DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LBAS pozitīvi vērtē priekšlikumu palielināt bērna kopšanas pabalstu

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) 2024. gada 14. maijā piedalījās Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komitejas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēdē. Sanāksmē tika skatīts jautājums par iespēju strādāt bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, saglabājot vecāku pabalstu.

Valdības rīcības plāna (VRP) 10.2. punktā paredzēts līdz 2025. gada 31. decembrim pārskatīt vecāku pabalsta (VP)  finansēšanas avotu un vecāku pabalstu, un bērna kopšanas pabalsta (BKP) sniegšanas nosacījumus.

Šobrīd VP var pieprasīt uz 19 mēnešiem (atvietojums 43.75%) vai 13 mēnešiem (atvietojums 60%). Deviņi no desmit vecākiem izmanto VP bērna pieskatīšanai līdz 1,5 gadiem. 2023. gadā 15% no bērnu kopšanas atvaļinājumā esošajiem vecākiem iesaistījās darba tirgū, un gandrīz astoņi no desmit bija vīrieši.

Lai sasniegtu VRP deklarētos uzdevumus, Labklājības ministrija (LM) strādā pie priekšlikumiem kā tos īstenot, pirmkārt, akcentē, ka vecākiem bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, iesaistoties darba tirgū, VP vairs neatbilst sociālās apdrošināšanas pabalsta būtībai (ienākumu atvietojuma apdrošināšanai), tāpēc finansēšanas avots būtu jāpārnes uz pamatbudžetu (līdz šim izmaksāja no speciālā budžeta - 2024.gadā plānots 148 milj.).

Labklājības ministrija (LM) rosināja no 2025. gada paaugstināt BKP, sasaistot tā apmēru ar ienākumu mediānu par bērnu līdz pusotram gadam 50% apmērā, kas būtu 377 eiro. Tas nozīmē, ka visi vecāki saņemtu BKP - 377 eiro neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām (VSAOI). Rezultātā tiktu palielināts atbalsts vecākiem, kuriem nav tiesības uz VP. Savukārt strādājošais vecāku pabalsta saņēmējs saņemtu 50% no VP plus 377 eiro -BKP.  Līdz ar to pieaugtu ienākumi visiem vecākiem bērna kopšanas laikā. LM piedāvāja arī pārcelt vecāku pabalsta finansēšanas avotu no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta uz valsts pamatbudžetu. LBAS skatās piesardzīgi uz priekšlikumu pārcelt vecāku pabalsta finansēšanas avotu, jo izdevumu palielināšana pamatbudžetā var radīt spiedienu uz nodokļu palielināšanu. 

LBAS atbalsta bērna kopšanas pabalsta palielināšanu līdz 377 eiro, sākot ar 2025.gadu, tomēr vērš uzmanību, ka  tas nedrīkst notikt uz nodarbināto sociālo garantiju samazināšanas rēķina.

LBAS aicina skatīties uz  atbalstu ģimenēm ar maziem bērniem plašāk, vēršot uzmanību  jautājumu risināšanai par pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamības nodrošināšanu bērniem no 1-3 gadiem. LBAS atbalsta, ka strādājošo vecāku pabalsts (VP) tiek palielināts, taču aicina to diferencēt atkarībā no bērnu skaita. Ja šobrīd strādājošo vecāku pabalsts ir 50% no vecāku pabalsta apmēra, tad LBAS priekšlikums būtu palielināt strādājošo vecāku VP līdz 70% par otro un nākamajiem bērniem ģimenē. LBAS atgādina, ka kopš 2017. gada ir “iesaldēts” atvieglojums par apgādībā esošu personu, visbiežāk bērnu, (par katru apgādājamo - gadā 3000 eiro vai mēnesī 250 eiro), kuru LBAS ieskatā noteikti būtu nepieciešams  palielināt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI