NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: In memoriam
TĒMA: Kultūra
5
5

Mūžībā aizgājis Oskars Gerts, “Latvijas Vēstneša” pirmais galvenais redaktors

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs

“Latvijas Vēstneša” pirmais galvenais redaktors Oskars Gerts mūžībā aizgāja 24. martā. Viņa vadībā 20 gadu laikā izdoti 4806 oficiālā laikraksta numuri, līdz pirms 6 gadiem “Latvijas Vēstnesis” pārtapa par oficiālo izdevumu, kura saturs – oficiālā publikācija – pieejams un lasāms vien elektroniskā formātā.

1992. gada 24. decembrī žurnālists, redaktors, filologs Oskars Gerts kļuva par Latvijas Republikas oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” galveno redaktoru. Kad ar Ministru Padomes 1993. gada 2. februāra lēmumu Nr. 47 nolemts nodibināt valsts uzņēmumu “Latvijas Vēstnesis”, uz laiku to vadījis arī kā ģenerāldirektors.

Paliekošs un klātesošs ir Oskara Gerta pienesums “Latvijas Vēstneša” izveidē, ieguldījums oficiālās publikācijas izpildījuma kvalitātes pamatu un arī oficiālā izdevēja darbības principu un vērtību iedibināšanā, starp kurām īpaši jāizceļ cieņa un mīlestība pret latviešu valodu, līdz ar to arī prasīgums to lietot labi, skaidri un precīzi.

Oskars Gerts par sevi mēdza uzsvērt – zemgalietis, dzimis 1940. gada 28. decembrī Jelgavā, bērnību pavadījis Liepara krastos – toreizējā Jelgavas apriņķa Jaunsvirlaukas pagasta “Balžu” mājās un Bauskas apriņķa Svitenes pagasta “Ribeņu-Gāzēju” mājās. Ar novadpētniekam raksturīgo precizitāti vietas izjūtā un raksturojumā O. Gerts to savulaik pieteica šādi – “mājās, kas atrodas divu valstu – Latvijas un Lietuvas, divu apriņķu – Jelgavas un Bauskas, divu pagastu – Svitenes un Lielsesavas satikšanās punktā”.

1964. gadā O. Gerts beidzis Latvijas Universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes Filoloģijas nodaļas Žurnālistikas apakšnodaļu literārā darbinieka specialitātē. Kopš 1997. gada – Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis.

Pēdējais drukātais laikraksta numurs, kas sagatavots O. Gerta vadībā un dienasgaismu ieraudzīja 2012. gada 28. decembrī, noslēdza veselu laikmetu Latvijas oficiālās publikācijas vēsturē un pieteica jaunu:

“25.02.1993. [piesakot pirmo numuru]: Mēs gribam, lai mūsu saruna ikreiz būtu racionāla, konstruktīva un cieņas pilna vienam pret otru, lai mūsu informācija vienmēr būtu adekvāta devēja informācijai, lai mūsu doma būtu demokrātiska, stils – objektīvs, tonis – savaldīgs.”

“28.12.2012. [piesakot pēdējo drukātā laikraksta numuru]: Aiz laikraksta “Latvijas Vēstnesis” nepaliek tukša vieta. Aiz laikraksta nāk oficiālais izdevums – portāls “vestnesis.lv”, sistematizēto tiesību aktu portāls “likumi.lv”, žurnāls “Jurista Vārds” (poligrāfiski un elektroniski), portāls “lvportals.lv”.”

Oskars Gerts ir daļa no “Latvijas Vēstneša” komandas. Vienmēr.

Atvadīšanās notiks sestdien, 30. martā, plkst. 12.00 1. Meža kapu kapličā.

“Latvijas Vēstneša” kolektīvs

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI