SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
21. martā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
3
3

Nodokļa parāds daļai pensionāru – sistēmas tehniska kļūda

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra kļūdainas datu apstrādes rezultātā Valsts ieņēmumu dienestam ir nosūtījusi neprecīzus datus par pensijas saņēmējiem ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tāpēc, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, pensionāriem ir nepamatoti izveidojies parāds. VID informē: kļūdas dēļ izveidojies nodokļa parāds nebūs jāatmaksā.

FOTO: Freepik

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācijas sistēmas kļūmes dēļ 6098 pensionāriem nepamatoti izveidojies nodokļa parāds, kas redzams, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot 2018. gada ienākumu deklarāciju. VID pārrēķinās nodokli, kolīdz no VSAA tiks saņemta informācija par visiem pensijas saņēmējiem, par kuriem informācija ir kļūdaina.

īsumā
  • Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra kā ienākumu izmaksātāja gadā sniedz Valsts ieņēmumu dienestam ziņas par 754 000 pensijas un citu maksājumu saņēmēju un ieturētajiem nodokļiem.
  • Apstrādājot datus, tehniskas kļūdas dēļ par 6098 pensijas saņēmējiem VID nosūtīta neprecīza informācija par ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tāpēc, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, šiem pensionāriem ir nepamatoti aprēķināta nodokļu piemaksa.
  • Kolīdz no VSAA tiks saņemti precizētie dati, VID veiks nodokļu pārrēķinu, balstoties uz patieso informāciju.
  • Pensionāriem VSAA kļūdaino aprēķinu dēļ izveidojies nodokļa parāds nebūs jāatmaksā.

Kā skaidro VSAA, kļūda radusies tiem pensijas saņēmējiem, kuriem 2018. gadā tika pārrēķināts pensijas vai piemaksas pie pensijas apmērs, piemēram, veikti pensijas pārrēķini, kapitāla pārskatīšana vai paaugstināta piemaksa par stāžu, kā rezultātā ir pārrēķināts arī  iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā šo trešdien VSAA direktora vietniece Maija Groduma deputātus informēja, ka aģentūra, IT speciālisti risina problēmu, lai iespējami ātri veiktu labojumus un nosūtītu VID precīzu informāciju, kā arī skaidroja, kā šī kļūme radusies.

VSAA ik gadu kā ienākumu izmaksātāja sniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par 754 tūkstošiem personu.

Kļūda VID nosūtītajos datos radusies par tiem 6098 pensionāriem, arī cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem pagājušajā gadā ir mainīts pensijas apmērs. Mainot pensijas apmēru par iepriekšējo periodu, tas ietekmē arī iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tehniski – tā vietā, lai dzēstu vienu ierakstu un aizstātu to ar otru [no jauna aprēķināto pensiju], informācijas sistēmā par vienu un to pašu cilvēku ir saglabājušās abas ienākumu summas, tā izveidojies palielināts ienākums. Līdz ar to par tiem mēnešiem, par kuriem VSAA cilvēkam pārrēķināja pensiju, mainījās ar nodokli apliekamais ienākums. Turpmākajā datu apstrādē tas arī radīja situāciju, ka parādās nodokļa parāds.

VSAA medijiem izplatītajā paziņojumā atvainojas klientiem par radušos situāciju. Ja pensionāram rodas neskaidrības par VSAA izmaksātajiem ienākumiem par 2018. gadu, var vērsties jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai zvanīt uz VSAA informatīvo tālruni 64507020.

VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova informēja deputātus, ka masveidīgas kļūdas VID nav konstatējis. Apstrādājot gada ienākumu deklarācijas, katrs gadījums tiekot skatīts atsevišķi.

VID informēs pensijas saņēmējus elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kolīdz no VSAA būs saņemts saraksts ar visiem pensijas saņēmējiem, par kuriem dati jālabo. Tiesa, pensijas saņēmēji ir iedzīvotāju grupa, kurā ne visi izmanto EDS, piebilda I. Jankova.

Arī VID paziņojumā medijiem skaidro, ka nestrādājošiem pensionāriem VSAA kļūdaino aprēķinu rezultātā izveidojies nodokļa parāds nebūs jāmaksā.

Tiklīdz VID saņems no VSAA precizētos datus, dienests veiks šīm personām nodokļu pārrēķinu, balstoties uz patieso informāciju. Visos gadījumos, kad nodokļu parāds nestrādājošiem pensionāriem izrādīsies aprēķināts nepamatoti un cilvēks to jau būs iemaksājis valsts budžetā, VID veiks pārrēķinu, informēs personu par tā rezultātiem un atmaksās VSAA neprecīzo datu dēļ nepamatoti sarēķināto summu.

VID lūdz nestrādājošos pensionārus pagaidām nogaidīt ar gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu un neveikt tajā redzamās nodokļa starpības (parāda) samaksu.

VID atgādina, ka tie nestrādājošie pensionāri, kuri saņem tikai pensiju, gada ienākumu deklarāciju sniedz brīvprātīgi, lai atgūtu pārmaksāto nodokli par ārstniecības pakalpojumiem, ziedojumiem u. c., un šādā gadījumā gada ienākumu deklarāciju var iesniegt līdz pat 2022. gada 16. jūnijam.

Plašāka informācija pieejama VID mājaslapā sadaļā Gada ienākumu deklarācija. Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros, uzdot savu jautājumu rakstiski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā – “Sarakste ar VID”.

LV portāls jau ir rakstījis, ka no 2018. gada Latvijā ieviests progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis un šogad deklarācija ir jāiesniedz gandrīz visiem, jo nodokli rēķina gada ienākumam. Mazākā – 20% – likme tiek piemērota darbavietā, kurā iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, un tikai algai līdz 1667 eiro mēnesī. Algai virs 1667 eiro darba devējs piemēro 23% likmi. Ja strādā vēl kādā darbavietā, likme ir 23% neatkarīgi no algas apmēra.

Savukārt VSAA pensijai līdz 1667 eiro piemēro 20% likmi arī tad, ja nodokļa grāmatiņa nav iesniegta aģentūrā, tātad neatkarīgi no tā, kur pensionārs ir iesniedzis savu algas nodokļa grāmatiņu. Pensijai virs 1667 eiro piemēro 23% likmi. Pērn neapliekamais minimums pensijai bija 250 eiro, šogad – 270 eiro mēnesī.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI