SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
6
6

Ziņas par aizsargātajiem lietotājiem elektrības maksas atlaides piemērošanai būs precīzākas

Stājas spēkā 01.09.2024.

FOTO: Freepik.

Lai uzlabotu informācijas kvalitatīvu apmaiņu, piešķirot elektroenerģijas maksas samazinājumu daudzbērnu ģimenēm, trūcīgām mājsaimniecībām un citiem aizsargātajiem lietotājiem, precizētas vairākas situācijas par reģistru datu apmaiņu un uzglabāšanas termiņiem.

To paredz Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumu Nr. 345 “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi” grozījumi, kas stājās spēkā 1. septembrī.

Mazāk par patērēto elektrību maksā četras sociālās grupas jeb aizsargātie lietotāji, kuriem rēķinā piemēro atlaidi, proti, maksas samazinājumu:

  • trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) – atlaide 20 eiro;
  • ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, – atlaide 20 eiro;
  • personai ar I grupas invaliditāti vai tās aizgādnim – atlaide 20 eiro;
  • daudzbērnu ģimenei – atlaide 25 eiro.

Vairāk par tēmu LV portālā >>

MK noteikumi Nr. 345 noteic, ka Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) nodrošina pakalpojuma īstenošanu un vienlaikus veic pārziņa funkciju aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmai (ALDIS), kas apkopo datus no valsts datu reģistriem, lai identificētu aizsargāto lietotāju statusam atbilstošās personas, kā arī no elektroenerģijas tirgotājiem, lai aprēķinātu atbalsta apmēru un to, kuri elektroenerģijas tirgotāju klienti atbilst aizsargātā lietotāja statusam un attiecīgi kuru rēķinos par elektrību jāpiemēro maksas samazinājums.

Lai uzlabotu datu apmaiņu un aizsargāto lietotāju datu informācijas sistēmai nodoto datu kvalitāti, tāpat arī noteiktu maksimālo periodu, kādā tiek pārskatīti dati par aizsargātajam lietotājam nepiešķirtu atbalstu ALDIS darbības vai citu datu reģistru kļūdu dēļ, noteikumos precizētas normas par termiņiem, kādos informāciju sniedz un saņem pakalpojuma nodrošināšanā iesaistītās puses – elektroenerģijas tirgotāji, Būvniecības valsts kontroles birojs (turpmāk – birojs), informācijas sistēma ALDIS.

Ar grozījumiem, ja ir nepieciešamas korekcijas, noteikts iespējamais pārrēķina periods – 18 mēneši.

Noteikumos jau bija un joprojām ir paredzēts, ka informācijas sistēmā uzkrātos personas datus par aizsargātajiem lietotājiem glabā 18 mēnešus un pēc tam dzēš. Tomēr nebija noteikts, kādā termiņā var tikt pārskatīti dati par piemēroto atbalstu aizsargātajam lietotājam. Lai atbalsta pārskatīšanas termiņus salāgotu ar datu glabāšanas termiņu, noteikumi ir papildināti, respektīvi, gadījumos, kad būs nepieciešams samazinātās maksas pārrēķins (gan situācijā, ja maksas samazinājums nav piemērots, gan tad, ja tas ir piešķirts nepamatoti), to veiks tikai tad, ja kļūda būs konstatēta minēto 18 mēnešu periodā.

Biroja pārstāvji apstiprina: “Dati tiek glabāti 18 mēnešus, līdz ar to, ja persona pieprasa pārrēķinu par senāku periodu, birojam nav pieejami dati, uz kuriem balstīties, kā arī nav iespējams padziļināti izpētīt situāciju, jo maksas samazinājums var netikt vai tikt piemērots datu reģistru, pakalpojumu sniedzēju datu iesniegšanas vai neiesniegšanas gadījumā, tāpat arī aizsargātā lietotāja darbību vai bezdarbības dēļ.”

2024. gada augustā atbalstu (maksājuma par elektrību samazinājumu) saņēma:

  • 33 049 – daudzbērnu ģimenes;
  • 34 931 – trūcīga vai maznodrošināta persona;
  • 23 733 – personas ar I grupas invaliditāti vai bērnu invalīdu.

Atbalsta saņēmēju skaits ir mainīgs. Šī gada augustā bija vairāk daudzbērnu ģimeņu, turpretī, piemēram, 2022. gadā ikmēneša atbalstu saņēma vidēji 31 984 daudzbērnu ģimenes.

Informācija par atbalsta saņemšanu katrai no grupām un atbildes uz jautājumiem dažādās dzīves situācijās pieejamas Būvniecības valsts kontroles biroja tīmekļvietnē publicētajā apkopojumā “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma organizēšana”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI