DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Latvijas zinātniskās institūcijas uzsāks nozīmīgu fundamentālo un lietišķo pētījumu īstenošanu 

Ir noslēgusies Fundamentālo un lietišķo projektu konkursa (FLPP) projektu iesniegumu izvērtēšana un pieņemts lēmums par finansējuma piešķiršanu 91 projektam, kuru īstenošana tiks uzsākta jau 2025. gada 1. janvārī. Kopumā projektu konkursā tika izvērtēti gandrīz 600 pieteikumi, ko iesniedza 30 zinātniskās institūcijas.   

FLPP projektu īstenošanas galvenais mērķis ir jaunu zināšanu radīšana un tehnoloģiskās atziņas visās zinātņu nozarēs. Projekti tiks īstenoti visas zinātņu nozaru grupās: 

  • Dabaszinātnēs: 25 projekti ar kopējo finansējumu 7,498,992.00 EUR 
  • Lauksaimniecības, meža un veterinārajās zinātnes: 9 projekti ar kopējo finansējumu 2,681,178.00 EUR 
  • Inženierzinātnēs un tehnoloģijās: 25 projekti ar kopējo finansējumu 7,498,929.00 EUR 
  • Humanitārajās un mākslas zinātnēs: 9 projekti ar kopējo finansējumu 2,699,841.00 EUR 
  • Sociālajās zinātnes: 10 projekti ar kopējo finansējumu 2,979,945.00 EUR 
  • Medicīnas un veselības zinātnēs: 13 projekti ar kopējo finansējumu 3,900,000.00 EUR 

Viena projekta īstenošana laiks ir 36 mēneši un ikviens projekts tiek īstenots pa posmiem, kur viena posma ilgums ir 12 mēneši.  

Šajā projektu konkursā visvairāk projektus kā iesniedzējs īstenos Latvijas Universitāte, kas ar 26 apstiprinātiem projektiem ir visplašāk pārstāvētā zinātniskā institūcija. Tai seko Rīgas Tehniskā universitāte ar 15 projektiem un Rīgas Stradiņa universitāte ar 10 apstiprinātiem projektiem. 

Projektus īstenos (kā iesniedzējs) arī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (7 projekti), Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts (5 projekti), Latvijas Organiskās sintēzes institūts un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts (katrs ar 4 projektiem), Baltijas Starptautiskais Ekonomikas Politikas studiju centrs, Latvijas Kultūras akadēmija un Dārzkopības institūts (katrs ar 3 projektiem), Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" īstenos katrs 2 projektus. Pa vienam projektam katrs šajā projektu konkursā īstenos Latvijas Māsklas akadēmija, Daugavpils Universitāte, Daugavpils Universitātes aģentūra "Latvijas Hidroekoloģijas institūts", Venstpils Augstskola un Vidzemes Augstskola. Savukārt Elektronikas un datorzinātņu institūts, Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Zinātniskais institūts un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" piedalīsies projektu īstenošanā kā sadarbības partneris. 

Kopējais finansējums projektu īstenošanai ir 27,3 miljoni eiro, kas ir ievērojams atbalsts zinātniskajiem pētījumiem un apliecina ne tikai projektu kvalitāti, bet arī Latvijas pētnieku spēju radīt nozīmīgus ieguldījumus gan vietējā, gan starptautiskā līmenī. 

FLPP ir būtisks atbalsts Latvijas zinātnes izaugsmei, aptverot visas viedās specializācijas RIS3 jomas un Sociālo un humanitāro zinātņu nozares ar horizontālu ietekmi RIS3 un visas zinātņu nozaru grupas. Šī programma ne tikai veicina zinātnes kvalitātes un kvantitātes uzlabošanos, bet arī nodrošina jaunu zinātnieku integrāciju pētniecībā. FLPP ir svarīga, lai jaunie zinātnieki varētu kļūt par nākošajiem projektu vadītājiem un  tiktu veicināts viņu zinātniskās izcilības pieaugums. 

Kopsavilkumā pieejama informācija par apstiprinātajiem projektiem, iesniedzēju un sadarbības partneri, projekta vadītāju, pārstāvētajām zinātnes nozarēm un RIS3 jomām, piešķirto finansējuma apmēru. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI