DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrija sadarbībā ar PVO izstrādā ceļvedi primārās veselības aprūpes attīstībai 

Veselības ministrija sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO) šonedēļ izstrādāja detalizētu ceļvedi primārās veselības aprūpes efektivitātes, pieejamības un kvalitātes uzlabošanai visā Latvijā. PVO eksperti apstiprināja Latvijas izvēlēto attīstības virzienu atbilstību PVO primārās veselības aprūpes rīcības plānam, kas paredz iekļaujošu un pieejamu veselības aprūpi iedzīvotājiem. 

Ceļvedis balstīts uz valdības apstiprināto informatīvo ziņojumu “Par primārās veselības aprūpes stiprināšanu”, kuru Veselības ministrija izstrādāja sadarbībā ar nozares organizācijām, tostarp ģimenes ārstu asociācijām un ārstiem visā Latvijā. Šonedēļ, kopā ar PVO ekspertiem, tika izvērtēti ziņojumā noteiktie virzieni, lai nodrošinātu ilgtspējīgu izaugsmi primārajā veselības aprūpē. 

Veselības ministrija plāno vairākus nozīmīgus uzlabojumus nākamajos trīs gados. Starp prioritātēm ir optimāla prakses modeļa izstrāde, cilvēkresursu kapacitātes stiprināšana, maksājumu sistēmas uzlabošana un jaunu ģimenes ārstu, medicīnas māsu un citu speciālistu piesaiste valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Mērķis ir veicināt daudzprofesionālu primārās aprūpes komandu jeb kopprakšu attīstību, kas uzlabotu pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem visā valstī. 

PVO ekspertu tikšanās laikā tika sniegts atbalsts un ieteikumi, kā uzlabot uz pacientu vērstu primāro veselības aprūpi gan pilsētās, gan lauku reģionos. Ekspertu rekomendācijas ceļvedī fokusētas galvenokārt uz to, kā efektīvāk veidot prakses komandu kompetences un noteikt nākotnes vajadzības. PVO eksperti sniedza rekomendācijas, kas saskaņotas ar PVO primārās veselības aprūpes rīcības plānu. 

Latvijas primārās veselības aprūpes modelis balstās uz ģimenes ārstu praksēm, kurās strādā ģimenes ārsti, ārstu palīgi, medmāsas, arī vecmātes. Ģimenes ārsti nodrošina aprūpi vismaz 40 stundas nedēļā, piedāvājot gan plānotas vizītes, gan akūtu pacientu pieņemšanu. Lauku reģionos nozīmīgu lomu aprūpē spēlē feldšerpunkti, kuros pakalpojumus nodrošina ārstu palīgi, kas nodrošina aprūpes pieejamību Latvijas reģionos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI