E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19119
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Cik reižu gadā var veikt valsts apmaksātās analīzes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Dagnija

Labdien! Esmu politiski represētā persona. Cik reižu gadā varu saņemt valsts apmaksāto pakalpojumu – analīzes (pilnu asins, urīna...)?

A
atbild:
02. martā, 2020

Valsts apmaksātos ambulatoros laboratoriskos izmeklējumus pacients var saņemt ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu. Lēmumu par nosūtījuma izsniegšanu katrā individuālajā gadījumā pieņem ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un sūdzības un ņemot vērā nosūtījuma izrakstīšanas nosacījumus. Par valsts apmaksātu laboratorisko izmeklējumu veikšanu nav jāveic pacienta līdzmaksājums.

Tāpat jānorāda, ka politiski represētās personas ir atbrīvotas no līdzmaksājuma. Taču ārstniecības iestādē vai laboratorijā var tikt pieprasīts maksājums par asins parauga ņemšanu. No šī maksājuma ir atbrīvoti bērni un grūtnieces.

Lielākajai daļai laboratorisko izmeklējumu nav nosūtīšanas nosacījumu, taču atsevišķiem izmeklējumiem šādi nosacījumi ir noteikti. Piemēram, uz atsevišķiem izmeklējumiem var nosūtīt gan ģimenes ārsts, gan ārsts speciālists vai tikai ārsts speciālists. Vairākiem izmeklējumiem ir noteikts skaits, ko valsts apmaksā 12 mēnešu laikā vienam pacientam, – tie ir izmeklējumi, kurus medicīnisku iemeslu dēļ nav lietderīgi biežāk atkārtot. Piemēram, vairogdziedzera tireotropā hormona (TSH) analīzes valsts apmaksā ne biežāk kā reizi gadā, izņemot gadījumus, kad pacientam ir kāda vairogdziedzera slimība.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas