E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9667
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Uz mantojumu jāpiesakās pie notāra

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2016
Linda

Kā un kur man pieteikties uz mantojumu? Mans tētis ir miris šā gada 14. martā, viņam vēl ir brālis un divi dēli. Vai man vispār ir jēga uz to mantu pieteikties? Un, ja piesakos, cik tas apmēram maksā?

A
atbild:
30. maijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Interese par mantojuma saņemšanu jāizrāda pašiem mantiniekiem. Kādam no mantiniekiem jādodas pie zvērināta notāra un jālūdz uzsākt mantojuma saņemšanas procedūra, to varat darīt arī Jūs. Notāram būs jāiesniedz mantošanas iesniegums, mantojuma atstājēja miršanas apliecība vai ārvalstīs izsniegts dokuments, kas apliecina miršanas fakta reģistrāciju.

Mantošanas iesniegums jāiesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Ja aizgājēja deklarētā adrese nav zināma, tad jāvēršas pie notāra, kurš praktizē tajā teritorijā, kurā atrodas mantojamā manta vai tās galvenā daļa. Notāru saraksts pieejams Latvijas notāru oficiālajā mājaslapā.

To, vai pieteikties uz mantojumu, jāizlemj Jums pašai. Piemēram, ir neizdevīgi pieteikties mantojumam, ja vienīgais mantojums ir daži eiro mantojuma atstājēja bankas kontā. Mantojuma lietas vešana ir saistīta ar izmaksām, un gala rezultātā var izrādīties, ka izmaksas par notāra pakalpojumiem pārsniegs saņemtā mantojuma vērtību. Jāņem arī vērā, ka mantojot tiek pārņemti arī visi parādi, kas bija mantojuma atstājējam. Plašāku skaidrojumu lasiet rakstā „Kā zināt, vai esi kļuvis par mantinieku”.

Izmaksas pateikt nav iespējams, tās atkarīgas no saņemtā mantojuma, to Jums vislabāk varēs komentēt zvērināts notārs, iepazīstoties ar konkrētās lietas apstākļiem. Notāru pakalpojumu takses uzskaitītas MK noteikumos Nr. 737 „Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, skatiet V sadaļu „Atlīdzības takse par mantojuma lietu vešanu”. Piemēram, par mantošanas iesniegumu jāmaksā 15,65 eiro + PVN.

Ja mantosiet nekustamo īpašumu, jārēķinās arī ar izmaksām, kas radīsies, nostiprinot īpašumtiesības zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 120 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas