E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21911
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai iespējams reģistrēt MLM mārketinga uzņēmumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2020
Sintija

Labdien! Vai Latvijā ir iespējams reģistrēt MLM mārketinga uzņēmumu, kurš nodarbojas ar konkrētu preču pārdošanu? Kas būtu nepieciešams, uzsākot šādu biznesu? Skatos, ka ļoti daudz tīkla mārketingu Latvijā ir no Krievijas, Amerikas, Zviedrijas un citām valstīm. Vai Latvijā ir atļauts kaut ko tādu izveidot, reģistrēt? Kā notiek nodokļu apmaksa, darbība, kādi likumi jāievēro?

A
atbild:
18. decembrī, 2020

MLM mārketinga uzņēmuma, kurš nodarbojas ar konkrētu preču pārdošanu, reģistrācija ir veicama vispārējā kartībā atbilstoši Komerclikuma normām, t. i., nav noteikta atsevišķa kārtība MLM mārketinga uzņēmuma reģistrācijai. Šajā gadījumā MLM mārketinga uzņēmums darbojas atbilstoši Komerclikuma normām un maksā nodokļus vispārējā kārtībā. Neatkarīgi no tā, kādā veidā tiks organizēta konkrēta nodokļu maksātāja saimnieciskā darbība Latvijā, Latvijā reģistrēts nodokļu maksātājs tiks uzskatīts par iekšzemes nodokļu maksātāju, un tam ir jāpiemēro Latvijā spēkā esošie nodokļu reglamentējošie normatīvie akti.

Šādā veidā komercsabiedrība ir Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma un Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma subjekts, t. i., ir uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājs.

Atkarībā no veiktas saimnieciskās darbības būtības un mērķa ir jāvērtē nepieciešamība reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļu maksātāju reģistrā un pienākums maksāt pievienotās vērtības nodokli.

Pakalpojumu sniegšana par atlīdzību ir ar pievienotās vērtības nodokli apliekams darījums, tādējādi, saņemot komisijas maksu par produktu reklamēšanu, produktu pārdošanu citas personas (īpašnieka) vārdā u. c., tiks veikts ar pievienotās vērtības nodokli apliekams darījums – pakalpojumu sniegšana par atlīdzību.

Ņemot vērā, ka tīkla mārketinga biznesa modeļa ietvaros veidojas daudzpakāpju sadarbība, svarīgi identificēt, kas ir sniegtā pakalpojuma saņēmējs (proti, kas ir norādīts kā pakalpojumu saņēmējs izrakstītajā rēķinā par saviem pakalpojumiem), jo tas ir būtiski pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtības noteikšanai. Nosacījumi, kā reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļu maksātāju reģistrā, ir pieejami šeit.

Papildus informējam: ja preču izplatīšana notiks starp trešajām valstīm un Eiropas Savienību, ir jāievēro noteikumi, kas attiecas uz preču ievešanu no trešajām valstīm un izvešanu uz trešajām valstīm, par ko informācija pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas