E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4594
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļus var saņemt, ja ir tiesas nolēmums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2014
-

Vīrietim no pirmās laulības bērnam ir 14 gadi, no otrās laulības bērnam 11 gadi un gaida trešo, ārlaulības bērnu. Ko varu saņemt kā otrā bērna māte? Vīrietis strādā diezgan augstā amatā, taču alga uz papīra ir zema.

A
atbild:
16. jūnijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai uzturlīdzekļus saņemtu, ir jāvēršas ar prasību tiesā. Kā to izdarīt, vairāk lasiet skaidrojumā Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu.

Tiesas lēmums par piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru būs atkarīgs no konkrētās situācijas, kādu prasības pieteikumu prasītājs tiesai iesniegs. Tas nozīmē, ka prasīt bērna uzturēšanai var tik, cik uzskata par objektīvi nepieciešamu un ir iespējas pamatot šādu prasījumu. Prasībā būs jānorāda apstākļi, ar kuriem pamatojat savu prasījumu, un pierādījumi, kas to apstiprina. Iespējams, ar to vien nepietiks, ja būsiet uzskaitījusi pieteikuma veidlapas ailē "Dokumenti, kas apliecina izdevumus, ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz MK noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru" preces, kādas bērnam nepieciešamas, un nebūsiet pievienojusi izdevumus apliecinošus dokumentus. Kā uzsver juriste Ieva Brante: ir iespējamas arī tādas iepirkšanās vietas, kur iepirkuma čeku/ kvīti neizdod, piemēram, tirgus, kur ne visiem pārdevējiem ir kases aparāti u.tml. Tomēr to visu var un vajag saviem vārdiem aprakstīt prasības pieteikumā tiesai. Ja mazlietotas ziemas virsdrēbes ir iegādātas caur sludinājumu, vai bērnam tiek algots privātskolotājs, tā arī ir jāuzraksta.

Vienlaikus ir jāatceras, ka Civillikuma 179.pants nosaka, ka abu vecāku pienākums ir uzturēt bērnu samērā ar spējām un mantas stāvokli. Un tas savukārt nozīmē, ja vesels, darba spējīgs vecāks tiesai iesniegs pierādījumus, ka viņa ienākumi ir vien valstī noteiktajā minimālajā apmērā, tiesai būs jāvērtē atbildētāja spēja gūt lielākus ienākumus. 

Latvija ir viena no retajām ES valstīm, kurā ir noteikts uzturlīdzekļu minimālais apmērs. Tas garantē tiesības saņemt uzturlīdzekļus noteiktā apmērā visiem bērniem, ja šāds prasības pieteikums tiesā ir nonācis. Ministru kabineta noteikumu Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" 2.punktā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecumam ir jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir 96 eiro.

Gadījumā, ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas