E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30590
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Pašnodarbinātais saimnieciskajā darbībā kā pamatlīdzekli var ieguldīt personisko mantu

J
jautā:
02. oktobrī, 2023
Andris

Labdien! Vai pašnodarbinātais var iegādāties no sevis kā no fiziskās personas datoru, galdu vai kaut ko citu, kas ir nepieciešams darbam? Vai tās būs objektīvas izmaksas, kuras var ievērot, maksājot nodokļus?

A
atbild:
25. oktobrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pašnodarbinātā persona saimnieciskajā darbībā kā pamatlīdzekli var ieguldīt (sāk izmantot) personisko mantu (piemēram, datoru, galdu u.c), kas ir pirkta vai izveidota pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas, pamatojot šīs mantas iegādes vai izveidošanas izdevumu summu ar tās iegādes vai izveidošanas laikā saņemtajiem attaisnojuma dokumentiem. Par šāda pamatlīdzekļa sākotnējo vērtību uzskata minētās mantas atlikušo vērtību datumā, kad pamatlīdzekli iegulda (sāk izmantot) saimnieciskajā darbībā. Turklāt jāņem vērā, ka pašnodarbinātais iegādāto inventāru tikai vērtībā virs 1000 eiro atzīst par pamatlīdzekli. 

Tāpēc, ņemot vērā darījuma būtību, pašnodarbināta persona var sev piederošu mantu (iepriekš iegādātu) ieguldīt saimnieciskajā darbībā.

Savukārt, lai saimnieciskajā darbībā izmantojamo pamatlīdzekli varētu iekļaut izdevumos, tas sākumā jāuzskaita pamatlīdzekļa nolietojuma aprēķina veidlapā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas