DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

ZM un Rīgas Dome vienojas par rīcību pārtikas produktu eksporta veicināšanai

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
23.oktobrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Rīgas Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs parakstīja sadarbības līgumu, kas paredz kopīgi veidot un īstenot projektu „Pārtikas produktu eksporta veicināšana uz Maskavu”.

Parakstot līgumu, J.Dūklavs norādīja: „Šis līgums ir solis uz priekšu, lai mūsu uzņēmējiem pavērtos plašākas iespējas attīstīt pārtikas produktu eksportu. Es vienmēr esmu uzskatījis mūsu austrumu kaimiņus par nozīmīgiem tirgus partneriem.” Zemkopības ministrs uzsvēra, ka pašreiz galvenais uzdevums ir panākt, lai Krievijas Federācijas Federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta pārbaužu rezultāti būtu maksimāli operatīvi. Kā ziņots, tikko noslēgušās Krievijas Federācijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta inspektoru pārbaudes Latvijā, kurās tika pārbaudīti 26 Latvijas dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu ražošanas uzņēmumi. Zemkopības ministrs informēja, ka ticies ar Krievijas inspektoriem, un Krievijas puse izteikusi gatavību nākt pretī Latvijas uzņēmējiem un veikt papildu pārbaudes, lai ātrāk novērstu neatbilstības.

Savukārt N.Ušakovs uzsvēra, ka īstenojot līgumā paredzēto, Latvijas pārtikas produktu ražotājiem, iespējams, tiks panākti labāki nosacījumi Maskavas tirgū. „Tālab pašreiz visi spēki jāveltī loģistikas izveidei,” norādīja Rīgas Domes vadītājs.

Līgumā paredzēts izstrādāt eksporta veicināšanas plānu Latvijā ražotu pārtikas produktu eksportam uz Maskavu, kā arī realizēt Latvijā ražotus pārtikas produktus Maskavas tirgū zem vienotas preču zīmes un veicināt eksportējamo produktu atpazīstamību un noietu Maskavas tirgū.

Lai veiktu šos uzdevumus, paredzēts izveidot darba grupu, tajā iekļaujot Rīgas domes, Zemkopības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas un Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvjus. Ja nepieciešams, darba grupa piesaistīs arī nozares ekspertus.

Līgums paredz veikt esošās situācijas apzināšanu, iekļaujot tajā Maskavas pārtikas tirgus analīzi un Latvijas pārtikas eksporta potenciāla novērtēšanu. Plānots arī izstrādāt eksporta veicināšanas rīcības plānu. Tāpat līgumā noteikts, ka darba grupai jāizstrādā un jāsniedz rekomendācijas un priekšlikumi kā komersantiem, tā valsts institūcijām pārtikas produktu eksporta veicināšanai un paplašināšanai.

Informāciju sagatavoja
Solveiga Lazovska
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
tālrunis: 67027498
Solveiga.Lazovska@zm.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI