NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
15. aprīlī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Latvijai divi laureāti "Zaļās gaismas" konkursā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bīriņu pils programmas “Zaļā gaisma” konkursā pieteikusies ar “parasto” spuldžu nomaiņu pret ekonomiskajām – gan telpās, gan āra apgaismojumā.

FOTO: www.ml500.lv

Divi no divpadsmit laureātiem, kurus šodien Frankfurtē apbalvo Eiropas Savienības programmas “Zaļā gaisma” konkursa ietvaros, ir Latvijas pārstāvji – Dagdas pilsēta un Bīriņu pils.

Latvijas pārstāvji panākumus konkursā guva ar ievērojamiem ietaupījumiem enerģijas patēriņā. Dagdas pilsēta, kas konkursa laureātu sarakstā ierindojusies otrajā pozīcijā, trīs gadu laikā kopš iesaistīšanās programmā “Zaļā gaisma” samazinājusi apgaismei izmantoto enerģiju par 85 procentiem. Tas paveikts, uzlabojot ielu apgaismojuma efektivitāti.

Energoefektivitātes paaugstināšanas darbi tika veikti 2007. un 2008. gadā, nomainot ielu apgaismojuma spuldzes uz energoefektīvākām, kā arī tika ieviesti atšķirīgi apgaismojuma režīmi atkarībā no iedzīvotāju un transporta kustības vajadzībām.

Savukārt Bīriņu pilij, kas programmai pievienojusies 2008. gadā, elektrības patēriņu izdevies samazināt par 76%, laureātu sarakstā ieņemot 12. vietu. Bīriņu pils programmas “Zaļā gaisma” konkursā pieteikusies ar “parasto” spuldžu nomaiņu pret ekonomiskajām – gan telpās, gan āra apgaismojumā. Tā kā pils teritorija ir liela, spuldžu nomaiņa ritējusi pakāpeniski. Tagad lielāko daļu telpu apgaismo energoefektīvās spuldzes.

„Mēs apsveicam šā konkursa uzvarētājus. Neatkarīgi no tā, vai dalībnieks pārstāv publisko vai privāto sektoru, viņi ir paraugs tam, ka organizācijas, kas investē un veic inovācijas energoefektivitātes paaugstināšanā, dod lielu ieguldījumu gan sev, gan ilgtspējīgas Eiropas veidošanā,” teikts oficiālajā konkursa paziņojumā.

"Kopš 2000. gada, kad ES uzsāka “Zaļās gaismas” iniciatīvu, dalībai programmā piesaistīti 500 uzņēmumu un organizāciju visā Eiropā."

„Mūsu īstā uzvara ir ietaupītā nauda,” dalību programmā raksturo Bīriņu pils direktore Solvita Muižniece un teic, ka uzvara konkursā ir bijis pārsteigums. Par enerģijas taupīšanu pilī domājuši jau krietni pirms pieteikšanās programmā. Tad viņus uzrunājusi ar energoefektivitāti saistītā firma “Ekodoma”, kas darbojas kā programmas “Zaļā gaisma” koordinators - par ierosmi piedalīties stāsta S.Muižniece. „Nekādi līdzekļi programmas īstenošanai mums piešķirti netika. Taču ieguldītais noteikti atmaksājas.”

Redzot, ka enerģijas taupīšana šādā veidā ir efektīva, pils vadība nav apstājusies pie projektā solītās spuldžu maiņas. „Atsevišķos koridoros ir uzstādīti kustību sensori, kas izslēdz gaismas, ja telpā neviens neatrodas. Savukārt atjaunotajos viesnīcas numuriņos izveidota sistēma, kas automātiski izslēdz visas gaismas brīdī, kad cilvēki pamet istabu,” atklāj S.Muižniece.

Programmas ietvaros “Ekodomai” Latvijā bija jāatrod 15 partneri - dalībnieki. Firmas pārstāve Jūlija Bulgakova stāsta, ka viņi centušies uzrunāt tādus potenciālos dalībniekus, kam enerģijas taupīšana būtu svarīga ne tikai finansiālā ziņā, bet reizē popularizētu arī tā tēlu. Kā veiksmīgus programmas dalībniekus no Latvijas J.Bulgakova min uzņēmumus “Reval Hotel”, “Valmieras piens” un “Latvijas dzelzceļš”.

Kopš 2000. gada, kad ES uzsāka “Zaļās gaismas” iniciatīvu, dalībai programmā piesaistīti 500 uzņēmumu un organizāciju visā Eiropā. Veicot energoefektivitātes uzlabojumus, dalībniekiem kopā izdevies ik gadu ietaupīt 241 gigavatstundu elektrības, kas naudas izteiksmē ir aptuveni 24 miljoni eiro un piesārņojuma samazinājuma izteiksmē – 94 milj. kg CO2 izplūdes gāzes.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI