DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valdība apstiprina plānu sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju veicināšanai 

Freepik

Labklājības ministrija plāno turpmākajos trijos gados īstenot  mērķtiecīgus pasākumus, lai sekmētu sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju īstenošanu. Mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti trīs rīcības virzieni – sieviešu un vīriešu vienlīdzīgas tiesības un iespējas darba tirgū un izglītībā,  ar dzimumu saistītu negatīvu stereotipu mazināšana un  dzimumu līdztiesības principa integrēšana politikas plānošanas procesos.  

To paredz Plāns sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju veicināšanai 2024.-2027. gadam”, kas otrdien, 18. jūnijā apstiprināts valdības sēdē.  

Vienlaikus pie Plānā noteiktajiem rīcības virzieniem ir iezīmēti aktuālie izaicinājumi vīriešu un sieviešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju jomā, kas pamato nepieciešamos pasākumus šo izaicinājumu risināšanai plāna perioda ietvaros. Plāna rīcības virzienu izvēle lielā mērā ir saistīta arī ar dažādos starptautiskos dokumentos uzsvērtajiem izaicinājumiem sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju veicināšanā. 

Ņemot vērā ierobežotos sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju veicināšanai pieejamos resursus, ar Plāna starpniecību tiek risināti tikai visaktuālākie izaicinājumi, kā pamatjomas izvēloties stereotipu un aizspriedumu mazināšanu dažādās jomās, bet īpaši darba tirgū un izglītībā. Vienlaikus nozīmīga uzmanība tiks veltīta valsts pārvaldes kapacitātes stiprināšanai, starpinstitūciju sadarbības attīstīšanai un izpratnes par dzimumu līdztiesību un tās sasaisti ar nozaru politikām turpmākai pilnveidošanai. 

Lai sekmētu izvirzīto problēmjautājumu atpazīstamību publiskajā telpā, atsevišķus Plāna pasākumus paredzēts sasaistīt ar gan starptautiski, gan nacionāli atzīmējamām dienām un to ietvaros īstenotiem publicitātes pasākumiem, piemēram, Starptautisko pretdiskriminācijas dienu (1. februāris), UNESCO Starptautisko dienu sievietēm un meitenēm zinātnē (11. februāris),  Starptautisko sieviešu dienu (8. marts), Starptautisko jaunatnes dienu (12. augusts), Mātes dienu (otrā maija svētdiena), Starptautisko vienlīdzīgas darba samaksas dienu (18. septembris), Tēvu dienu (septembra otrā svētdiena) Starptautisko pretvardarbības dienu (2. oktobris), Starptautisko vīriešu dienu (19.novembris), Starptautisko vardarbības pret sievietēm izskaušanas dienu (25. novembris).  

Plāna pasākumu īstenošanai kā būtiskākais finanšu avots plānots ES fondu finansējums 2021.–2027. gada plānošanas periodam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI