NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
27. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
6
6

Notāru dienas fokusā – iedzīvotāju juridiskā pratība un darījumu drošība digitālajā laikmetā

FOTO: Freepik.

Ikgadējā Notāru diena notiks 6. martā. Šogad Latvijas Zvērinātu notāru padome (LZNP) ir izvēlējusies aktualizēt darījumu drošību digitālajā laikmetā un juridiskās pratības pamatlietas, kas būtu jāzina ikvienam, lai nekļūtu par krāpnieku upuri.

Attīstoties dažādām tehnoloģijām, pieaugusi arī krāpnieku aktivitāte un centieni gūt labumu no iedzīvotāju vājās izpratnes par juridiskajiem jautājumiem.

“Latvijas iedzīvotāju juridiskā pratība un arī izpratne par darījumu juridiskajiem riskiem ir kritiski zema. To apliecina, piemēram, fakts, ka daudzi cilvēki paraksta tik būtiskus dokumentus kā dažāda veida līgumi, tajos neiedziļinoties un tos pat neizlasot,” secina LZNP priekšsēdētājs Aigars Kaupe.

LZNP ikdienas darbā novērojusi, ka iedzīvotāju neapdomīgo rīcību labi ilustrē situācijas, kad viņi vēršas pie notāra pēc nostiprinājuma lūguma. Lielākā daļa cilvēku, slēdzot nekustamā īpašuma pirkuma darījumu, dodas pie notāra noformēt nostiprinājuma lūgumu tikai pēc tam, kad darījuma veicēji ir vienojušies par visām darījuma detaļām, sagatavojuši un parakstījuši līgumu, turklāt nereti tikai vienai pusei par labu, norāda A. Kaupe.

Bet, lai darījums būtu drošs, pusēm vispirms vajadzētu doties pie notāra, kurš pārbaudītu visu ar darījumu saistīto informāciju, sagatavotu līgumu, maksimāli izslēdzot juridiskos riskus abām pusēm, un tikai tad noformētu nostiprinājuma lūgumu.

Tāpēc LZNP aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, kritiski izvērtēt savas zināšanas juridiskajos jautājumos un pirms nozīmīgu juridisku lēmumu pieņemšanas konsultēties ar jomas speciālistiem.

“Šobrīd – digitālajā laikmetā – tas pat ir vēl svarīgāk nekā jebkad iepriekš, jo līdz ar dažādu tehnoloģiju attīstību attīstās arī krāpnieku radošums un veidi, kā apkrāpt iedzīvotājus,” uzsver LZNP priekšsēdētājs.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Notāru diena šogad norisināsies 6. martā no plkst. 10.00 līdz 17.00. Šīs dienas laikā iedzīvotājiem bez maksas būs pieejamas notāru konsultācijas gan klātienē notāru birojos visā Latvijā, gan telefoniski, zvanot uz tālruni 29227731.

Lai noskaidrotu savai dzīvesvietai tuvāko zvērinātu notāru biroju, iedzīvotāji aicināti ielūkoties LZNP tīmekļvietnes sadaļā “Meklēt notāru”, kur pieejama Latvijas karte ar notāru biroju atrašanās vietām un kontaktinformāciju

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI