NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. janvārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība
14
14

Vēlētāja ceļvedis: pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2019

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Kārtējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 2019. gada 25. maijā. Latvija šajās vēlēšanās ir viens vēlēšanu apgabals, un EP no Latvijas būs jāievēlē astoņi deputāti. Kopš sestdienas, 26. janvāra, ir sācies priekšvēlēšanu aģitācijas periods. LV portāls skaidro, kur gūt nepieciešamo informāciju par EP vēlēšanu norisi un līdzdalību.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas mūsu valstī, ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un Latvijas Vēlētāju reģistrā. Lai piedalītos vēlēšanās, vēlētājam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 18 gadus vecam, informē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

EP vēlēšanu likums paredz vairākas iespējas, kā vēlētāji var piedalīties EP vēlēšanās:

  • balsot savā vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā, 25. maijā (no pulksten 7.00 līdz 20.00);
  • balsot iepriekš 22., 23. un 24. maijā (iecirkņi strādās dažas stundas dienā);
  • balsot atrašanās vietā (veselības stāvokļa dēļ, atrodoties apcietinājumā, citu apstākļu dēļ);
  • balsot ārvalstīs pa pastu vai vēlēšanu iecirknī;
  • Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo kādā no ES dalībvalstīm, EP vēlēšanās var piedalīties, izvēloties balsot par šajā valstī pieteiktajiem kandidātu sarakstiem un kandidātiem. Vēlētājam ir jāizvēlas, par kuras valsts kandidātiem vēlēt, – balsot gan par Latvijas kandidātiem, gan mītnes zemes kandidātiem nav atļauts.

Kopš 26. janvāra ir sācies priekšvēlēšanu aģitācijas periods, no 24. februāra sāks darboties Vēlētāju reģistrs, bet kandidātu sarakstu iesniegšana 2019. gada EP vēlēšanām notiks no 6. līdz 21. martam.

Četrus mēnešus pirms gaidāmajām vēlēšanām Eiropas Parlaments atklājis jaunu tīmekļvietni, kurā izskaidrota balsošanas norise katrā dalībvalstī un ārpus ES robežām, informē Eiropas Parlamenta birojs Latvijā.

Mājaslapā jautājumu un atbilžu veidā izskaidroti balsošanas noteikumi katrā valstī. Tajā atrodama informācija par vēlēšanu datumu, vecuma ierobežojumiem, reģistrācijas termiņiem, nepieciešamajiem dokumentiem, iekļūšanai Eiropas Parlamentā noteikto procentu barjeru, no katras valsts ievēlējamo deputātu skaitu, kā arī vēlēšanu iestāžu kontaktinformācija. Vietnē atrodamas skaidrojošas un informatīvas satura sadaļas:

Arī Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā izveidota Eiropas Parlamenta vēlēšanām veltīta satura sadaļa. Te atrodama informācija par vēlēšanu tiesībām, Vēlētāju reģistru, balsošanas iespējām, kandidātu sarakstiem un vēlēšanu administrēšanu. CVK mājaslapā saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām pieejama arī šāda informācija:

Šis ir noslēdzošais darba gads pašreizējam, 8. Eiropas Parlamenta sasaukumam: šī gada 23.–26. maijā notiks Eiropas vēlēšanas, kad ES pilsoņi ievēlēs jauno EP sastāvu (705 deputātus no 27 ES dalībvalstīm). Darbu EP 9. sasaukums sāks 2019. gada jūlijā.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI