SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
15. janvārī, 2024
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība

Arī lielā salā skolas un bērnudārzi ir atvērti

FOTO: Freepik.

Gaisa temperatūrai būtiski pazeminoties, bērni drīkst neapmeklēt skolu vai bērnudārzu. Skaidrojam, no cik grādu temperatūras izglītības iestādi drīkst neapmeklēt, vai šāds kavējums tiek attaisnots un kā izglītības iestādēs tiek organizēts darbs, kad ārā valda sals.

īsumā
  • Ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par mīnus 20 °C, skolu neapmeklē izglītojamie vecumā līdz 12 gadiem.
  • Ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par mīnus 25 °C, skolu neapmeklē izglītojamie vecumā no 13 gadiem.
  • Ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par mīnus 10 °C, bērnudārzos āra pastaigas netiek organizētas bērniem, kuri ir jaunāki par trim gadiem.
  • IKVD: skolas, neatkarīgi no temperatūras ārā, netiek slēgtas un ir gatavas nodarbināt bērnus, kuri tomēr ieradušies.
  • IKVD: pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem pašiem jāpieņem lēmums, vai bērna vešana uz bērnudārzu nekaitēs viņa veselībai.
  • Par kavējumu sala dēļ jāinformē izglītības iestāde, kas, izvērtējot apstākļus, pieņems lēmumu par kavējuma attaisnošanu.
  • Valsts ģimnāzijas direktore: “Skolas darbinieki ar sapratni uztver mācību kavējumus, kas radušies stipra sala vai ievērojama sniega daudzuma gadījumā.”
  • Bērnu, kurus vecāki izvēlas nevest uz dārziņu, jo ārā ir auksts, skaits ir neliels, jo vecākiem ir jāierodas darbā.

Mācības turpinās, neatkarīgi no temperatūras ārā

Ministru kabineta noteikumu Nr. 610 “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas” 6. punkts nosaka: ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par mīnus 20 °C, izglītības iestādi neapmeklē izglītojamie vecumā līdz 12 gadiem, savukārt, ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par mīnus 25 °C, iestādi neapmeklē izglītojamie vecumā no 13 gadiem.

Lai gan Veselības inspekcija (VI) norāda, ka minētie punkti jāuztver kā prasība, Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) skaidro, ka skolas, neatkarīgi no temperatūras ārā, netiek slēgtas un ir gatavas nodarbināt bērnus, kuri tomēr ieradušies.

“Vecākiem katrā individuālā gadījumā pašiem jāpieņem lēmums par skolas apmeklējumu,” uzsver IKVD. Tāpat arī rodas situācijas, ka gaisa temperatūra bērna dzīvesvietā un skolas atrašanās vietā atšķiras.

Ja bērns aukstuma dēļ skolu tomēr neapmeklēs, par to nepieciešams informēt izglītības iestādi, kas, izvērtējot apstākļus, pieņems lēmumu par kavējuma attaisnošanu.

Vienlaikus IKVD akcentē, ka zema gaisa temperatūra ārā nav pamats attālināto mācību noteikšanai.

Bērnudārzos netiek organizētas pastaigas ārā

Norāde par izmaiņām izglītības procesā pirmsskolas izglītības iestādēs aukstuma dēļ ietverta MK noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Šo noteikumu 9. punkts paredz: ja gaisa temperatūra ārā ir zemāka par mīnus 10 °C, pastaigas svaigā gaisā netiek organizētas bērniem, kuri ir jaunāki par trim gadiem.

Noteikumu anotācijā paskaidrots: “Ņemot vērā, ka bērni līdz trīs gadu vecumam nevar pilnībā izvērtēt sala ietekmi un informēt pieaugušos, ka salst, un ņemot vērā, ka bērnu apģērba termoizolācija var būtiski atšķirties, pastāv risks, ka bērni līdz trīs gadu vecumam, pastaigājoties mīnus 10 °C temperatūrā, var gūt roku vai kāju apsaldējumus [..].”

Kaut arī uz pirmsskolas vecuma bērniem neattiecas noteikums, ka zemas temperatūras dēļ uz izglītības iestādi nav jādodas, IKVD norāda, ka arī pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem pašiem jāpieņem lēmums, vai bērna vešana uz bērnudārzu attiecīgajā dienā nekaitēs viņa veselībai.

Arī šajā gadījumā, ja izlemts bērnu atstāt mājās, par to jāinformē izglītības iestāde, kas, izvērtējot kavējuma pamatotību, to attaisnos.

Izglītības iestādēm jāturpina gādāt par temperatūru iekštelpās

Turpinot mācības aukstā laikā, nedrīkst aizmirst par atbilstošas temperatūras nodrošināšanu izglītības iestādes iekštelpās. MK noteikumi “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas” paredz, ka skolu mācību telpās, aktu zālē, garderobē, internāta guļamtelpā un sadzīves telpā temperatūra, neatkarīgi no sala stipruma, nedrīkst būt zemāka par plus 18 °C, sporta zālē vai sporta zālei pielāgojamā aktu zālē – ne zemāka par plus 16 °C, savukārt dušas telpā, tualetē – ne zemāka par plus 20 °C.

Turpretī MK noteikumi “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” noteic, ka pieļaujamajai minimālajai gaisa temperatūrai telpās, kurās uzturas bērni, kas ir jaunāki par trim gadiem, jābūt vismaz plus 20 °C, bet telpās, kurās uzturas bērni, kas vecāki par trim gadiem, – vismaz plus 18 °C.

Skolas pret kavējumiem sala dēļ izturas ar sapratni

Sazinoties ar vairāku izglītības iestāžu vadītājiem, secināms, ka sals to apmeklējumu izteikti neietekmē, taču, ja audzēkņi laikapstākļu dēļ paliek mājās, šāds kavējums tiek uztverts ar sapratni un attaisnots.

Rīgas Imantas vidusskolas direktore Ingūna Helviga LV portālam norāda, ka mācību procesā izmaiņu aukstā laika dēļ nav. Ja skolēns nevar ierasties skolā aukstuma dēļ, tad vecāki saskaņā ar skolas noteikto kārtību par to informē klases audzinātāju, un šāds kavējums tiek attaisnots.

Līdzīgu viedokli pauž Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktore Uva Grencione-Lapseniete: “Skolas darbinieki ar sapratni uztver mācību kavējumus, kas radušies stipra sala vai ievērojama sniega daudzuma gadījumā. Ar vecākiem savstarpēji komunicējam. Ja nepieciešams, attaisnojam kavējumus. Skolā strādājam pēc ierastā plāna. Skolēnu mācību kavējumu laikapstākļu dēļ nav daudz.”

Ģimnāzijas direktore piebilst, ka sala stiprums darbu skolā būtiski neietekmē, jo lielu daļu skolēnu uz skolu atved vecāki automašīnā.

Savukārt Baldones vidusskolas direktore Indra Šmite atklāj, ka šī mācību semestra pirmajā dienā, kad Latvijā valdīja ievērojams aukstums, skolu apmeklēja 396 audzēkņi no kopumā 607.

“Baldones vidusskolā izglītības process aukstā laikā notiek klātienē, pamatojoties uz IKVD viedokli, ka aukstums nav iemesls attālināto mācību noteikšanai. Esmu lūgusi pedagogus iespēju robežās tos skolēnus, kuri palikuši mājās, pieslēgt stundai attālināti MS Teams platformā. Lēmumu par palikšanu mājās pieņem vecāki, informējot par to klases audzinātāju. Skolēniem, kuri skolu neapmeklē aukstuma dēļ, kavējumi tiek attaisnoti,” skolā noteikto kārtību skaidro I. Šmite.

Bērnudārzos pielāgojas laikapstākļu izmaiņām 

Bauskas novada pašvaldības iestādes “Valles PII “Cielaviņa” ” vadītāja Rita Zvirbule LV portālam norāda, ka aukstajā laikā audzēkņu ir mazāk.

Šādās situācijās audzēkņiem netiek mācītas jaunas zināšanas, bet nostiprināts iepriekš apgūtais, lai bērni, kuri izglītības iestādi neapmeklē, neatpaliktu no izglītības procesa.

Turpretī Cēsu 5. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Iveta Vāvere atzīst, ka bērnu apmeklējuma skaita samazinājums aukstajos laikapstākļos nav novērots, līdz ar to darba organizācija nemainās. Kad ārā valda sals, tiek ievēroti MK noteiktie pastaigu organizēšanas ierobežojumi bērniem līdz trīs gadu vecumam un lemts par pārējo vecumposmu bērnu pastaigu organizēšanu.

Arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības vadītāja Daina Kājiņa LV portālam apgalvo, ka pirmsskolas izglītības iestādes arī ziemas salā ir labi apmeklētas. “Bērnu, kurus vecāki izvēlas nevest uz dārziņu, jo ārā ir auksts, skaits ir neliels, jo vecākiem ir jābūt darbā,” paskaidro D. Kājiņa.

Tāpat viņa uzsver – svarīgi sekot līdzi laikapstākļiem katrā konkrētajā situācijā, jo, iespējams, kad ir mīnus 8 °C, ārā ir tik nepatīkami, ka pastaigas nav organizējamas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI