SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 8 minūtes
4
4

Sākusies pieteikšanās studijām augstskolās

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Elektroniskā pieteikšanās studijām sākas 1.jūlijā, savukārt augstskolu uzņemšanas punktos studijām var pieteikties no 8.jūlija.

FOTO: LETA

Pamazām kliedējas topošo studentu bažas par to, vai izvēlētā studiju programma būs akreditēta. Process noris, un nu jau akreditāciju ir saņēmis 231 studiju virziens. Uzņemšana augstākajās mācību iestādēs sākusies, un no 1.jūlija 2013./2014. studiju gadam iespējams pieteikties elektroniski, savukārt no 8.jūlija – augstskolu uzņemšanas punktos.
īsumā
  • No 1.jūlija studijām vienpadsmit Latvijas augstskolās var pieteikties elektroniski www.latvija.lv vienotajā sistēmā.
  • Augstskolu uzņemšanas punktos reģistrācija studijām sākas 8.jūlijā.
  • Piesakoties vienotajā elektroniskajā sistēmā, konkurss norit divās kārtās.
  • Pirms došanās pieteikties studijām jāpārbauda, vai ir līdzi visi uzņemšanas noteikumos minētie dokumenti – oriģināli un to kopijas.
  • Reģistrēšanās maksa jāmaksā neatkarīgi no tā, vai piesakās studijām elektroniski vai augstskolas uzņemšanas punktā.
  • Uzņemšanas rezultāti būs zināmi 23.jūlijā.

Vienotā elektroniskā pieteikšanās studijām

Jau no 1.jūlija visiem potenciālajiem studentiem ir iespēja elektroniski pieteikties studijām 2013./2014. studiju gadam vienpadsmit Latvijas augstskolās, izmantojot portālā www.latvija.lv piedāvāto e-pakalpojumu. Šīs augstskolas ir:

  • Latvijas Universitāte,
  • Rīgas Tehniskā universitātē,
  • Latvijas Lauksaimniecības universitāte,
  • Daugavpils Universitāte,
  • Liepājas Universitāte,
  • Vidzemes Augstskola,
  • Rēzeknes Augstskola,
  • Ventspils Augstskola,
  • Banku Augstskola,
  • Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola,
  • Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola.

Lai atvieglotu pieteikšanos, portālā pieejams vispusīgs apraksts, kā šo iespēju izmantot.

Elektroniskā pieteikšanās noslēdzas 15.jūlijā, bet līdz tam topošajam studentam tomēr ir jādodas uz kādu no izvēlētajām augstskolām, jāuzrāda nepieciešamie dokumentu oriģināli un jāapstiprina pieteikums studijām. Piemēram, dzīvojot Daugavpilī, bet elektroniski piesakoties studijām Liepājas Universitātē, dokumentus var uzrādīt savai dzīvesvietai tuvākajā uzņemšanas punktā, tātad – Daugavpils Universitātē. Šī kārtība attiecas uz tām vienpadsmit augstskolām, kas ir vienotajā pieteikšanās sistēmā.

"Dzīvojot Latgalē, bet, piesakoties studijām elektroniski, piemēram, Liepājas Universitātē, dokumentus var uzrādīt savai dzīvesvietai tuvākajā uzņemšanas punktā. "

Vienotajai pieteikšanās sistēmai ir vairākas priekšrocības. Pieteikumā studijām iespējams:

  1. norādīt līdz pat 10 studiju programmām jebkurā no 11 augstskolām;
  2. izveidot prioritāšu sarakstu;
  3. veikt atzīmi par to, vai pretendē uz budžeta vai maksas vietu;
  4. pēc pieteikuma apstiprināšanas klātienē veikt studiju programmu prioritāšu maiņu;
  5. sekot līdzi konkursa provizoriskajiem rezultātiem;
  6. iepazīties ar gala rezultātiem.

Izmantojot elektronisko pakalpojumu, reģistrācijas maksa ir 20 lati, neatkarīgi no tā, cik augstskolās vai studiju programmās nākamais students piesakās. Samaksāt var internetbankā vai arī izdrukāt rēķinu un veikt apmaksu bankā vai pasta nodaļā. No reģistrācijas maksas ir atbrīvoti bāreņi un 1.grupas invalīdi.

Dodoties uz uzņemšanas punktu uzrādīt dokumentu oriģinālus, līdzi jāņem maksājuma apliecinājums. Ja samaksa vēl nav veikta, to var izdarīt arī pēc elektroniskā pieteikuma iesniegšanas, norēķinoties uzņemšanas punkta kasē.

Kā noris uzņemšana?

Jāņem vērā, ka konkurss norit divās kārtās. Tā rezultātus varēs uzzināt portālā www.latvija.lv, kā arī saņemt īsziņas un elektroniskās vēstules veidā.

Ir studiju programmas, kurās paredzēti iestājeksāmeni. Tie būs jākārto laikā no 16. līdz 19.jūlijam.

Vienotās uzņemšanas pamatstudiju programmās pirmā kārta noslēdzas 19.jūlijā pulksten 19.00.

Saņemot apstiprinājumu, ka pirmajā kārtā ir iegūta studiju vieta pirmajā izvēlētajā prioritātē, atbilstoši attiecīgās augstskolas uzņemšanas noteikumiem līdz noteiktam datumam

  • jāapstiprina lēmums studēt šajā programmā,
  • jāslēdz līgums ar augstskolu
  • vai arī jāapstiprina iegūtā studiju vieta portāla www.latvija.lv. Turpat var arī no iegūtās studiju vietas atteikties.

Ja pretendents nav ieguvis studiju vietu pirmajā kārtā, bet tomēr vēlas uzsākt studijas, no 19.jūlijam līdz 23.jūlija pulksten 16.00 jāreģistrējas otrajai kārtai, un to var izdarīt:

  • aktivizējot izvēli "Pieteikties 2.kārtai" portālā www.latvija.lv;
  • pa tālruni 67089003;
  • klātienē jebkurā no uzņemšanas punktiem.

Konkursa otrās kārtas noslēgums ir 23.jūlijā pulksten 19.00, un tad arī kļūs zināmi galīgie konkursa rezultāti.

Pieteikšanās studijām uzņemšanas punktos

No 8.jūlija studijām varēs pieteikties, arī ierodoties augstskolas uzņemšanas punktā. Piesakoties jeb reģistrējoties studijām augstskolā, topošajam studentam jāiesniedz:

  • aizpildīts attiecīgās augstskolas vai koledžas noteiktas formas iesniegums,
  • vidējo izglītību apliecinošs dokuments,
  • centralizēto eksāmenu sertifikāti augstskolu noteiktajos gadījumos,
  • jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID karte);
  • citi augstskolas uzņemšanas noteikumos paredzētie dokumenti..

Ja mainīts uzvārds, būs nepieciešama uzvārda maiņu apliecinoša dokumenta kopija (uzrādot oriģinālu). Nereti augstskolas ir ieinteresētas iepazīties un ņem vērā arī olimpiāžu vai radošo konkursu diplomus, CV, rekomendācijas un citus dokumentus. Šo informāciju var iegūt konkrētās augstskolas mājaslapā vai uzzināt, zvanot uz augstskolas uzņemšanas nodaļu.

"No reģistrācijas maksas ir atbrīvoti bāreņi un 1.grupas invalīdi. "

Uzņemšanas komisiju darbinieki novērojuši, ka dažkārt potenciālie studenti aizmirst kādu dokumentu, piemēram, vidējās izglītības sekmju lapu, tādēļ pirms reģistrēšanās studijām dokumenti rūpīgi jāpārbauda. Tāpat jāatceras, ka, piesakoties studijām, līdzi jābūt gan dokumentu oriģināliem, ko uzrādīt, gan arī to kopijām, ko iesniegt augstskolā.

Piesakoties studijām augstskolā, būs jāmaksā reģistrēšanās maksa. Atkarībā no tā, kā noteikusi augstskola, nāksies šķirties no summas līdz 25 latiem. Maksājumu var veikt uzņemšanas punktu kasēs vai ar bankas pārskaitījumu.

Kādas studiju programmas iesaka darba devēji?

Tuvojoties uzņemšanas laikam augstākajās mācību iestādēs, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) veikusi darba devēju aptauju par augstskolām, kuru studentus uzņēmēji labprāt redzētu kā sava uzņēmuma speciālistus.

"Piesakoties studijām, līdzi jābūt gan dokumentu oriģināliem, ko uzrādīt, gan arī to kopijām, ko iesniegt augstskolā. "

Šīs aptaujas līderi ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Universitāte (LU) un Banku augstskola. Piecu ieteiktāko izglītības iestāžu sarakstā pirmo reizi minēta Biznesa augstskola "Turība", tai seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte.
Visbiežāk minēto studiju programmu desmitniekā ļoti augstu novērtētas RTU un LU datorzinātņu programmas, LU finanšu, komunikācijas un tiesību zinātņu programmas, Banku augstskolas uzņēmējdarbības vadības un finanšu programmas. Atzinīgi uzņēmēji vērtē arī augstskolas "Turība" sabiedrisko attiecību studiju programmu, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolas bakalaura programmu ekonomikā un uzņēmējdarbības vadībā.

Izvēles tendences saglabājas

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Inta Stīpniece norāda, ka 2012./2013. studiju gadā studenti savu izvēli izdarīja par labu sociālajām zinātnēm, komerczinībām un tiesību zinātnei, saglabājot iepriekšējo gadu tendenci, bet uzņēmēju pieprasīto un aktuālo inženierzinātni, ražošanu un būvniecību atstāja otrajā vietā.

Pēc IZM speciālistu prognozēm, arī šajā gadā situācija varētu būt līdzīga, kaut gan tieši inženierzinātnē un informācijas tehnoloģiju programmās apgūtās profesijas tiek uzskatītas par sevišķi perspektīvām.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI