SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
5
5

Laulības līgums par 80 eiro – no jūlija izmaiņas notāru atlīdzības taksēs

Stājas spēkā 01.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ar jūliju stājas spēkā vairāki Ministru kabineta (MK) noteikumi par zvērinātu notāru amata vietu skaitu, izvietojumu, atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību. Jaunie MK noteikumi izstrādāti atbilstoši grozījumiem Notariāta likumā, kas stājušies spēkā šā gada 1. janvārī.

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumos Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” izstrādāti atbilstoši grozījumiem Dokumentu legalizācijas likumā un jau minētajiem grozījumiem Notariāta likumā, kā arī pēc Tieslietu ministrijas iniciatīvas.

Kopš noteikumu Nr. 737 spēkā stāšanās brīža 2014. gadā tie pēc būtības nav pārskatīti, taču ir pieauguši zvērināta notāra izdevumi prakses vietas uzturēšanai saistībā gan ar patēriņa cenu un inflācijas pieaugumu, gan darbinieku atlīdzības apmēra un nodokļu iemaksu pieaugumu un citiem faktoriem.

Zvērinātu notāru praksē pieaug tādu gadījumu skaits, kuros klients vēlas saņemt notariālo palīdzību svētku dienā un ārpus zvērināta notāra darba laika, kā arī nekavējoties. Likums paredz zvērināta notāra tiesības sniegt notariālo palīdzību ārpus darba laika, tomēr amata atlīdzības takse līdz šim bija tāda pati kā darba laikā. Vienlaikus pastāv iespēja saņemt notariālo palīdzību attālināti videokonferences režīmā, ja klients nevar ierasties klātienē notāra noteiktajā darba laikā. Ieguldījumi IT attīstībā un notariāta digitalizācijā, kā arī reģistru nemitīgā pilnveidošanā – tas viss tiek īstenots par pašu zvērinātu notāru līdzekļiem, nevis no valsts budžeta. 

Noteikumu grozījumos pārskatīta arī zvērināta notāra atlīdzības takse par laulības līguma apliecināšanu. Praksē laulības līgumi kļūst arvien sarežģītāki un apjomīgāki, jo līdzēji tajā vēlas ne tikai noteikt laulāto mantisko attiecību režīmu, bet arī ietvert citus noteikumus attiecībā uz mantu. Laulības līguma apliecināšanas gadījumos zvērināts notārs veic laulības līguma izpildes pārraudzību – nodrošina to reģistrāciju Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā un Laulāto mantisko attiecību reģistrā.

Kā skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ieviešot jebkuru jaunu pakalpojumu, takses sākotnēji tiek noteiktas, ņemot vērā tā brīža pieredzi un aplēses, un tikai ar laiku uzkrājas pieredze, kas esošās cenas attaisno vai ne. Daudzas takses par zvērinātu notāru pakalpojumiem ir bijušas ļoti vēsturiskas un neatbilst mūsdienu situācijai. Zvērinātu notāru takses kopumā nav mainījušās vairāk nekā 10 gadu. Tajā pašā laikā dažas takses līdz mūsdienām ir kļuvušas netaisnīgas pret atsevišķām klientu grupām, jo tika piemērotas vienādas neatkarīgi no darījuma summas. Līdz ar to tādās pozīcijās kā, piemēram, darījumi ar nekustamajiem īpašumiem takses ir samazinātas tām darījuma summām, kas ir vistipiskākās Latvijā.

Būtiskākās izmaiņas zvērinātu notāru atlīdzības taksēs:

  • dodot zvērinātiem notāriem jaunu uzdevumu – apliecināt Latvijā izdotus publiskus dokumentus ar “apostille” –, MK noteikumos ir paredzēta arī jauna pozīcija taksēs. Zvērināta notāra amata atlīdzība ir 18 eiro (plus 3,78 eiro – pievienotās vērtības nodoklis un 3,56 eiro – valsts nodeva par notariālo darbību izpildi; kopā 25,34 eiro);
  • ja zvērināts notārs pēc klienta lūguma amata darbības veic ārpus darba laika, zvērināta notāra atlīdzības takse ir par 50% lielāka nekā noteikumos noteiktā atlīdzības takse;
  • notariālā akta noformēšana par darījumu ir 0,5% no darījuma summas, bet ne mazāk kā 80 eiro;
  • notariālā akta noformēšana, ja nav noteikta darījuma summa (piemēram, lietošanas kārtības līgums, mantojuma līgums), 80 eiro;
  • laulības līguma taisīšana – 80 eiro;
  • apliecība par līdzēju ierašanos vai neierašanos zvērināta notāra prakses vietā – 2 eiro par katru personu un 15 eiro par katru stundu, nepilnu stundu skaitot par pilnu stundu attiecībā uz ieradušos personu paskaidrojumu uzklausīšanu un norādīšanu apliecībā;
  • konsultācija notariālu darbību jautājumos, ja tai neseko notariāls akts vai apliecinājums, – 20 eiro par katru pilnu stundu, nepilnu stundu skaitot par pilnu stundu. Ja konsultācija sniegta svešvalodā, zvērināta notāra atlīdzības takse ir par 50% lielāka;
  • zvērināta notāra tulkojums mutvārdos – 10 eiro par lappusi, rakstveidā – 25 eiro par lappusi.

Ar grozījumiem zvērinātu notāru atlīdzības taksēs to apmērs arī noapaļots, tā piemērošanu padarot saprotamāku notariālās palīdzības saņēmējiem.

MK noteikumi Nr. 230 “Noteikumi par zvērinātu notāru amata vietām” izstrādāti saskaņā ar Notariāta likuma 6.1. pantu. Ministru kabinets, izvērtējot Latvijas Zvērinātu notāru padomes izteikto viedokli un ņemot vērā pārmaiņas tiesu iekārtā, iedzīvotāju skaitā, notariālo lietu piekritībā un notāru vecuma struktūrā, noteiks zvērinātu notāru amata vietas, izveidojot jaunas un likvidējot esošās.

Noteikumi paredz, ka Latvijas Republikā līdzšinējo 125 zvērinātu notāru amata vietas tiks samazinātas uz 108 amata vietām.

Zvērinātu notāru amata vietu sadalījums (kopā: 108 amata vietas)

Teritorija

Amata vietu skaits

Rīgas apgabaltiesa

57

Kurzemes apgabaltiesa

14

Latgales apgabaltiesa

13

Vidzemes apgabaltiesa

10

Zemgales apgabaltiesa

14

Paredzētais zvērinātu notāru amata vietu skaits un to sadalījums neradīs negatīvu ietekmi uz notariālo pakalpojumu pieejamību. Visās esošajās apdzīvotajās vietās zvērināts notārs turpinās praktizēt. Turklāt no 2018. gada 1. jūlija notariālo pakalpojumu pieejamība ir būtiski pieaugusi, jo zvērinātam notāram nodrošināta iespēja taisīt elektroniskos aktus un apliecinājumus attālināti, izmantojot videokonferenci Notāru informācijas sistēmā.

Tiek uzsvērts, ka zvērinātu notāru skaits līdz 2018. gadam ir pastāvīgi mainījies – no 119 (2010. gadā) līdz 99 (2018. gadā) –, ļaujot secināt, ka no līdzšinējām 125 zvērinātu notāru amata vietām vairākas amata vietas ilgstoši ir bijušas vakantas. Vienlaikus sabiedrība nav paudusi neapmierinātību par notariālo pakalpojumu nepieejamību kādā vietā, kurā pastāvējusi vakantā zvērināta notāra amata vieta.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI