SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Latvijai 100
1
30
1
30

24. septembris – svētku diena tikai šogad

Stājas spēkā 12.07.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: EPA

Šodien, 12. jūlijā, stājas spēkā grozījums likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, ar kuru par svētku dienu noteikts šā gada 24. septembris – Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālās vizītes Latvijā diena.

Pastorālā vizīte būs nozīmīgs notikums ne tikai kristīgās ticības piekritēju vidū Latgales reģionā, bet visā Latvijā, norādīts likuma grozījumu anotācijā.

Pastorālās vizītes laikā paredzēts ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā, kā arī Svētās Mises celebrēšana Aglonas bazilikā.

Tieslietu ministrijas apkopotā informācija par reliģisko organizāciju darbību 2016. gadā liecina, ka Romas Katoļu baznīcai bija piederīgi 337 676 katoļticīgie Latvijas iedzīvotāji. Prognozējams, ka pastorālā vizīte piesaistīs arī citu konfesiju piederīgo interesi.

Šīs svētku dienas statuss tiek noteikts tikai vienai darba dienai – 2018. gada 24. septembrim, kas ir pirmdiena, un tai netiek paredzēts regulārs raksturs.

Šā gada 24. septembris kā svētku diena noteikts likuma 1. pantā. Un uz to attiecas Darba likuma regulējums, līdzīgi kā uz citām svētku dienām.

Ar Ministru kabineta 3. jūlija rīkojumu, lai nodrošinātu valsts nozīmes pasākuma – Viņa Svētības pāvesta Franciska pastorālās vizītes – sekmīgu norisi, Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem jāpiešķir finansējums 1 019 564 eiro apmērā – dažādiem dienestiem un organizatoriskiem darbiem.

Rīkojuma anotācijā norādīts, ka pāvesta vizīte ir starptautiskas nozīmes valsts pasākums, kas ir vēsturisks notikums ne tikai Latvijas katoļu dzīvē, bet visas Latvijas vēsturē, jo īpaši Latvijas simtgades gadā. Pasākuma nodrošināšana un tā sabiedriskās kārtības un drošības garantēšana ir nozīmīga valsts tēla veidošanai starptautiskā mērogā. Lai sagatavotos pāvesta uzņemšanai un nodrošinātu vizītes sekmīgu norisi, nepieciešams arī veikt būvdarbus Aglonas svētvietas teritorijā. Saskaņā ar līgumu starp Latvijas Republiku un Svēto Krēslu (Konkordātu) Latvijas Republika ir uzņēmusies piedalīties Aglonas svētvietas uzturēšanas izmaksu segšanā saistībā ar valsts nozīmes pasākumiem.

Pirmo reizi pāvesta vizīte Latvijas Republikā notika pirms 25 gadiem, 1993. gada 8. septembrī, kad Latviju apmeklēja Jānis Pāvils II.

Labs saturs
30
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI