SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Atbalsts uzņēmējiem, lai pārvarētu Krievijas militārās agresijas ekonomiskās sekas

Stājas spēkā 09.06.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunais likums, kas stājas spēkā 9. jūnijā, nosaka atbalsta pasākumus uzņēmējiem, kurus skārušas pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisītās ekonomiskās sekas.

Krievijas militārā agresija ir būtiski ietekmējusi uzņēmējus, kuri importē metāla izstrādājumus no Krievijas un Baltkrievijas, tādās nozarēs kā metālapstrāde, mašīnbūve, aizsardzības industrija, būvniecība, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, norādīts likumprojekta anotācijā. Ir ietekmētas arī šādas nozares: pārstrādāta pārtika (tostarp pārstrādāti augļi un dārzeņi), šokolāde, saldumi, maisījumi zīdaiņiem un dzīvnieku barība (Krievijas gadījumā), augļi un dārzeņi (Baltkrievijas gadījumā) un lielākā daļa lauksaimniecības produktu (Ukrainas gadījumā). Tāpat organizācijas, kuras pārstāv uzņēmumus, norāda, ka ir vērojams būtisks apgrozāmo līdzekļu trūkums visās tieši un netieši skartajās nozarēs.

Lai sekmētu tirgus stabilizāciju, Ekonomikas ministrija kā tūlītēju risinājumu paredz ieviest atbalsta pasākumus finanšu instrumentu veidā saimnieciskās darbības veicēju turpmākās darbības nodrošināšanai.

Pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto ekonomisko seku pārvarēšanas atbalsta likums nosaka to personu loku, kuras var pretendēt uz atbalstu, šī atbalsta veidus, sniegšanas nosacījumus un kārtību, atbalsta pasākumu finansēšanu, kā arī nosacījumus atbalsta pasākumu īstenošanai.

Uz atbalstu var pretendēt saimnieciskās darbības veicēji, kurus ietekmējušas militārās agresijas sekas, kas realizējas kā pieprasījuma samazināšanās, esošo līgumu darbības pārtraukšana, apgrozījuma samazināšanās, traucējumi piegādes ķēdēs, cenu pieaugums un ierobežojumi turpmākām investīcijām, norādīts likumprojekta anotācijā.

Atbalsts netiks piešķirts saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem piemēro starptautiskajā vai nacionālajā līmenī pieņemtās sankcijas.

Atbalsts uzņēmumiem tiks sniegts finanšu instrumentu veidā:

  • aizdevumi apgrozāmajiem līdzekļiem un investīcijām 39 miljonu eiro apmērā;
  • garantijas 22,5 miljonu eiro apmērā;
  • eksporta kredīta garantijas 1,3 miljonu eiro apmērā;
  • pašu kapitāla fonda vēl neizlietotais finansējums no valsts budžeta līdzekļiem 32,1 miljona eiro apmērā tiks novirzīts investīcijām uzņēmumos to biznesa modeļa pielāgošanai, eksporta spējas uzlabošanai, jaunu tirgu iekarošanai, jaunām tehnoloģijām un procesu optimizācijai, kā arī produktu izstrādei Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu krīzes apstākļos, piesaistot privātos finansētājus, tādējādi veicinot finansējuma pieejamību tirgū.

Ekonomikas ministrija informē, ka aizdevumu, garantiju un eksporta garantiju jaunās atbalsta programmas tiks iesniegtas izskatīšanai valdībā tuvākajā laikā, savukārt pašu kapitāla fonda programma – līdz šīgada augustam.

Atbalsta programmas uzņēmējiem būs pieejamas pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

Jauno atbalsta programmu īstenošanai paredzēts – valsts budžeta finansējums, kas akciju sabiedrībai “Attīstības finanšu institūcija Altum” iepriekš tika piešķirts saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu; Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanai krīzes aizdevumu programmā atmaksātais finansējums; īstermiņa eksporta kredīta garantiju programmā atmaksātais finansējums.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI