E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33200
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodoklis jāmaksā no laimesta

J
jautā:
04. jūlijā, 2024
Ivo

Labdien! Kā zināms, nesen Satversmes tiesa, absurdu, it kā sabiedrības labā vērstu mērķu vadīta, atzina likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta trešās daļas 20.4. punktu un 9. panta pirmās daļas 5. punktu par atbilstošu Latvijas Republikas Satversmes 105. panta pirmajiem trim teikumiem. Ņemot vērā minēto, lūdzu apstiprināt vai noraidīt attiecīgo piemēru. Proti, ja es izdomāju uzspēlēt azartspēles un kādā Latvijā reģistrētā azartspēļu portālā iemaksāju 10 000 eiro, nosūtot naudu no sava konta uz viņu kontu, bet pēc pāris minūtēm tomēr pārdomāju spēlēt un naudu atsūtu atpakaļ uz savu kontu, vai tas nozīmē, ka man šobrīd ir 10 000 eiro laimests? Vai Azartspēļu un izložu likuma izpratnē es šajā brīdī valstij esmu parādā 1610 eiro?

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāmaksā no visiem laimestiem, kuru kopsummas vērtība gadā pārsniedz 3000 eiro. Laimesta saņēmējam ir pienākums samaksāt nodokli no pārsnieguma summas, ja to nav ieturējis laimesta izmaksātājs. 

Ja laimests, kas pārsniedz 3000 eiro, izmaksāts vienā reizē vai summējot visā azartspēles un izlozes organizēšanas vietas viena apmeklējuma laikā, izmaksātājs (azartspēļu vai izložu organizētājs) ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 23. datumam. 

Piemēram, organizējot interaktīvās azartspēles, azartspēļu organizētāja pienākumi ir: 

  • ieturēt nodokli tajā brīdī, kad no spēlētāja spēles konta tiek izmaksāts laimests uz spēlētāja bankas kontu (laimests ir izmaksāts vienā reizē);
  • nodrošināt pilnīgu laimestu uzskaiti, kurus ir guvis spēlētājs, kā arī spēlētājs nevar sadalīt gūto laimestu, kas pārsniedz 3000 eiro, mazākās summās, lai nebūtu jāpiemēro likumā paredzētais, proti, izmaksas vietā ietur nodokli no laimesta, ja tas pārsniedz 3000 eiro.

Azartspēļu un izložu likumā ir noteikts, ka laimests ir naudas summa, kuru spēlētājam saskaņā ar azartspēles noteikumiem laimēšanas gadījumā izmaksā azartspēles organizētājs, kā arī naudas summa vai manta, kuru spēlētājam saskaņā ar izlozes noteikumiem laimēšanas gadījumā izmaksā izlozes organizētājs. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas