SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
24. aprīlī, 2023
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Finanses
12
12

Atbalsts daudzdzīvokļu māju atjaunošanai – soli pa solim

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada decembrī tika atvērta jauna valsts atbalsta programma daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai. Tā tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda, un pieejamais programmas finansējums ir 57,2 miljoni eiro. LV portāls skaidro, kā soli pa solim īstenot daudzdzīvokļu māju renovācijas projektu.

Kārtību, kādā īstenojama valsts atbalsta programma, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 460 “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena “Energoefektivitātes uzlabošana” 1.2.1.1.i. investīcijas “Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošana un pāreja uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu” īstenošanas noteikumi”.

Atbalsta programmu īsteno akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija “Altum” ”.

Finansējums paredzēts aptuveni 170 daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem.

Projekta īstenošanas rezultātā būs jāsasniedz vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījums, turklāt uz katriem renovācijas projekta attiecināmo izmaksu 5000 eiro ir jāsasniedz primārās enerģijas ietaupījums – viena megavatstunda (MWh) gadā.

Programmā paredzēts segt līdz pat 49% no kopējām energoefektivitātes projekta attiecināmajām izmaksām bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Finansējumu projekta īstenošanai var iegūt, piesakoties bankas aizdevumam, vai bankas atteikuma gadījumā – “Altum” aizdevumam. Bankas aizdevumam ir jābūt vismaz plānotā atbalsta jeb kapitāla atlaides apmērā, turpretī bankas aizdevumam var saņemt “Altum” garantiju.

Kapitāla atlaide tiks izmaksāta tikai pēc tam, kad daudzdzīvokļu mājā būs pabeigta energoefektivitātes paaugstināšanas projekta realizācija.

Investīcijas ieviešanas termiņš ir līdz 2026. gada 31. augustam. Savukārt līdz 2026. gada 31. martam ir jābūt iesniegtiem visiem dokumentiem, kas apliecina projekta īstenošanas pabeigšanu un uzņemto saistību izpildi.

“Altum” Mārketinga un komunikācijas vadītājs Kristians Pudāns atklāja, ka interese par ēku renovācijas programmu ir liela un patlaban izskatīšanai ir iesniegti jau 20 pieteikumi.

Vairāk par programmu iespējams uzzināt “Altum” mājaslapā.

LV portāla infografika.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI