DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Maija grāfa svētki 2024: pavasara, vienotības un radošuma svētki

FOTO: Sandra Balodzedas.

18. maijā Rīgas Ziedoņdārza parkā norisinājās karnevāla svētki “Maija grāfa svētki”, atdzīvinot Rīgas senākos svētkus un svinot pavasari, vienotību un radošumu. No rīta līdz vēlam vakaram rīdziniekiem un pilsētas viesiem bija pieejami daudzi izklaidējoši un izzinoši pasākumi bērniem un pieaugušajiem. Festivāls noslēdzās ar krāsainu uguns uzvedumu, kura pamatā bija ukraiņu leģenda par Mavku. Tūkstošiem rīdzinieku un pilsētas viesu bija liecinieki vērienīgai akcijai, ko veidoja entuziasti un brīvprātīgie.

“Maija grāfa svētki” nav tikai svētki: tā ir senu tradīciju atdzimšana, dažādu kultūru un paaudžu satikšanās, labestības un gaismas svētki. Svētku tradīcija pie mums atnākusi 15. gadsimtā, kur tos svinēja kā pavasara un auglības svētkus. Lai kļūtu par Maija grāfu, bija jāuzvar turnīrā pilsētas padomes klātbūtnē. Titulu piešķīra uz gadu, kura laikā kļuva par pilsētas kārtības uzturētāju un tika uzskatīts par galveno pilsētas aizstāvi. Tolaik par uzvarētāju vienmēr kļuva kāds no Lielās ģildes brāļiem, bet mūsdienās par Maija grāfu var kļūt jebkurš rīdzinieks. Lai kļūtu par Maija grāfu, Jums tikai jāierodas krāšņā tērpā un jāiztur pārbaudījumi. Organizatori stāsta, ka “Maija grāfa svētki” ir mēģinājums pārnest senās tradīcijas mūsdienīgā saturā, saglabāt būtību, bet padarīt svētkus arī interesantus un spilgtus mūsdienu skatītājam.

Visas dienas garumā svētku viesus sagaidīja daudz informatīvu un izklaidējošu pasākumu:

  • bagātīga koncertprogramma;
  • dalībnieku gājiens Rīgas ielās;
  • tērpu konkurss, kura uzvarētāji bija Phantomile, Ķer Satomi un Sērgas ārsts.
    izglītojoši meklējumi;
  • viduslaiku gadatirgus un radošās darbnīcas;
  • dažādu tradīciju karotāju paraugdemonstrējumi;
  • dažādu tautu ēdienu degustācijas;
  • karnevāla tērpu noma.

Drosmīgākie vīrieši piedalījās īstā bruņinieku turnīrā, kas sastāvēja no vairākiem pārbaudījumiem. Tā uzvarētājs Maksims Leonovs - tika apbalvots uz lielās skatuves un saņēma titulu “Maija grāfs - 2024”. Jaunais Maija grāfs izvēlējās savu grāfieni - Maryna Olkhova. Senais rituāls ir izpildīts! Saskaņā ar senajiem ticējumiem rīdziniekus tagad gaida labklājības un veiksmes gads.

“Maija grāfs” ir bezpeļņas projekts, un lielākā daļa tā aktivitāšu ir pieejamas bez maksas. Katru gadu svētkus apmeklē bērni no bērnu namiem, kuriem tie kļūst par īstu pasaku.

Svētkus jau 14 gadus veido brīvprātīgie. Šogad viņiem palīdzēja vairāk nekā 60 cilvēku - cilvēki ar lielu sirdi, kuri vēlas dāvināt svētkus savai mīļajai Rīgai.

“Maija grāfa svētki” ir svētki, kas ne tikai dod pozitīvu emociju lādiņu, bet arī māca novērtēt pasaules skaistumu un daudzveidību, cienīt vienam otru un kopt tradīcijas. Tagad, vairāk nekā jebkad agrāk, ir svarīgi apvienoties un parādīt, ka labais vienmēr uzvar. Un tieši to simbolizē “Maija grāfa svētki”!

Projekts “Maija grāfa svētki: vienoti dažādībā” tika finansēts ar Eiropas Komisijas Eiropas Solidaritātes korpusa, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI