SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. augustā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Nodokļi
1
1

Azartspēlēs plāno stingrākus noteikumus gan spēlētājiem, gan organizētājiem

FOTO: Ieva Leiniša, LETA.

Azartspēlēm paredzēts noteikt plašāku uzraudzību, stingrākus spēlētāju vecuma un spēļu organizēšanas laika ierobežojumus, lai mazinātu atkarības riskus, nepieļautu nelegālu spēlēšanu, kā arī novērstu nelicencētu azartspēļu un izložu organizēšanu. Ar likumu plānots ieviest spēlētāju personalizētās viedkartes, kas ļaus identificēt personas risku pārmērīgai tieksmei uz azartspēļu spēlēšanu.

Plaši papildinātais regulējums iekļauts Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajā Azartspēļu un izložu likuma grozījumu projektā, ko valdība 13. augustā atbalstīja.

Vecuma ierobežojums

Likumprojekts paredz noteikt stingrākas prasības vecuma ierobežojumam. Likumprojekts noteic, ka:

  • piedalīties azartspēlēs varēs personas no 21 gada vecuma (šobrīd no 18 gadiem);
  • piedalīties izlozēs būs atļauts personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu (līdz šim vecuma ierobežojums attiecībā uz dalību izlozēs nebija noteikts).

Minimālais spēļu automātu skaits un prasības fasādes noformējumam

Spēļu automātu minimālo skaitu spēļu zālēs iecerēts palielināt no 20 līdz 25 vienībām, novēršot mazu spēļu zāļu esamību valsts teritorijā un tādējādi samazinot azartspēļu pieejamību.

Lai izvairītos no azartspēļu organizēšanas vietu pārmērīgi pamanāmā fasāžu noformējuma, Ministru kabinetam būs jānosaka tām vienotas prasības, definējot, kāda informācija un kādā apmērā atļauta izvietošanai uz azartspēļu organizēšanas vietu fasādēm.

Personalizētā viedkarte

Ar grozījumiem plānots noteikt pienākumu azartspēļu un interaktīvo izložu organizētājiem ieviest ar azartspēļu spēlēšanu saistīto risku uzraudzības un kontroles sistēmu.

Tā paredz aizsargāt spēlētāju no azartspēļu atkarības izveidošanās riska un nepieļaut tādu personu spēlēšanu, par kurām ir aizdomas, ka tām pastāv azartspēļu atkarību izveidošanās risks. Vienlaikus iecerēts ieviest azartspēļu spēlētāju personalizētās viedkartes, kas radīs plašākas iespējas identificēt atkarības no azartspēļu spēlēšanas, uzsver Finanšu ministrija.

Personalizētā viedkarte, kā definēts likumprojektā, būs karte vai cits tehnoloģiskais risinājums (piemēram, lietotne viedtālrunī), kura funkcionalitāte nodrošinās spēlētāja identifikāciju, kā arī sniegs informāciju, kas ļaus identificēt personas risku pārmērīgai tieksmei uz azartspēļu spēlēšanu.

Ar grozījumiem likuma 36. pantā (“Azartspēļu organizētāja vispārīgie pienākumi”) plānots paplašināt azartspēļu organizētāja atbildību, tai skaitā nosakot pienākumu nodrošināt, ka spēlētājs nevar uzsākt spēli bez personalizētās viedkartes, un uzraudzīt, lai spēlētājs to izmanto, spēlējot spēļu automātu spēles, ruleti (cilindrisko spēli), kāršu spēles, kauliņu spēles, derības un totalizatoru. Personalizētajā viedkartē iekļauta informācija par katru konkrēto spēlētāju identificējošajiem datiem, spēlē pavadīto laiku, iemaksātajiem naudas līdzekļiem un iegūtajiem laimestiem, kas ļauj identificēt personas pārmērīgas tieksmes uz azartspēļu spēlēšanu risku.

Katru reizi, kad spēlētājs izmantos personalizēto viedkarti, tiks fiksēta konkrētā spēlētāja rīcība un veidots viņa profils – likmes lielums, cik bieži iesaistās spēlē, vai ievēro noteiktos ierobežojumus uzvedības datu izsekošanā u. tml. Līdz ar to varēs prognozēt spēlētāja iespējamās problēmas, identificēt problēmspēlētāju un savlaicīgi sniegt palīdzību attiecīgajam spēlētājam, paskaidrots grozījumu projekta anotācijā.

Spēlēšanas laika ierobežojums

Likumā paredzēts noteikt laika ierobežojumu azartspēļu organizēšanai no plkst. 6.00 līdz 9.00, izņemot totalizatoru vai derību likmju pieņemšanu, un aizliegt organizēt interaktīvās azartspēles ilgāk par 21 stundu vienā nepārtrauktā vai vairākās atsevišķās sesijās kopumā 24 stundu periodā.

Tādējādi tiks ierobežota spēlētāja ilgstoša dalība azartspēlēs vai interaktīvajās azartspēlēs, iespējami samazinot indivīda veselībai nodarīto kaitējumu.

Likumprojektā ietverts arī deleģējums Ministru kabinetam noteikt pienākumu azartspēļu organizētājiem veikt azartspēļu organizēšanas vietu apmeklētāju reģistrāciju, kas nodrošinātu ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma un proliferācijas finansēšanu saistītu risku samazināšanos.

Jaunajām normām likumprojektā paredzēti atšķirīgi spēkā stāšanās termiņi. Grozījumu projekts vēl jāizskata Saeimai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI