NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. septembrī, 2008
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
6
6

1. septembris. Jeb "kā man aizirties līdz rasai"?

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Zelta zirgs un Saulcerīte, Sprīdītis, Maija un Paija, Lāčplēsis, sinusi, kosinusi, tangensi un kotangensi, Pitagors, Ņūtons un – internets, pirmais skūpsts – ar Viņu un eksāmenu uztraukums, neciešamais skolotājs un dievinātais skolotājs, un drauga plecs, un piecnieki, sešnieki, desmitnieki, un labais spīts – es to noteikti iemācīšos, es to spēšu, un sliktais spīts – lai viņi visi iet..., ilgo mācību stundu nogurums un vecāku siltais skatiens – pavadot un sagaidot, un daudz, daudz kas cits ataust atmiņā 1. septembra rītā.

Un ikreiz, kad visi – spurainie pusaudži, mīlīgie pirmklasnieki, pašapzinīgie jaunieši – ar saujā sažņaugtu asteri un samteni, ar vislielāko uzticēšanos iet pie savas Skolas un Skolotāja, sirds iedrebas: Skola un Skolotāj, vai jūs spējat un gribat šo uzticēšanos saglabāt?

1. septembrī – Zinību dienā – portāls LV.LV sveic savus lasītājus – vecākus, vecvecākus, skolēnus, studentus, profesionālo skolu audzēkņus, pedagogus, augstskolu mācībspēkus, atbildīgo ministriju darbiniekus – un novēl 2008./2009. mācību gadu, pat ja nedaudz, tomēr – labāku, veselīgāku, bagātāku, stabilāku.

"Skola un Skolotāj, vai spējat un gribat šo uzticēšanos saglabāt? "

Kā mūsu veltījumu 1. septembrī publicējam Kaudzītes Matīsa dzejoli.

Motto skolas chronikai

Skrien kuģis, viļņiem
augot, –
Arvienu tālāk krasts,
Un drīz – no krasta
raugot –
Vairs acīm neatrasts.

Laiks steidzas, kuģim līdzīgs,
Un krasts ir pagātne.
Tur daudz, kas mīļš,
top nīcīgs,
Ja nezin nākotni.

Bet tas, ko rakstos glabā,
Ir šūnās medus krāts,
Kas nākamības labā
Guļ svaigs un pasargāts.

Dzejolis ņemts no grāmatas „Kaudzītes Matīss. Vecpiebalgas Kaibēn-, vēlākās Ogrēnskolas CHRONIKA, iesākta 1868. gadā.” Izdota Rīgā, apgādā „Literatūra”, īpašnieks K. Rasiņš, 1939.
Hroniku Matīss Kaudzīte sarakstījis par skolu, kuru dibinājis kopā ar brāli Reini un kurā nostrādājis vairāk nekā 40 gadus (1868 – 1911).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI