SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. novembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
6
6

PVN jaunie nosacījumi darījumos ar kokmateriāliem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz ar PVN likuma grozījumiem no 1.oktobra ir zaudējuši spēku MK 1028.noteikumi „Pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība darījumos ar kokmateriāliem”, tādējādi samazinot darbu deklarācijas aizpildīšanā.

FOTO: Arnis Blumbergs

Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 13.2 pantā ir noteikta reversā PVN maksāšanas un atskaitīšanas kārtība starp apliekamām personām iekšzemē darījumos ar kokmateriāliem un to pakalpojumiem. Ar šā gada 1. oktobri šajā pantā spēkā ir jauni nosacījumi.

Nodokli par kokmateriālu piegādi, kas veikta iekšzemē, valsts budžetā maksā kokmateriālu saņēmējs, ja kokmateriālu piegādātājs un kokmateriālu saņēmējs ir apliekamās personas. 

Nodokli par pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti darījumos, kuri saistīti ar kokmateriālu piegādi, valsts budžetā maksā pakalpojumu saņēmējs, ja pakalpojumu sniedzējs un pakalpojumu saņēmējs ir apliekamās personas. 

Šo kārtību piemēro šādu kokmateriālu piegādei: 

  1. nocirsti un atzaroti, sagarumoti vai nesagarumoti, mizoti vai nemizoti, garenvirzienā sašķelti vai nesašķelti apaļkoki, kuri sastāv no viena elementa bez mākslīgiem savienojumiem un kuru garums ir lielāks par vienu metru, bet tievgaļa diametrs nav mazāks par trim centimetriem; 
  2. jebkurā garumā sazāģēti, ēvelēti vai neēvelēti zāģmateriāli, kuri sastāv no viena elementa bez mākslīgiem savienojumiem un ir biezāki par sešiem milimetriem. 

Šo kārtību piemēro šādiem pakalpojumiem: 

  1. ar kokmateriālu sagatavošanu saistītie pakalpojumi (tajā skaitā ciršanas tiesību piešķiršana, platību stigošana meža zemē un cirsmu parauglaukuma ierīkošana, augoša koka un apaļkoka uzmērīšana, vērtēšana, nozāģēšana, atzarošana un krautņu veidošana); 
  2. kokmateriālu apstrādes un pārstrādes pakalpojumi (tajā skaitā zāģēšana, garināšana, mizošana, frēzēšana, ēvelēšana, virpošana, slīpēšana, žāvēšana, līmēšana, lakošana un šķeldošana); 
  3. kokmateriālu marķēšana, brāķēšana, šķirošana, pakošana; 
  4. kokmateriālu ķīmiskās apstrādes pakalpojumi (tajā skaitā kokmateriālu antiseptēšana); 
  5. kokmateriālu transportēšana, iekraušana, izkraušana, pārkraušana un glabāšana; 
  6. ar kokmateriālu piegādi saistītie tirgus izpētes (mārketinga) un starpniecības pakalpojumi. 

Kokmateriālu piegādātājs un pakalpojumu sniedzējs izraksta kokmateriālu saņēmējam nodokļa rēķinu, kurā piegādāto kokmateriālu vai sniegto pakalpojumu vērtību norāda bez nodokļa

Kokmateriālu vai pakalpojumu saņēmējs samaksā kokmateriālu piegādātājam nodokļa rēķinā norādīto kokmateriālu vai pakalpojumu vērtību

Kokmateriālu transporta pakalpojumiem, kurus sniedz valsts akciju sabiedrība "Latvijas dzelzceļš", noformējama dzelzceļa pārvadājuma pavadzīme, un nodoklis ir piemērojams likumā noteiktajā vispārējā kārtībā.

Deklarācijas aizpildīšana

Kokmateriālu piegādātājs un pakalpojumu sniedzējs

PVN deklarācija papildināta ar jaunu 41.1rindu, kurā apliekamās personas (preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs) uzrāda kopējo vērtību darījumiem, par kuriem PVN aprēķina un budžetā maksā kokmateriālu un metāllūžņu vai ar tiem saistīto pakalpojumu saņēmējs (īpašā PVN piemērošanas kārtība).

Preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs darījumus, kam piemērota īpašā PVN piemērošanas kārtība, iekļauj arī attiecīgā taksācijas periodā veikto darījumu kopējā vērtībā, t.i., PVN deklarācijas 40.rindā.

Preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs minētos darījumus uzrāda arī PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 "Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas iekļautas PVN deklarācijā" III daļā "Nodoklis par piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem" (deklarācijas pielikuma PVN 1 III daļa).

Preču piegādātājam vai pakalpojumu sniedzējam par darījumiem, kam piemērota īpašā PVN piemērošanas kārtība, deklarācijas pielikuma PVN 1 III daļā ir jānorāda atsevišķi katrs nodokļa rēķins, tai skaitā arī gadījumā, kad nodokļa rēķinā norādītā darījuma vērtība bez nodokļa nepārsniedz 1000 latu.

"Priekšnodokli drīkst atskaitīt, ja kokmateriāli vai pakalpojumi tiks izmantoti apliekamo darījumu veikšanai."

Aizpildot deklarācijas pielikuma PVN 1 III daļas 5.aili, preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs tajā neuzrāda PVN summu par darījumiem, par kuriem PVN budžetā maksā preču un pakalpojumu saņēmējs atbilstoši īpašajai PVN piemērošanas kārtībai.

Kokmateriālu un pakalpojumu saņēmējs

Preču vai pakalpojumu saņēmējs par darījumiem, kuriem piemēro īpašo PVN piemērošanas kārtību, aprēķināto PVN uzrāda PVN deklarācijas 52.rindā, savukārt priekšnodoklī norādāmo summu – 62.rindā. Jāņem vērā, ka priekšnodokli drīkst atskaitīt tikai tad, ja šie kokmateriāli vai pakalpojumi tiks izmantoti apliekamo darījumu veikšanai. Piemēram, pašvaldības, kas izmanto iegādātos kokmateriālus neapliekamu darījumu veikšanai, priekšnodokli neatskaita.

Saņemtās preces un pakalpojumus, kuriem piemērota īpašā PVN piemērošanas kārtība, atspoguļo arī deklarācijas pielikuma PVN 1 "Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas iekļautas PVN deklarācijā" I daļā "Priekšnodoklis par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem" (deklarācijas pielikuma PVN 1 I daļa).

Lai identificētu darījumus, par kuriem preču un pakalpojumu saņēmējs ir aprēķinājis PVN saskaņā ar īpašo PVN piemērošanas kārtību, PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 I daļā ir ieviests darījumiem ar kokmateriāliem jauns darījuma veida kods "R1".

PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 I daļā preču vai pakalpojumu saņēmējam atsevišķi ir jānorāda katrs nodokļa rēķins, uz kura pamata tas maksā PVN par precēm un pakalpojumiem, kuriem piemēro īpašo PVN piemērošanas kārtību.

No 2011.gada 1.oktobra ir zaudējuši spēku Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumi Nr.1028 "Pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība darījumos ar kokmateriāliem". Līdz ar to PVN deklarācijas pielikums PVN 6 ar visiem reģistriem vairs nav jāiesniedz. No PVN deklarācijas ir arī izslēgta 58. un 68.rinda, kurā līdz 2011.gada 30.septembrim bija jāuzrāda pielikumā PVN 6 aprēķinātā PVN un atskaitāmā priekšnodokļa kopsumma.

Pārējos darījumus ar kokmateriāliem – preču piegāde vai iegāde ES, eksports, imports – uzrāda vispārējā kārtībā, kā jebkuru citu preci vai pakalpojumu.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI