E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17713
Lasīšanai: 2 minūtes

Jūrnieka grāmatiņas nomaiņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2019
Svetlana

Labdien! Mans vīrs pēc laulības nomainījis uzvārdu. Mums ir jautājums par jūrnieka dokumentiem. Vai pēc likuma ir jāmaina jūrnieka pase, pārējie mācību dokumenti un medicīnas komisijas apliecība? Vai arī var kopā ar dokumentiem uzrādīt laulības apliecību? Un, ja pietiek ar laulības apliecību, vai tās kopija jāapstiprina pie notāra?

A
atbild:
12. augustā, 2019
VSIA “Latvijas Jūras administrācija”
Mairita Zamaiča, Juridiskā departamenta juriskonsulte Jūrnieku reģistra jautājumos

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 895 15.1 punktu, ja mainījies jūrnieka vārds vai uzvārds, jūrnieks Latvijas Jūrnieku reģistrā iesniedz iesniegumu saskaņā ar šo noteikumu prasībām un Latvijas Jūrnieku reģistrs izsniedz tam jaunu kvalifikācijas sertifikātu ar jaunu reģistrācijas numuru, saglabājot iepriekšējā kvalifikācijas sertifikāta derīguma termiņu.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 992 “Noteikumi par jūrnieka grāmatiņu” 9. punktu jūrnieka vārdu un uzvārdu jūrnieka grāmatiņā norāda atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem. Iepriekš minēto noteikumu 23.1.apakšpunkts nosaka: jūrnieka grāmatiņa kļūst lietošanai nederīga, ja mainījušās šo noteikumu 5.1. apakšpunktā (vārds, uzvārds) minētās ziņas un 30 dienu laikā jūrnieka grāmatiņa nav apmainīta.

Tātad jūrnieka kvalifikācijas sertifikāti un jūrnieka grāmatiņa (jautājumā nosaukta par jūrnieka pasi) uzvārda maiņas gadījumā ir obligāti jāmaina.

Normatīvie akti neparedz prasības uzvārda maiņas gadījumā mainīt medicīnisko sertifikātu un mācību kursu apliecības. Tomēr, ņemot vērā jūrniecības starptautisko nozari, par medicīnisko sertifikātu un mācību kursu apliecību maiņas nepieciešamību iesakām konsultēties ar savu darba devēju. Tāpat arī darba devējam jājautā par laulības apliecības kopijas un tā tulkojuma notariālu apliecināšanu. Tikai darba devējs var zināt plānoto kuģošanas rajonu un attiecīgās ostas valsts prasības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas