NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. martā, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselības aprūpe
4
4

Otra biežāk sastopamā vēža forma – ādas vēzis

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ādas vēzis ir otra biežāk sastopamā vēža forma. Saslimstība ar to un mirstība Latvijā katru gadu strauji pieaug.

FOTO: www.sxc.hu

Neviens savas dzīves laikā nav pasargāts no dažādām slimībām un nelaimēm. Nereti patīkamas lietas ar laiku var radīt nelabvēlīgas sekas. Daudzi cilvēki vēlas pagozēties saules staros vai doties uz solāriju, lai iegūtu brūnāku ādas toni, bet tādējādi palielinot risku saslimt ar ādas vēzi. Par to, ka saule un solārijs ir vieni no ādas vēža provocējošiem faktoriem, cilvēki nereti pat nenojauš. Projekta „Euro melanoma” mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka pasaulē katru gadu konstatē aptuveni 130 000 melanomu gadījumu, aptuveni 37 000 cilvēku katru gadu no šī audzēja mirst.

Šā gada 23.martā Rīgas Stradiņa universitātē notika preses konference, kuras laikā vairāki speciālisti norādīja, ka viens no galvenajiem ādas vēža provocējošajiem faktoriem ir pārāk augsts ultravioletā starojuma daudzums. "Latvija ir ziemeļu valsts. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ir gaiša āda un šādi cilvēki ir pakļauti augstākam ādas vēža riskam," skaidro Eiromelanomas kustības Eiropā dibinātāja un Briseles Brīvās universitātes dermatoloģijas nodaļas vadītāja profesore Veronika del Marmola.

Ādas vēzis

Ādas vēzis ir ļaundabīga ādas slimība, kuru veicina dažādi ārējie procesi (piemēram, pārmērīga sauļošanās), dažādi ilgstoši ādas bojājumi vai iekaisumi, dažas ķīmiskas vielas (piemēram, darva), imūnsistēmas traucējumi (piemēram, HIV) un citi. Ādas vēzis gan saslimstības, gan mirstības ziņā ir otra biežākā vēža forma.

Biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" apkoptie dati vēsta, ka ādas vēzim ir trīs veidi – melanoma, kas ir agresīvākā ādas vēža forma, audzēja šūnas spēj ātri izplatīties un radīt metastāzes; bazālo šūnu vēzis jeb baziloma, kas ir biežākā ādas vēža forma, un plakanšūnu vēzis, kas ir piecas reizes retāk sastopams nekā baziloma. 

"Ādas vēzis ir vienīgā vēža forma, kuru iespējams diagnosticēt vienkāršā ādas virsmas apskatē."

Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis informē, ka "Latvijā pēdējo 10 gadu laikā saslimstība ar ļaundabīgajiem audzējiem palielinājusies par 23,7% un mirstība pieaugusi par 18,2 procentiem".

Biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" informācija liecina: lai samazinātu saslimšanu ar melanomu un citiem ādas vēža veidiem, būtiska nozīme ir laicīgai diagnostikai un profilaksei, lietojot atbilstošus saules aizsargkrēmus. Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Veselības veicināšanas nodaļas vecākā veselības veicināšanas koordinētāja Solvita Kļaviņa atgādina, ka "ādas vēzis ir vienīgā vēža forma, kuru iespējams diagnosticēt vienkāršā ādas virsmas apskatē un lielākajā daļā gadījumu likvidēt, ja slimība nav paspējusi progresēt". Svarīgi ir problēmu gadījumā laikus vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš pacientu tālāk nosūtītu pie dermatologa vai onkologa uz pārbaudēm.

20 procentiem skolēnu risks dzīves laikā saslimt

Biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi" no 2011.gada novembra līdz 2012.gada februārim veica pētījumu, kurā piedalījās 1324 skolēni vecumā no 13 līdz 18 gadiem. Pētījuma mērķis bija apkopot Latvijas skolēnu zināšanas, attieksmi pret ādas iedegumu (solāriju, sauli, sauļošanos) un to ietekmi uz ādu.

Pētījumā iegūtie dati liecina, ka katrs piektais Latvijas skolēns vecumā no 13 līdz 18 gadiem sauļojas vai ir sauļojies solārijā. Eiromelanomas akcijas Latvijā organizētājs un biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls brīdina: tas nozīmē, ka 20% no pētījumā iekļautās vecuma grupas potenciāli dzīves laikā var iedzīvoties ādas vēzī.

Kā galvenos iemeslus apmeklēt solāriju 29% aptaujāto min: "man patīk ādas krāsa pēc solārija", 25% atzīst, ka "tas uzlabo manas ādas stāvokli ", savukārt 10% respondentu uzskata, ka "tas ir stilīgi".

"Bērnu un jauniešu āda ir jutīgāka pret ultravioletajiem stariem, tādēļ līdz 35 gadu vecumam, bieži sauļojoties vai apmeklējot solāriju, risks saslimt ar ādas vēzi pieaug par 75%," atklāj R.Karls.

MK noteikumi, sankcijas un pārbaudes

2010.gada 7.septembrī Ministru kabinets (MK) pieņēma noteikumus Nr.834 "Noteikumi par kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasībām un šo prasību uzraudzības kārtību", kas nosaka higiēnas un nekaitīguma prasības saimnieciskās darbības veicējam, kas sniedz kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumu (solārijiem), tā telpām, iekārtām un apkalpojošajam personālam, kā arī šo prasību uzraudzības kārtību, lai nodrošinātu sabiedrības veselības saglabāšanu, vienlaikus ievērojot ekonomiskās un tehnoloģiskās prasības.

Šo noteikumu 5.pants paredz, ka jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem solārija pakalpojumus sniegt ir aizliegts, izņemot gadījumus, kad tiek uzrādīta ārsta vai dermatologa izziņa, ka veselības stāvoklis ir atbilstošs pakalpojuma saņemšanai. Biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" veiktajā pētījumā atklājās, ka tikai katram desmitajam jeb 9% no aptaujātajiem pirms solārija apmeklējuma prasīja ārsta zīmi.

"Eiromelanomas dienas laikā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas apmeklēt tos ārstus, kas pieteikušies dalībai akcijā."

Par minēto MK noteikumu neievērošanu noteiktas sankcijas – naudas sods. S.Kļaviņa klāsta, ka pagājušajā gadā Veselības inspekcija veica kontroles 285 solārijos un citos objektos, kas piedāvā solārija pakalpojumus. Atklājās, ka daļā gadījumu solāriju personālam nav zināmi nosacījumi par pakalpojumu sniegšanu personām līdz 18 gadu vecumam un nepieciešamību sniegt konsultācijas par piemērotāko sauļošanās režīmu. Tomēr lielākajā daļā gadījumu klientus pirms pakalpojuma saņemšanas informē par riskiem veselībai, kas saistīti ar ultravioletā starojuma ietekmi, un pakalpojuma saņemšanas nosacījumiem. Soda sankcijas nevienam pārbaudītajam solārijam netika piemērotas.

"Pērn soda sankcijas netika piemērotas, jo šobrīd galvenais ir tieši skaidrojošais darbs - lai cilvēki saprastu. Galvenais nav kādu nosodīt vai varbūt iekasēt to naudiņu no šiem pakalpojuma sniedzējiem, bet panākt, lai pakalpojuma sniedzēji saprastu, ko viņi dara nepareizi un kādēļ ir jādara citādi," norādīja S.Kļaviņa.

Eiromelanomas diena Latvijā

"Saslimstība ar melanomu pieaug, tāpēc ir ļoti svarīgi informēt sabiedrību, organizēt pasākumus, komunicēt savā starpā, apmainīties ar datiem un arī publicēt tos," norāda V. del Marmola.

Lai aicinātu sabiedrību pievērst uzmanību ādas veselībai un veikt dzimumzīmju un ādas jaunveidojumu diagnostiku, visā Eiropā dermatologi ik gadu organizē īpašu Eiromelanomas akciju ādas vēža agrīnai diagnostikai un profilaksei. Latvijā Eiromelanomas akcija šogad norisināsies jau piekto gadu pēc kārtas. Tās laikā iedzīvotājiem pēc iepriekšēja pieraksta būs iespēja bez maksas apmeklēt tos ārstus, kas būs pieteikušies dalībai akcijā.

Eiromelanomas diena šogad notiks 7.maijā, savukārt no 8. līdz 11.maijam iedzīvotājiem būs iespēja pārbaudīties par zemākām cenām pie tiem ārstiem, kas piedalās akcijā. Vēl pacienti bez maksas varēs konsultēties par savas ādas veselību un saņemt rekomendācijas par saules aizsarglīdzekļu lietošanu.

Eiromelanomas dienas mērķis ir samazināt saslimstību un mirstību no melanomas un citām ādas vēža formām. Eiromelanomas akcijas mājaslapā norādīts, ka sīkāka informācija par ārstiem akcijas dalībniekiem, pie kuriem 7.maijā būs iespēja pārbaudīties bez maksas, būs pieejama 2012.gada aprīļa vidū. R.Karls informē, ka pagājušajā gadā Eiromelanomas akcijas laikā tika skrīnēti 1263 pacienti, 80% no apmeklētājiem bija sievietes.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI