SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. janvārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
12
12

Šogad izmaiņas OCTA regulējumā

Stājas spēkā 12.01.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

12. janvārī stājās spēkā grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, kas paredz izmaiņas attiecībā uz licencēto pasažieru komercpārvadātājiem, taksometru vadītājiem un ģimenēm, kuras aprūpē bērnu ar invaliditāti. Daļu izmaiņu sāks piemērot no 1. februāra un 1. jūlija.

īsumā
  • Personas ar invaliditāti varēs apdrošināt tikai vienu savu vieglo transportlīdzekli ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām.
  • No 1. februāra OCTA vairs nav nepieciešama Nacionālo bruņoto spēku reģistrā reģistrētajai speciālajai militārajai tehnikai.
  • No 1. jūlija OCTA polisi varēs iegādāties uz īsāku termiņu – 30 dienām (tostarp vēsturiskajiem spēkratiem).
  • No 1. jūlija par 40% samazināts apdrošināšanas prēmijas maksājums transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir vecāki, aizbildņi vai audžuģimene, kas audzina nepilngadīgu bērnu ar invaliditāti.

Grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumā, kas Saeimā pieņemti pērn 17. decembrī, paredz, ka no 12. janvāra personas ar invaliditāti varēs apdrošināt tikai vienu savā īpašumā esošu vieglo transportlīdzekli ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām.

Šīs likuma izmaiņas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins skaidro ar līdz šim novēroto tendenci, ka atsevišķi autovadītāji pārrakstīja savus spēkratus personām ar invaliditāti, tādējādi saņemot OCTA likumā paredzētās atlaides polises iegādei. Lielākais autoparks, kas reģistrēts personas ar invaliditāti īpašumā, veido pat vairākus desmitus transportlīdzekļu.

No 12. janvāra mainās kārtība, kas līdz šim paredzēja apdrošināšanas līguma pārtraukšanu pasažieru komercpārvadātājiem, ja iestājies pārtraukums tā licences kartītē, un taksometru vadītājiem, ja mainījusies taksometra valsts reģistrācijas numura zīme. Turpmāk šādos gadījumos apdrošināšanas līgums pārtraukts netiks un OCTA polise paliks spēkā.

Saeimā pieņemtie OCTA likuma grozījumi paredz, ka no 1. februāra nav jāapdrošina īpašnieka civiltiesiskā atbildība par Nacionālo bruņoto spēku reģistrā reģistrētas speciālās militārās tehnikas lietošanu ceļu satiksmē. To iespējami radītos zaudējumus segs OCTA Garantijas fonds, kas tos pēc tam pieprasīs kompensēt Aizsardzības ministrijai.

Savukārt no 1. jūlija OCTA polisi varēs iegādāties uz īsāku termiņu – 30 dienām. Uz šādu periodu līgumu varēs slēgt arī par transportlīdzekli, kuram ir piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss.

Par 40% mazāks maksājums ģimenēm, kuras audzina bērnu ar invaliditāti

No 1. jūlija apdrošināšanas prēmijas maksājums par 40% samazināts transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir vecāki, aizbildņi vai audžuģimene, kas audzina nepilngadīgu bērnu ar invaliditāti.

Noteiktais apdrošināšanas prēmijas maksājuma samazinājums piemērojams vienam transportlīdzekļa īpašnieka (fiziskās personas) vai – transportlīdzekļa līzinga gadījumā – transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītā turētāja (fiziskās personas) vieglajam transportlīdzeklim, kura pilna masa ir līdz 3,5 tonnām.

Vairāk par grozījumiem OCTA likumā var lasīt LV portāla skaidrojumā “Plāno samazināt OCTA polises izmaksas ģimenēm, kas aprūpē bērnu ar invaliditāti”.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI