latvijas pilsoņu ir apmēram 1 miljons 823 tūkstoši, Latvijas nepilsoņu ir nepilni 283 tūkstoši un apmēram 80 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju ir cilvēki, kas šeit uzturas ar pastāvīgām vai terminētām uzturēšanās atļaujām jeb ir ārzemnieki. Iemesli, kuru dēļ, iebraucēji uzturas mūsu valstī, ir lielākoties ļoti vienkārši – te mīt viņu ģimene, viņi te studē vai strādā, vai ir investori. Top 10 valstis, no kurām uz šejieni ir atbraukuši cittautieši, ir sarindojamas, sākot ar Krieviju (teju 50 000 iebraucēju), kurai seko Ukraina (nepilni 4000), Baltkrievija (teju 2500), Uzbekistāna, Kazahstāna, ASV, Ķīna, Azerbaidžāna, Izraēla (katrai daži simti cilvēku, no nepilniem 900 līdz 350) un sarakstu noslēdz Gruzija (300 iebraucēji).

Šādus un citus noderīgus datus var uzzināt Nacionālā integrācijas centra semināros „Aktualitātes darbā ar trešo valstu pilsoņu integrācijas jautājumiem”, kas jau notika Rēzeknē un Jēkabpilī, bet 11.aprīlī tiek organizēti Liepājā, 25.aprīlī Cēsīs un 9.maijā Rīgā. Šo semināru mērķis ir informēt valsts, pašvaldību iestāžu darbiniekus un NVO pārstāvjus par aktualitātēm darbā ar trešo valstu pilsoņu integrācijas jautājumiem. Uzlabot valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju speciālistu, kas sniedz pakalpojumus trešo valstu pilsoņiem, zināšanas par migrācijas politiku un tās aktualitātēm, iepazīstināt ar dažādu pieredzi un praksi darbā ar trešo valstu pilsoņiem, kā arī veicināt semināru dalībnieku izpratni par naida runu un tās izpausmēm. Beidzamā no minētajām tēmām arvien skaudrāk laužas mūsu ikdienā, jo sociālo tīklu lietošanas paradums aktivizējas un atgriezeniskās saiknes efekts sadarbībai ar pilsonisko sabiedrību tiek plašāk lietots kā senāk.

Sabiedrības integrācijas fonds projekta "Nacionālais integrācijas centrs" (NIC) ietvaros sniedz iespēju trešo valstu pilsoņiem apgūt arī latviešu valodu, iekļaujot apmācībās kultūras tradīciju un vēsturiskos aspektus, tādējādi nodrošinot pilnvērtīgāku viņu iekļaušanos Latvijas sabiedrībā. Projekta ietvaros iespēja mācīties latviešu valodu bez maksas ir paredzēta līdz 300 personām. Cilvēkiem tiek piedāvāts valodu apgūt atbilstoši savam prasmju līmenim. Rīgā patlaban tiek apmācītas 14 grupas, kur grupā ir vidēji 8 līdz 16 cilvēki. Iepirkumu procedūrā iegūtā pakalpojuma cena svārstās dažādās vietās Latvijas pilsētās no aptuveni 115 līdz 320 eiro par vienu cilvēku, kas mācās latviešu valodu pēc 120 stundu programmas.

Lai veicinātu trešo valstu pilsoņu iepazīšanos ar Latvijas kultūru, vēsturi, tradīcijām, latvisko dzīvesziņu, mūsdienu Latvijas sabiedrību un vidi, sekmētu viņu iesaistīšanos Latvijas sabiedrībā un dalību ikdienas procesos, kā arī informētu Latvijas sabiedrību par trešo valstu pilsoņu aktivitātēm un izaicinājumiem, kā arī parādītu Latviju no trešo valstu pilsoņu skatupunkta, NIC ir izsludinājis radošo darbu konkursu trešo valstu pilsoņiem "Es Latvijā!". Līdz šā gada 30.aprīlim trešo valstu pilsoņi aicināti iesūtīt fotogrāfijas, video stāstus, karikatūras, esejas, aprakstus, dzeju un citus radošos darbus, kas parāda sajūtas, ierodoties uz dzīvi Latvijā.

Kultūras ministrija, kas ir atbildīgā institūcija par Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fondu, un Sabiedrības integrācijas fonds uzskata, ka jāturpina īstenot programmas, kurās visas Latvijā dzīvojošās sabiedrības grupas var gūt atbalstu savām iniciatīvām, kas vērstas uz kopīgu vērtību nostiprināšanu, saliedētību, valsts valodas zināšanu paaugstināšanu un iecietības veicināšanu.

Vairāk informācijas mājas lapā – integration.lv vai, zvanot uz bezmaksas tālruni 80004006.

Iveta Bērziņa-Bebriša,
Projekta "Nacionālais integrācijas centrs"
sabiedrisko attiecību eksperte,

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI