E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23636
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kā noformēt ziedojumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2021
Gita

Labdien. Kāda būtu valstī noteiktā kārtība, kādā ir nepieciešams noformēt ziedojumus, ja tiek rīkots koncerts, kurā ieeja ir par ziedojumiem – tātad ziedojumu kastīte? Vai pietiek tikai ar aktu, kurā tiek fiksēts sākuma datums un laiks ar 0 ziedojumu summu un ziedojumu summu pēc šī koncerta? Un vai atšķiras kārtība, kādā šo veic biedrība un sociālais uzņēmums?

A
atbild:
30. jūlijā, 2021
LV portāls
Lidija Dārziņa

Ziedojumu kastīšu izvietojumu un naudas izņemšanu normatīvie akti neregulē. Organizācijas pašas nosaka ziedojumu vākšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā skaidrā naudā saņemtie anonīmie ziedojumi tiek glabāti ziedojumu saņemšanas vietā līdz to nodošanai organizācijas kasē. Ja saņemti ziedojumi no nezināmām personām ziedojumu kastītē, tad, tos izņemot, saskaita naudu un noformē ziedojumu saņemšanas aktu par saskaitīto naudu.

Kārtojot grāmatvedības uzskaiti, jāievēro likums “Par grāmatvedību”, kurā noteikti vispārējie grāmatvedības kārtošanas principi; Ministru kabineta 2003. gada 21. oktobra noteikumi Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju”, kuros noteiktas prasības saimniecisko darījumu iegrāmatošanai un grāmatvedības reģistru kārtošanai, prasības grāmatvedības datorprogrammām, nosacījumi grāmatvedības organizācijas dokumentiem, kārtība, kādā veic inventarizāciju, u. c. prasības grāmatvedības kārtošanai; MK 2003. gada 21. oktobra noteikumi Nr. 584 “Kases operāciju uzskaites noteikumi”, kuros noteikta saņemto un izdarīto skaidrās naudas maksājumu uzskaites kārtība.

Ja biedrība vai sociālais uzņēmums (kas ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību) plānojis šādā veidā gūt ienākumus, Valsts ieņēmumu dienestā jāuzzina, kā jārīkojas, lai nepārkāptu nodokļu un grāmatvedības likumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas