SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
47
47

Soli pa solim – uz vienoto eiro maksājumu telpu

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Turpinot vienotās eiro maksājumu telpas (Single Euro Payments Area – SEPA) projekta ieviešanu Latvijā, izveidota SEPA interneta vietne, kurā visu nepieciešamo informāciju var gūt gan paši sistēmas ieviesēji, gan arī uzņēmēji, kuriem tuvākajā nākotnē jāveic jauni ieguldījumi maksājumu veikšanai nepieciešamajās informācijas tehnoloģijās. Šajā vietnē ietvertajās pašnovērtējuma anketās iespējams novērtēt savu atbilstību SEPA standartiem. Ikviens uzņēmums, patērētājs, valsts iestāde tiek aicināti aizpildīt anketu, lai noskaidrotu, kas jādara, lai atbilstu šiem standartiem.

Vienkāršos uzņēmējdarbību

Vienotā eiro maksājumu telpa ir kārtējais solis ceļā uz vienotu Eiropas tirgu, kur bezskaidras naudas eiro maksājumi starp Eiropas Savienības (ES) valstīm būtu tikpat ātri, droši un vienkārši, kādi šobrīd ir iekšzemes maksājumi. Pēc SEPA projekta ieviešanas Latvijā, kas plānota 2010. gadā, jebkuras bankas klients, lai kurā Eiropas ģeogrāfiskajā vietā viņš atrastos, varēs veikt bezskaidras naudas maksājumus pēc vienotiem tehniskajiem, juridiskajiem un komerciālajiem nosacījumiem, stāsta Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu pārvaldes maksājumu sistēmu vecākā analītiķe Dace Kalsone.

Projekts palīdzēs vienkāršot pārrobežu uzņēmējdarbību. Uzņēmējam vairs nevajadzēs atvērt kontu dažādās valstīs, pietiks ar vienu kontu jebkurā no viņa izvēlētajām valstīm.

"Pēc SEPA projekta ieviešanas Latvijā jebkuras bankas klients, lai kurā Eiropas ģeogrāfiskajā vietā viņš atrastos, varēs veikt bezskaidras naudas maksājumus pēc vienotiem tehniskajiem, juridiskajiem un komerciālajiem nosacījumiem."

Latvijā šis projekts īpaši aktualizējās 2007. gadā, kad tas tika atvērts arī eirozonā neietilpstošajām valstīm un Latvijas Komercbanku asociācijas Maksājumu komiteja izveidoja SEPA darba grupu. Tad arī Latvijas bankas aktīvi iesaistījās šā projekta ieviešanā, un jau pagājušā gada vidū, līdzīgi kā citas Eiropas bankas, sāka piedāvāt pirmos SEPA maksāšanas līdzekļus – kredīta pārvedumus un karšu maksājumus. Šoruden plānots ieviest trešo maksāšanas līdzekli – tiešā debeta jeb automātiskos maksājumus.

Latvijas projekts paredz, ka 2010. gada beigās visi eiro maksājumi atbildīs SEPA prasībām, lai gan SEPA Latvijā pilnīgi tiks ieviesta tikai līdz ar pāriešanu uz eiro – tātad ne agrāk kā 2014. gadā.

Visvairāk darba – tirgotājiem

Galvenais ieguvums uzņēmējiem ir vienotie standarti, iespēja sadarboties ar jebkuru banku pēc vienotiem principiem un automātiski apstrādāt maksājumu visos tā posmos, sākot ar rēķinu izsūtīšanu un beidzot ar saskaņošanu pēc maksājuma pabeigšanas. Paredzēts, ka ar 2012. gadu eiro maksājumi SEPA ietvaros tiks veikti vienas dienas laikā, jo šādu darījuma izpildes termiņu nosaka Maksājumu pakalpojumu likums.

Patērētājiem, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmējiem SEPA ieviešana neko nemaksās. Savukārt tirgotājiem vajadzēs sakārtot procedūras maksājumu karšu apstrādes jomā, kas saistītas ar termināļu izmantošanu.

“Lai ieviestu SEPA, tirgotājiem jāveic divi lieli uzdevumi,” skaidro Latvijas Komercbanku asociācijas Maksājumu karšu komitejas vadītājas vietniece Baiba Miezere. “Pirmais lielākajā daļā Latvijas teritorijas jau ir veikts – tā ir viedkaršu pieņemšana. Tirdzniecības vietās, kur ir uzstādīti POS termināļi, viedkartes tiek pieņemtas. Otrs uzdevums – jāievieš specializēts karšu datu drošības standarts. Lai to izdarītu, jāveic tehnoloģiski uzlabojumi sistēmās un iekārtās, kā arī procedūras uzlabojumi, lai mēs būtu droši, ka, lietojot savu karti konkrētā tirdzniecības vietā, tās dati netiek nodoti krāpniekiem.”

"Projekts Latvijā pilnīgi tiks ieviests tikai līdz ar pāriešanu uz eiro – tātad ne agrāk kā 2014. gadā."

Tirgotājiem, kuriem jau ir uzstādīti POS termināļi, kas pieder bankām, viss ir diezgan vienkārši – tā ir banku investīcija, un bankas lielu daļu darba šajā jomā jau ir paveikušas.

Bet tirgotāji, kam ir kases sistēmas (visi lielie tirdzniecības uzņēmumi, piemēram, “Rimi”, “Maxima” u.c.), ir nedaudz sarežģītākā situācijā. Šīs sistēmas pieder pašiem tirgotājiem, un viņiem jāveic lielas investīcijas, lai tās sāktu pieņemt viedkartes un atbilstu karšu datu drošības standartam. Bankas šai ziņā nāk tirgotājiem talkā. Latvijas Komercbanku asociācija kopā ar tirgotājiem šā gada beigās un nākamā gada sākumā plāno rīkot speciālus informatīvus seminārus tirgotājiem, lai viņi saprastu, kas īsti viņiem jādara.

Investīcijas, kas atmaksājas

Nākamā grupa, ko skars SEPA ieviešana, ir lielie uzņēmēji, kuriem veicami daudzi maksājumi, kā arī valsts pārvaldes iestādes, kuras apkalpo lielu maksājumu skaitu. Uzņēmējiem jāatjauno savas iekšējās sistēmas un tehnoloģijas atbilstoši SEPA standartiem, tātad – jārēķinās ar prāviem tēriņiem.

“Projekta ieviešana uzņēmējiem saistīta ar lielām izmaksām, kuras, vērtējot projekta idejisko pusi, ir investīcijas, kas atmaksājas, jo galarezultātā varētu samazināties uzņēmēju pašreizējās izmaksas,” norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas tautsaimniecības un finanšu eksperts Mārcis Dzelme. “Tādēļ lielie uzņēmēji kopumā šo projektu atbalsta, lai arī šobrīd vēl ir virkne neskaidru jautājumu un vismaz nākamo pusgadu jāveic intensīvs tehniskais darbs. Būtu daudz vienkāršāk, ja Latvija jau tagad būtu pārgājusi uz eiro, jo šobrīd divu valūtu – lata un eiro – paralēla lietošana situāciju sarežģī. Tāpat uzņēmējiem būtu svarīgi zināt, kad tieši notiks pāreja uz eiro.”

"Attiecībā uz maksājumu karšu izmantošanu līdz ar pievienošanos SEPA nekādas pārmaiņas nenotiks. Par skaidras naudas izņemšanu Latvijā klients maksās tieši tikpat, cik par skaidras naudas izņemšanu ārzemēs."

Gan Eiropas, gan Latvijas bankas ilgus gadus daudz darījušas, lai ieviestu šo projektu. Tomēr, kā norāda B. Miezere, SEPA nav obligāts pasākums. Tirgotājiem ir pietiekami daudz laika, lai uz to pārietu pakāpeniski. Ja tirgotājs vēlas pieņemt maksājumu kartes, kas ļauj palielināt apgrozījumu, viņam nāksies ieviest drošības standartus. Pasaulē ir gana daudz piemēru, kas notiek, ja tirgotājs neievieš minētos standartus un krīt par upuri krāpniekiem.

Attiecībā uz maksājumu karšu izmantošanu līdz ar pievienošanos SEPA nekādas pārmaiņas nenotiks. Par skaidras naudas izņemšanu Latvijā klients maksās tieši tikpat, cik par skaidras naudas izņemšanu ārzemēs. SEPA paver bankām iespēju konkurēt, piedāvājot aizvien labākus pakalpojumus. Bankām saglabāsies tiesības piešķirt klientiem noteiktas atlaides savā un draudzīgo banku tīklā. Eiropas Savienībā pēc 2012. gada būs vienota komisijas maksa par norēķiniem bezskaidrā naudā, veicot pirkumu ar karti.

Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes direktīva par maksājumu pakalpojumiem iekšējā tirgū Latvijā, tāpat kā pārējās ES valstīs, tiks ieviesta šā gada 1. novembrī, kad stāsies spēkā Maksājumu pakalpojumu likums. Tieši ar šo dienu bankas plāno sākt piedāvāt SEPA tiešā debeta maksājumus.

Labs saturs
47
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI