SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
3
3

Ēdināšanas uzņēmumiem izbraukuma tirdzniecība jāreģistrē VID

Ja uzņēmums ēdināšanas pakalpojumus sniedz izbraukumā ārpus savas pamatdarbības vietas, piemēram, brīvdabas koncertos, pilsētas svētkos vai sporta pasākumos, tad šī izbraukuma tirdzniecība pirms tam jāreģistrē VID kā struktūrvienība.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Turpinoties vasaras koncertu, svētku, dažādu sporta un kultūras pasākumu sezonai, Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina – restorāniem, kafejnīcām un citiem ēdināšanas uzņēmumiem izbraukuma tirdzniecība ir jāreģistrē VID, ir obligāti jāizsniedz pircējiem kases čeks, bet alkohola tirgošanai ir nepieciešama speciālā atļauja (licence).

Kā reģistrēt izbraukuma tirdzniecību

Ja uzņēmums ēdināšanas pakalpojumus sniedz izbraukumā ārpus savas pamatdarbības vietas, piemēram, brīvdabas koncertos, pilsētas svētkos vai sporta pasākumos, tad šī izbraukuma tirdzniecība pirms tam jāreģistrē VID kā struktūrvienība.

Tas ir ērti un ātri izdarāms tiešsaistē – VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, sadaļā “Reģistri”, izvēloties struktūrvienības veidu “Izbraukuma pakalpojums”. Plašāka informācija pieejama VID tīmekļa vietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi / Noderīgi / Nodokļu maksātāji / Struktūrvienības reģistrācija.

Kā strādāt ar kases aparātu izbraukumā

Ēdināšanas uzņēmumiem izbraukuma tirdzniecībā obligāti ir jāizmanto kases aparāts un jāizdrukā un jāizsniedz klientam kases čeks.

Īslaicīgi, līdz piecām darba dienām, izbraukumā drīkst izmantot to pašu kases aparātu, kas jau ir uzstādīts un reģistrēts pamata darba vietā. Tādā gadījumā pirms aparāta lietošanas uzsākšanas izbraukumā ēdinātājam VID EDS (sadaļā “Sarakste ar VID”) ir jāiesniedz informācija par tirdzniecības vietu, periodu un Grand Total vērtību vai summārās atmiņas kopsummu. Tāpat pirms kases aparāta lietošanas atsākšanas pastāvīgajā darbības vietā (struktūrvienībā) VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Sarakste ar VID” ir jāiesniedz Grand Total vērtību vai summārās atmiņas kopsumma.

Savukārt, ja izbraukuma tirdzniecībā tiek izmantots cits kases aparāts, tad tas pirms tam jāreģistrē VID EDS, norādot, ka kases aparāts tiks lietots ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības). To var izdarīt, vēršoties pie reģistrēta apkalpojošā dienesta, ar kuru noslēgts līgums par kases aparāta apkalpošanu. Plašāka informācija pieejama VID tīmekļa vietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Uzņēmējiem / Kases aparāti un kases sistēmas / Veicamās darbības ar elektroniskajām iekārtām un ierīcēm EDS”.

Kādas licences vajadzīgas, un kā tās saņemt

Ar alkoholisko dzērienu izbraukuma tirdzniecību sabiedrisko pasākumu norises vietās drīkst nodarboties tikai tie ēdināšanas uzņēmumi, kuri ir saņēmuši licenci mazumtirdzniecībai ar alkoholiskajiem dzērieniem vai alu kādā no savām patstāvīgajām darbības vietām.

Īpašs izņēmums paredzēts mazajām alkoholisko dzērienu darītavām. Ja savu restorānu vai kafejnīcu ir izveidojusi un izbraukuma ēdināšanas pakalpojumus sniedz mazā alkoholisko dzērienu darītava, tad tai pašu gatavotā alkohola tirdzniecībai savā restorānā vai kafejnīcā nav nepieciešama atsevišķa licence alkohola mazumtirdzniecībai un pietiek ar licenci apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajām alkoholisko dzērienu darītavām.

Informācija nformācija par licences alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai saņemšanas kārtību pieejama šeit.

Būtiski, ka alkoholisko dzērienu un alus tirdzniecība sabiedriskās vietās jāsaskaņo arī ar vietējo pašvaldību, kurā plānota izbraukuma tirdzniecība.

Atbildība par pārkāpumiem

VID aicina visus ēdināšanas uzņēmumus ievērot minētās prasības un sekmēt godīgu konkurenci un uzņēmējdarbības vidi sev un citiem tās dalībniekiem.

Ja ir jautājumi, tad aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Ja Valsts ieņēmumu dienests, pasākuma laikā veicot tirdzniecības vietu pārbaudes, tomēr konstatēs, ka minētās prasības netiek ievērotas, tad var tikt piemērots administratīvais sods atkarībā no konkrētā pārkāpuma veida. Savukārt par pārkāpumiem alkoholisko dzērienu tirdzniecības jomā papildus administratīvajai atbildībai – soda naudai – var tikt anulēta alkoholisko dzērienu tirdzniecības licence.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI