E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3771
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Parādsaistības parādnieka nāves gadījumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2014
Aivars

Kas notiek ar parādu piedziņas lietām parādnieka miršanas gadījumā, vai tās vēlāk netiek vērstas pret parādnieka radiniekiem?

A
atbild:
28. martā, 2014
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Civilprocesa likuma 560.panta pirmās daļas 1.punktā ir noteikts, ka tiesu izpildītāja pienākums ir apturēt izpildes lietvedību, ja fiziskā persona, kas ir parādnieks vai piedzinējs, ir mirusi vai juridiskā persona, kas ir parādnieks vai piedzinējs, beigusi pastāvēt un tiesas nodibinātā tiesiskā attiecība pieļauj tiesību pārņemšanu. 

Savukārt no Civilprocesa likuma 563.panta pirmās daļas 3.punkta un minētā panta otrās daļas izriet, ka tiesu izpildītājs pēc ieinteresētās personas lūguma vai savas iniciatīvas izpildu lietvedība izbeidz, ja prasījums vai pienākums nevar pāriet tiesību pārņēmējam pēc tās fiziskās personas nāves vai juridiskās personas izbeigšanās, kura bija piedzinējs vai parādnieks. 

Gadījumā ja parādnieks mirst, tad zvērinātam tiesu izpildītājam ir jāaptur izpildes lietvedība līdz brīdim, kamēr parādnieka saistības un tiesības pārņem mantinieks. Ja parādnieka tiesības un saistības nepārņem mantinieks, tad zvērināts tiesu izpildītājs izbeidz izpildes lietvedību. No parādnieka radiniekiem, kuri nav pieteikušies uz mantojumu, parāda piedziņa netiek veikta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas