DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Zinātnes padome aicina iepazīt Latvijas zinātnieku paveikto valstiski svarīgās jomās 

Latvijas Zinātnes padome ir uzsākusi informatīvo kampaņu “Zinātne un Tava dzīve. Visa sākums ir saprast”, kas norisināsies šogad no oktobra līdz decembrim. Tās laikā Latvijas iedzīvotāji ir aicināti ieskatīties un izprast zinātnes lomu ikviena dzīvē, kā arī iepazīt Latvijas zinātnieku paveikto tādās svarīgās dzīves jomās kā mūsu zeme, valoda, drošība un dzīves kvalitāte. 

2024. gadā noslēdzas vairākas Valsts pētījumu programmas, kuru uzdevums ir rast risinājumus vai radīt inovācijas konkrētām vajadzībām Latvijas sabiedrībā, ekonomikā, attīstībā, ilgtspējā, drošībā un citās valstiski svarīgās jomās. Šo pētījumu laikā dažādu nozaru Latvijas zinātnieki ir sadarbojušies un radījuši mūsu valstij un sabiedrībai nozīmīgas jaunas zināšanas, metodes, prasmes un inovācijas, jaunus produktus vai to prototipus, procesus un pakalpojumus konkrētu nozaru problēmu risināšanai un stratēģisko attīstības mērķu sasniegšanai. 

Kampaņas laikā akcentēsim Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas uzdevumā zinātnieku radīto  ieguldījumu Latvijas zemes un ainavas izpētē un to, kā tās lietot saudzīgi, ilgtspējīgi, turklāt gūstot visefektīvāko rezultātu. Akcentēsim arī mūsdienu latviešu valodas tehnoloģijas un metodes, kas ļauj efektīvi uzlabot mācību procesu skolās, atbilstoši digitālās sabiedrības prasībām, kā arī ļauj radīt un pilnveidot valodu tehnoloģijas un platformas, kas palīdz daudzām nozarēm strādāt efektīvāk, izmantojot mūsdienu latviešu valodu. Šie ir divi no 10 projektiem, kurus Latvijas pētnieki veikuši Izglītības un zinātnes ministrijas uzdevumā, lai nodrošinātu mūsu valodas dzīvotspēju un attīstību. Kampaņa akcentēs arī Latvijā veiktās inovācijas biomedicīnā un viedajos materiālos, kas rada jaunus risinājumus, tehnoloģijas un produktus mūsu dzīves kvalitātes uzlabošanai un mūsu valsts eksportspējai. Inovācijas radītas Ekonomikas ministrijas uzdevumā.  Kā arī uzsvērsim Aizsardzības ministrijas uzdevumā drošības jomā izstrādātos materiālus, kas paredzēti militārajai jomai, bet potenciāli var tikt izmantoti arī sabiedrības drošības jautājumu risināšanā. 

“Mēs vēlamies aicināt katru Latvijas iedzīvotāju iepazīties ar zinātnieku paveikto. Īpaši aicinām iedzīvotājus, kuru ikdiena nav pētniecība, un kuri nav bijuši iesaistīti zinātnes procesos. Mēs vēlamies aicināt palūkoties uz dažām mūsu dzīves svarīgākajām jomām un ieraudzīt tajās zinātnes un pētniecības neatsveramo ieguldījumu un rezultātus. Apzināties, ka virkne mūsu dzīves jomu nav iespējamas vai nav iespējamas kvalitatīvas bez Latvijas zinātnieku pētījumiem un inovācijām. Kampaņā esam iesaistījuši arī pašus pētniekus, kuri vislabāk spēj izstāstīt par savu atklājumu nozīmi,” norāda Lauma Muižniece, Latvijas Zinātnes padomes direktore. 

Zinātnei, pētniecībai un jaunu zināšanu radīšanai ir īpaša loma valsts mērķu sasniegšanā – veidojot pievienotās vērtības ekonomiku un palielinot konkurētspēju, stiprinot valsts drošību un veidojot stipru, saliedētu sabiedrību. Vienlaikus, zinātne un pētniecība lielākajai daļai sabiedrības ir neizprotama, jo dažkārt šķiet sarežģīta. Izglītības un zinātnes ministrijas uzdevumā Vidzemes Augstskola 2021. gadā veica pētījumu “Zinātnes komunikācijas mērķa grupu pētījums", kura rezultāti rāda, ka lielākā daļa sabiedrības uzskata, ka zinātne ir pārāk sarežģīta, lai vairums cilvēku to saprastu (71,7%), un ka ir daudz pretrunīgas informācijas par zinātniskajiem pētījumiem, tāpēc ir grūti saprast, kam ticēt (75,0%). 

Kampaņas uzdevums ir mainīt šo uzskatu un akcentēt zinātnes saikni ar ikviena cilvēka dzīvi. Zinātnieki pēta un meklē risinājumus tiem valsts un sabiedrības dzīves izaicinājumiem, kas ir prioritātes. Ar zinātni nesaistīti iedzīvotāji šos pētījumus varam līdz galam neizprast, uzskatīt par pārāk sarežģītiem jeb fokusētiem, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka tie tiek veikti mūsu kā sabiedrības labā. Vienlaikus, kampaņa vēlas parādīt to, cik zinoši, profesionāli un talantīgi ir mūsu valsts zinātnieki, kuri risina patiešām aktuālus sabiedrības izaicinājumus. Pateicoties Latvijas zinātnieku pētniecības un inovāciju radīšanas darbam, sadarbībai ar citām nozarēm, Latvijā jau tagad ir vairākas veiksmīgas eksportējošas nozares, kas veicina mūsu valsts ekonomiku un ikviena no mums - labklājību. Latvijas zinātnieku pētījumi ir vitāli nepieciešami un noderīgi efektīvai, mūsdienīgai un drošai tautas un zemes attīstībai. 

Par kampaņu “Zinātne un Tava dzīve. Visa sākums ir saprast” 

Šajā kampaņā ir atspoguļota neliela daļa no Valsts pētījumu programmās radītajām zināšanām, metodēm un produktu prototipiem. Šie piemēri ir daļa no rezultātiem četros Valsts pētījumu programmu projektos, kuri noslēgušies 2023. gada nogalē un 2024. gadā. Informatīvo kampaņu veido pašu pētnieku pieredzes stāsti un apkopoti pētījumu rezultāti.  Tie pakāpeniski tiks publicēti no oktobra līdz decembrim.   

Kampaņas vietne: viegliparzinatni.lv 

Par Valsts pētījumu programmu 

Valsts pētījumu programma ir Latvijas valsts finansēta un izstrādāta programma un balstās uz “vajadzība - risinājums” principu. Valsts no savas puses definē konkrētus uzdevumus sabiedrībai, ekonomikai, attīstībai, ilgtspējai, drošībai un citām valstiski svarīgām jomām, kurām ir nepieciešams rast risinājums. Ja šo risinājumu var rast ar zinātnieku un pētnieku palīdzību, fokusētu darbu uz konkrētu problemātiku un sadarbību starp dažādu nozaru pētniekiem, tad valsts šo uzdevumu atklāta konkursa un projektu pieteikumu starptautiska izvērtējuma rezultātā nodod atbilstošāko Latvijas zinātnieku rīcībā ar Valsts pētījumu programmas starpniecību, lai radītu datos, testos, pētniecībā un inovācijās balstītu risinājumu. Šādi ar pētniecības palīdzību mūsu valsts un sabiedrība iegūst jaunas zināšanas, prasmes un inovācijas, jaunus produktus, procesus un pakalpojumus konkrētu nozaru problēmu risināšanai un stratēģisko attīstības mērķu sasniegšanai. Valsts pētījumu programmu koordinē Latvijas Zinātnes padome, bet uzdevumus dod jeb pasūtījumu veic katras nozares ministrija. 

Par zinātnes politiku Latvijā  

Zinātnes politiku, atbilstoši nacionālās attīstības prioritātēm, veido Izglītības un zinātnes ministrija, savukārt par zinātnes politikas ieviešanu, pārvaldību, starptautiskās sadarbības attīstību un koordināciju atbildīgā institūcija ir Latvijas Zinātnes padome, kura koordinē Valsts pētījuma programmu norisi un to mērķu sasniegšanu. Kopš 2015. gada zinātnes politika Latvijā tiek veidota saskaņā ar Latvijas Viedās specializācijas stratēģiju (RIS3), lai mērķtiecīgi fokusētu pētniecību un sekmētu zināšanu un tehnoloģiju pārnesi, atbilstoši nozaru izaugsmes prioritātēm un stimulētu sociālo un ekonomisko transformāciju uz efektīvāku resursu izmantošanu un jaunu, augstākas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu radīšanu. Vairāk aktuālo informāciju par zinātni, pētniecību un atklājumiem Latvijā var uzzināt Izglītības un zinātnes ministrijas veidotajā zinātnes komunikācijas platformā researchLatvia.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI