E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32463
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pēc pārcelšanās uz ārzemēm varēs saņemt pabalstus un uzturlīdzekļus

J
jautā:
19. aprīlī, 2024
Linda

Labdien! Ja es kopā ar bērniem pārceļos dzīvot uz Angliju un tur mēs deklarējam savu dzīvesvietu, kādu bērna pabalstu mēs varam saņemt, ja bērni ir dzimuši Latvijā? Un kas turpmāk maksās uzturlīdzekļus par bērniem? Šobrīd tos maksā Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Es nedzīvoju kopā ar bērnu tēvu, bet pirms pārcelšanās ir plānotas kāzas ar vīrieti, kas ir Latvijas pilsonis, bet dzīvo Anglijā.  

A
atbild:
21. maijā, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Simona Innus-Pāvelskopa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Santa Galiņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Simona Innus-Pāvelskopa skaidro, ka, pārceļoties uz pastāvīgu dzīvi Apvienotajā Karalistē, par ģimenes pabalstu saņemšanas iespējām jāinteresējas Apvienotās Karalistes kompetentajā iestādē, jo katrai valstij ir savas prasības ģimenes pabalstu saņemšanai. Apvienotās Karalistes kompetentā iestāde ir Her Majesty’s Revenue and Customs Child Benefit Office 

“Ģimenes pabalstu izmaksu Latvijā pārtrauc, ja pabalsta saņēmējs vai bērns, par kuru tiek maksāts pabalsts, izbrauc no Latvijas Republikas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī. Pabalsta izmaksu pārtrauc ar nākamā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta izmaksa,” norāda S. Innus-Pāvelskopa.  

Valsts sociālo pabalstu likums paredz, ka pabalsta saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt VSAA par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra grozīšanai. To var izdarīt, nosūtot iesniegumu par izbraukšanu uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs vai brīvas formas iesniegumu VSAA (adrese: Lāčplēša iela 70A, Rīga, LV-1011) vai elektroniski parakstītu iesniegumu uz e-pastu pasts@vsaa.gov.lv. 

Savukārt Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz, ka viena no prasībām, lai varētu saņemt uzturlīdzekļus no fonda, ir deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā. Tāpēc arī šajā gadījumā aicinām jūs sazināties ar kompetento iestādi Apvienotajā Karalistē.  

Vienlaikus norādām, ka, neraugoties uz to, ka jūsu un bērnu deklarētā dzīvesvieta būs ārzemēs, jums ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļus no bērnu tēva.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas