SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

No 1.jūlija - samazināta PVN likme. Ar ko jārēķinās uzņēmējam?

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1.jūlija no 22% uz 21% tiek samazināta tikai PVN standartlikme. Samazinātā 12% likme paliek nemainīga.

LV portāla infografika

No 1.jūlija pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standartlikme tiek samazināta un līdzšinējo 22 procentu vietā tā būs 21 procents. Līdz ar to par precēm būtu jāmaksā par vienu procentu mazāk, ja tirgotāji šo starpību neatstās sev kā peļņu.

2012.gada 24.maijā Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" paredz, ka no 2012.gada 1.jūlija tiek samazināta tikai PVN standartlikme. Samazinātā 12% likme paliek nemainīga.

Tabakas izstrādājumiem cena uz cigarešu paciņas (akcīzes nodokļa marka) nav jāmaina, jo tā ir saskaņā ar akcīzes preču aprites normatīvo aktu prasībām noteiktā mazumtirdzniecības cena, kuru patvaļīgi mainīt nedrīkst. Tātad PVN 21% tiek aprēķināts noteiktajā mazumtirdzniecības cigarešu cenā.

PVN likmes piemērošanā saimnieciskajā darbībā noteikts: ja preces tiek piegādātas līdz 2012.gada 30.jūnijam, bet PVN rēķins vēl nav izrakstīts, šim darījumam piemēro attiecīgo PVN likmi, kas šādai preču piegādei vai pakalpojumam bija piemērojama līdz 2012.gada 30.jūnijam. Tas pats attiecas uz starpniecības aģentiem.

Attiecībā uz kases aparātu lietošanu. No 1.jūlija kases aparātā ir jābūt ieprogrammētai jaunai PVN likmei. Tāpēc ir jāizsauc apkalpojošais dienests, kas veic attiecīgu programmēšanu kases aparātā. Tas jāieraksta arī kases aparāta žurnālā.

"No 1.jūlija kases aparātā ir jābūt ieprogrammētai jaunai PVN likmei."

Ja dienests savlaicīgi atbraukt nespēj, tad līdz kases aparāta likmju maiņai pircējam var izsniegt Valsts ieņēmumu dienestā (PVN) reģistrētu kvīti, kurā norādīti visi likumā "Par grāmatvedību" un likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" noteiktie rekvizīti. No 1.jūlija kvītī norāda jauno PVN likmi – 21 procents.

Kases aparāta lietotājs pats var veikt atbilstošas PVN likmes ieprogrammēšanu kases aparātā, ja nenotiek iejaukšanās kases aparāta konstrukcijā un netiek noņemtas vai bojātas apkalpojošā dienesta uzliktās plombas. Lietotājs pēc nodokļa likmes ieprogrammēšanas

  • izdrukā Z pārskatu, kuru apstiprina ar lietotāja parakstu un ielīmē kases aparāta tehniskajā pasē;
  • nekavējoties izdara ierakstu kases aparāta tehniskajā pasē, norādot datumu un laiku un apstiprinot to ar lietotāja parakstu;
  • piecu dienu laikā par veikto programmēšanu rakstiski informē apkalpojošo dienestu, kurš pēdējo reizi veicis kases aparāta apkalpošanu un plombēšanu.

Ja, mainoties PVN likmei, netiek mainīta tipogrāfiski iespiesto un VID reģistrēto biļešu cena, biļetē ar roku var izlabot norādīto PVN likmi un summu.

Biļetes, kurām no 2012.gada 1.jūlija, uzsākot mainītās PVN likmes piemērošanu, mainās cena, jāpārreģistrē VID.

Ja nodokļu maksātājs ar 2012.gada 1.jūliju nevēlas šīs biļetes vairs izmantot, tad tas

  • sagatavo pārskatu par biļešu izlietojumu par 2012.gada 2.ceturksni;
  • sagatavo aktu par 2012.gada 30.jūnijā atlikumā esošajām biļetēm;
  • neizlietotās un norakstīšanai paredzētās biļetes, pamatojoties uz sastādīto aktu, noraksta;
  • ne vēlāk kā līdz 2012.gada 25.jūlijam iesniedz VID pārskatu par biļešu izlietojumu un vienu akta eksemplāru, kurā norādīta informācija par atlikumā esošajām biļetēm, kas tiek norakstītas (iznīcinātas) uzņēmumā.

Uzziņai

Samazināto PVN 12 procentu likmi piemēro:

  1. medikamentu piegādēm saskaņā ar Ministru kabineta (MK) apstiprināto sarakstu;
  2. medicīnisko ierīču (arī komplektējošo daļu, rezerves daļu un piederumu) piegādēm saskaņā ar MK apstiprināto sarakstu;
  3. zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm saskaņā ar MK apstiprināto sarakstu;
  4. mācību literatūras, kā arī oriģinālliteratūras izdevumu piegādei saskaņā ar MK noteikumiem;
  5. avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citiem periodiskajiem izdevumiem, kuri iznāk ne retāk kā reizi trijos mēnešos un kuru vienreizējā tirāža pārsniedz 100 eksemplārus, un to abonentmaksai, izņemot erotiska un pornogrāfiska rakstura izdevumus, kā arī tādus izdevumus, kuru saturiskā ievirze un uzdevums ir reklāmas vai komercsludinājumu publicēšana;
  6. sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē (pasažieru un bagāžas pārvadāšana tramvajos, trolejbusos, pilsētas, rajona un tālsatiksmes autobusos, iekšzemes un starptautiskajos vilcienos, kā arī iekšzemes lidojumos);
  7. siltumenerģijas piegādēm iedzīvotājiem;
  8. šāda koksnes kurināmā piegādēm iedzīvotājiem:
  • malkas apaļkoku, pagaļu, zaru, žagaru saišķu vai tamlīdzīgā veidā,
  • koksnes šķeldas vai skaidas,
  • zāģskaidas un koksnes atlikumi,
  • zāģskaidu un koksnes atlikumi aglomerētu vai neaglomerētu brikešu, granulu vai tamlīdzīgā veidā;
  1. izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs.
Avots: fm.gov.lv
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI