NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. augustā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
17
17

Sākusies trešā pieteikšanās kārta ES fondu mācībām pieaugušajiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Līdz 17. septembrim iesniedzot pieteikumu kādā no 70 izglītības iestādēm visā Latvijā, ikviens strādājošais un pašnodarbinātais no 25 gadu vecuma var pieteikties mācībām 11 tautsaimniecības nozarēs. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) uzsākusi trešo pieteikšanās kārtu Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”.

Kā akcentē VIAA direktore Dita Traidās, pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” iespējas izmanto jau vairāki tūkstoši nodarbināto.

D. Traidās: “Kopš pirmās pieteikšanās kārtas izsludināšanas pērnruden šajā projektā iesaistījušies jau vairāk nekā 8000 strādājošo. Līdz šim pieprasītākās tautsaimniecības nozares, kurās arī ir visvairāk mācību dalībnieku, ir elektronisko un optisko iekārtu ražošana un IKT, kā arī būvniecība. Trešā pieprasītākā ir transporta un loģistikas nozare, kas strauji attīstās. Šīs ir Latvijas ekonomikai prioritāras nozares, kurās kvalificēta darbaspēka trūkums ir visaktuālākais. Strādājošo iedzīvotāju iesaistīšanās, kā arī izglītības nozares un darba devēju sadarbība šī projekta īstenošanā ir pozitīvs signāls darba tirgum, kas apliecina, ka iecere ir attaisnojusies.”

VIAA apkopotie dati liecina, ka mācību dalībnieku vidū 66% ir vecumā no 25 līdz 44 gadiem, savukārt vairāk nekā trešā daļa ir vecumā no 45 gadiem, kas ir prioritārā projekta mērķauditorija. 10% visu izglītības ieguvēju ir vecumā no 56 gadiem, kas apliecina Latvijas darbaspēka gatavību mācīties mūža garumā.

Kopumā šajā kārtā iedzīvotāji var izvēlēties no aptuveni 100 dažādām prasmēm un kvalifikācijām, ko izglītības iestādes piedāvā apgūt vairāk nekā 400 dažāda garuma un satura izglītības programmās. Visvairāk mācību iespēju šajā kārtā ir elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un IKT nozarē, metālapstrādē, mašīnbūvē un mašīnzinībās, kā arī transporta un loģistikas nozarē.

Piedāvāto mācību nozaru klāstā ir arī ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms, kokrūpniecība, enerģētika, būvniecība, tekstilizstrādājumu, apģērbu, ādas un ādas izstrādājumu ražošana, drukas un mediju tehnoloģijas, ķīmiskā rūpniecība, pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība.

ES fondu pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam un veicinātu gan strādājošo konkurētspēju, gan darba produktivitātes pieaugumu. Projektu finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts. Līdz 2022. gada 31. decembrim tajā tiks ieguldīti vairāk nekā 25 miljoni eiro.

Uzziņai

  • Plašāku informāciju par mācību programmām, izglītības iestādēm, pieteikšanās kārtību un citiem praktiskiem jautājumiem iespējams atrast vietnē macibaspieaugusajiem.lv.
  • Mācību programmas, kurām iespējams pieteikties līdz 17. septembrim, atrodamas šeit.
  • Pirms mācību programmas izvēles Nodarbinātības valsts aģentūras 28 filiālēs ir iespēja saņemt karjeras konsultāciju.
  • Informatīvu atbalstu var saņemt 81 projekta sadarbības pašvaldībā, kur pieejami pieaugušo izglītības koordinatori.

Vairāk par pieaugušo izglītības projektu “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” lasiet LV portāla publikācijā “Iespēja strādājošajiem apgūt jaunas prasmes vai profesiju”.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI