DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Fiziskās aktivitātes – spēcīgs sabiedrotais cīņā ar krūts vēzi 

Jauni pētījumi, ko veica Baltijas pētnieku komanda CancerBeat projekta ietvaros, apliecina, ka regulāras fiziskās aktivitātes var būtiski uzlabot krūts vēža ārstēšanas efektivitāti un dzīves kvalitāti. Pētījumā tika iesaistītas divas dalībnieku grupas – krūts vēža pacientes, kuras tika nejauši sadalītas augstas intensitātes intervālu treniņu (HIIT) grupā un standarta aprūpes kontroles grupā, kā arī veselas fiziski aktīvas sievietes, kas regulāri nodarbojas ar garo distanču skriešanu. Pētījumā tika analizēta augstas intensitātes intervālu treniņu (HIIT) ietekme uz vēža ārstēšanu un pacientu veselību. 

Ir labi zināms, ka regulāras fiziskās aktivitātes samazina dažādu vēža veidu risku, tostarp krūts vēža risku, kā arī palīdz mazināt nogurumu, ārstēšanas blakusparādības un atkārtošanās iespēju, vienlaikus uzlabojot vēža pacientu dzīves kvalitāti pēc diagnozes noteikšanas.  

Projekta laikā tika novēroti vairāki svarīgi sasniegumi: 

  • Ķīmijterapijas efektivitātes uzlabošana: HIIT treniņu laikā novēroja ievērojamu uzlabojumu krūts vēža pacientēm, kas saņēma neoadjuvantu ķīmijterapiju. Pētījuma rezultāti parādīja, ka fiziskās aktivitātes spēj pastiprināt ķīmijterapijas iedarbību un samazināt audzēju augšanu. 
  • Imūnās atbildes stiprināšana: Fiziskās aktivitātes palīdzēja pārveidot audzēja mikrovidi, veicinot imūnsistēmas spēju atpazīt un cīnīties ar vēža šūnām. Eksperimentālie pētījumi ar peļu modeļiem atklāja, ka fiziskās aktivitātes izraisītas ekstracelulārās vezikulas (EV) var aktivizēt pretvēža imūno atbildi, mazinot audzēju attīstību par 19-57%. 
  • Dzīves kvalitātes uzlabošana: Krūts vēža pacientēm, kas piedalījās augstas intensitātes treniņos, bija ievērojami labāka dzīves kvalitāte – samazināts nogurums, uzlabota fiziskā sagatavotība un mazāks ārstēšanas blakusparādību slogs. 
  • Audzēja šūnu gēnu ekspresijas izmaiņas: Veicot audzēja un normālo audu RNS sekvencēšanu, tika konstatētas būtiskas izmaiņas gēnu ekspresijā, kas liecina, ka fiziskās aktivitātes spēj pozitīvi ietekmēt audzēju mikrovidi un imūnreakciju. 

Pētnieks Dr. Rūdolfs Cešeiko uzsver: “Mūsu pētniecības komandu iedvesmo daudzsološie rezultāti mūsu multidisciplinārajā pētījumā par fiziskajiem treniņiem krūts vēža pacientēm, kas pierādīja būtiskus uzlabojumus fiziskajās spējās un dzīves kvalitātē. Mēs esam priecīgi sniegt ieguldījumu pierādījumu kopumā, kas turpina atbalstīt to cilvēku veselību un labklājību, kuriem tiek veikta vēža ārstēšana.” 

Šī projekta rezultāti sniedza zināšanās balstītus pierādījumus un nostiprināja koncepciju, ka regulāras fiziskās aktivitātes ir jāiekļauj kā neatņemama atbalsta aprūpes daļa krūts vēža pacientēm, kurām tiek veikta ķīmijterapija. Saziņa ar veselības aprūpes speciālistiem, pacientu asociācijām un sabiedrību bija svarīga projekta daļa. Šīs aktivitātes palielināja izpratni par fizisko aktivitāšu labvēlīgo ietekmi vēža pacientēm, palīdzēja izkļūt no slimības nomāktības stāvokļa un deva motivāciju iekļaut regulāras fiziskās aktivitātes savā ikdienā. 

CancerBeat pētījuma dalībniece: “Labi organizētie treniņi vēža ārstēšanas procesā bija neatsverama sastāvdaļa. Tie uzlaboja gan fizisko, gan garīgo labsajūtu un palīdzēja saglabāt spēku un izturību, kas bija izšķiroši svarīgi, lai tiktu galā ar ārstēšanas blakusparādībām. Regulāras fiziskās aktivitātes samazināja nogurumu un uzlaboja enerģijas līmeni. Fiziskie treniņi vēža ārstēšanas laikā sniedza spēku un deva iespēju aktīvi iesaistīties ārstēšanā, nevis pasīvi sekot medicīniskajam ārstēšanas plānam. Kopumā šāda treniņu pieeja uzlabo holistisko dziedināšanu un palīdz uzlabot gan pacienta fizisko, gan garīgo veselību.” 

CancerBeat projekta ietvaros sadarbojās piecas komandas no četrām valstīm, tostarp: 

  • Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (Latvija), 
  • Oslo Universitātes slimnīca (Norvēģija), 
  • Nacionālais Ķīmiskās fizikas un biofizikas institūts (Igaunija), 
  • Nacionālais Vēža institūts (Lietuva).

Projekts CancerBeat tika īstenots Baltijas pētniecības programmas ietvaros, kas tiek atbalstīta ar EEZ grantu programmu “Pētniecība un izglītība”, kuru pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Zinātnes padome. Programma nodrošina kopējo finansējumu 8 676 084 euro, no kuriem valsts budžeta līdzfinansējums ir 1 301 413 euro un EEZ līdzfinansējums ir 7 374 671 euro. 

Papildu informācija: https://www.lzp.gov.lv/lv/jaunums/ka-fiziskas-aktivitates-palidz-cinities-ar-vezi  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI