E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2005
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības pārsūdzēt tiesas lēmumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2013
Valentīna Meščerjakova

Labdien! Man ir šāds jautājums. 2010.gadā ar mani notika nelaimes gadījums darbā, par ko Darba devējs nesastādīja Aktu par nelaimes gadījumu darbā. Par šādu rīcību es iesniedzu iesniegumu Valsts darba inspekcijā, kura pieņēma lēmumu uzlikt pienākumu sagatavot Aktu Darba devējam. Darba devējs sagatavoja nepareizu aktu. VID sniedza man atbildi, ka neko nevar izdarīt.

Šo atbilde tika kā administratīvs akts pārsūdzēta tiesā, kā arī tiesā iesniegtajā pieteikuma lūgts tiesu izdot administratīvo aktu. Darba devējs VDI lēmumu ar ko uzlikts izdot aktu arī pārsūdzēja tiesā. Faktiski izveidojās situācija, ka Administratīvā rajona tiesa divās atšķirīgās lietās skatīja vienu un to pašu jautājumu.
2012.gada nogalē Administratīvās rajona tiesas tiesnesis pasludināja spriedumu lietā, kas pēc Darba devēja pieteikuma bija ierosināta pret VDI. Mans pieteikums pret VDI par pienākumu VDI izdot šādu aktu joprojām tiek izskatīts. Pirms dažām dienām saņēmu sūtījumu no Administratīvās rajona tiesas, ka VDI ir iesniedzis paskaidrojumus, ka citā lietā (kurā nebiju pieaicināta ka trešā persona, bet kuras spriedums skar manas intereses) ar spriedumu, kas ir stājies spēka pirms vairākiem mēnešiem ir atzīts, ka šāds akts par nelaimes gadījumu darba nebija jāizdod. Attiecīgi pamatojoties uz šo informāciju Administratīva rajona tiesa nolēma izbeigt lietvedību manā lietā.
Kā man rīkoties? Vai man ir iespējas pārsūdzēt, iesniegt cita veida sūdzību par spriedumu, kas skar manas intereses lietā, kurā es pat nebiju tās skatīšanas laika pieaicināta? Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
26. februārī, 2013
Rīgas Administratīvā rajona tiesa
Ilze Cercene, priekšsēdētājas palīdze

Personai ir tiesības pārsūdzēt tiesas lēmumu par tiesvedības izbeigšanu lietā. Tāpat situācijas izklāstā minēto Administratīvās rajona tiesas spriedumu, kurā atzīts, ka akts par nelaimes gadījumu darbā nebija jāizdod, personai ir tiesības pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā.

Apelācijas sūdzības iesniegšanas termiņu nosaka Administratīvā procesa likuma 291.pants. Tas paredz, ka apelācijas sūdzību var iesniegt viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas. Ja spriedums sastādīts pēc noteiktā termiņa, pārsūdzēšanas termiņu skaita no sprieduma sastādīšanas dienas. Apelācijas sūdzību, kas iesniegta pēc termiņa beigām, atsakās pieņemt un atdod iesniedzējam.

Ja ir nokavēts Administratīvā procesa likuma 291.panta pirmajā daļā noteiktais termiņš sprieduma pārsūdzēšanai, tad tiesā iesniedzams arī lūgums par nokavēta procesuālā termiņa apelācijas sūdzības iesniegšanai atjaunošanu. Lūgumā norādāmi termiņa nokavējumu attaisnojoši iemesli (šajā gadījumā tie varētu būt - persona par minēto spriedumu uzzinājusi tikai pēc Valsts darba inspekcijas paskaidrojuma saņemšanas un nav bijusi pieaicināta lietā kā trešā persona).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas