E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4543
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu lietās tiesas spriedums ir jāpilda

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2014
Janis Klavins

Man ir tāda lieta, es esmu bez darba un man jāmaksā sievai alimenti par bērniem. Cik man ir jāmaksā katru mēnesi? Un tad nākamais jautājums: vai man ir jāmaksā bijušajai sievai alimenti, ja nepilngadīgs bērns nedzīvo ar viņu, bet dzīvo citā pilsētā viens pats, bet tiesas dokumentos viņa uzrāda, ka bērns dzīvo pie viņas.

A
atbild:
10. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ar otru vecāku par uzturlīdzekļiem vienošanās nav iespējama, strīds jāizšķir tiesā. Tiesa izvērtēs abu vecāku materiālās iespējas un bērna vajadzības, taču mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru piespriest nevar.

Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz katra vecāka pienākumu neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa nodrošināt katram bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina 25% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, un tie šobrīd ir 80 eiro. Savukārt katram bērnam vecumā no 7 līdz 18 gadiem – 30% apmērā no minimālās mēneša algas. Uz šo brīdi tie ir  96 eiro katru mēnesi.

Atbildot uz jautājumu par uzturlīdzekļiem bērnam, kurš faktiski nedzīvo ar māti, jāuzsver, ka Jums ir jāpilda tiesas spriedums. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai - spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to, tas ir obligāts un izpildāms visā valsts teritorijā. Tādējādi spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, ja tas Civilprocesa likuma 203.panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā nav pārsūdzēts, ir spēkā esošs un izpildāms.

Līdz ar to Jums, pamatojoties uz spēkā stājušos spriedumu, ir pienākums katru mēnesi maksāt spriedumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru, neatkarīgi no tā, kā bērna māte nodrošina bērna aprūpi. Ja Jums rodas šaubas, vai Jūsu maksātie uzturlīdzekļi tiek izmantoti bērna interesēs, Jūs varat vērsties bāriņtiesā ar lūgumu izvērtēt, vai tiek ievērotas bērna intereses, un attiecīgi meklēt labāko risinājumu, lai tās tiktu ievērotas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas