DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcas stacionārā “Latvijas Infektoloģijas centrs” izņemta šogad pirmā ērce 

Publicitātes attēls

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionārā “Latvijas Infektoloģijas centrs” šonedēļ izņemta un izmeklējumiem nosūtīta 2024. gadā pirmā ērce. Sākoties pavasarīgi saulainajām dienām, Austrumu slimnīcas ārsti atgādina – ērču encefalīts un Laimas slimība var radīt smagas sekas, tāpēc ir būtiski pasargāt sevi. Dodoties dabā, ir jāuzmanās no ērcēm un, atgriežoties mājās, noteikti jāpārbauda, vai kāda no tām nav piesūkusies. Pret ērču encefalītu ir būtiski vakcinēties, un to var darīt visa gada periodā. Savukārt, atrodot piesūkušos ērci, ir svarīgi sekot savai pašsajūtai un,  novērojot galvassāpes, paaugstinātu temperatūru, sāpes ķermenī vai pastiprinātu nogurumu, nekavējoties jāvēršas pie ārsta. 

Sākoties saulainajām un siltajām marta dienām, šonedēļ Austrumu slimnīcas stacionārā “Latvijas Infektoloģijas centrs” jau izņemta un izmeklējumiem nosūtīta pirmā ērce. “Mēs visi ļoti gaidījām pavasari, un tagad arvien vairāk laika cenšamies pavadīt dabā. Tas ir ļoti labi, bet nedrīkst aizmirst, ka tur neesam vieni, tāpēc mums jābūt piesardzīgiem – īpaši attiecībā uz ērcēm, kas ir jau modušās,” uzsver Austrumu slimnīcas stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” vadītāja profesore Baiba Rozentāle. 

Austrumu slimnīcā 2023.gadā ārstējušies 99 ar ērču encefalītu inficēti pacienti, 27 pacientiem konstatēta Laimas slimība un vienam pacientam – ērlihiozes infekciju. Kopumā Austrumu slimnīcā 2023. gadā pacientiem noņemtas 1254 ērces. “Latvijas Infektoloģijas centra” laboratorijā uz ērču encefalītu 2023. gadā izmeklētas 199 ērces, no tām inficēta viena jeb 0,5%, savukārt uz Laima boreliozi izmeklētas 228 ērces, no kurām inficētas bijušas 70 jeb 30,7%.  

Ērču encefalīts un Laimas slimība var radīt smagas sekās, tāpēc ir būtiski pasargāt sevi. Austrumu slimnīca ārsti aicina ikvienu sekot savam vakcinācijas kalendāram un laikus veikt revakcināciju vai arī lemt par pirmreizējo vakcināciju pret ērču encefalītu, pirms tam pārrunājot vakcinācijas jautājumus ar savu ģimenes ārstu. Tāpat iemesls vakcinēties ir cilvēkiem, kas aktīvi ceļo. Ja agrāk ārsti Latvijā ieteica vakcinēties pret ērču encefalītu agrā pavasarī, tagad to iesaka darīt jebkurā gada mēnesī vai arī ievērojot sava vakcinācijas kalendāra grafiku.  

Vakcinācijas algoritms: 

  • Pirmreizējā vakcinācija (pamatvakcinācija) sastāv no trim secīgām vakcinācijas reizēm norādītajā mēnešu intervālā: 0 □ no 1 līdz 3 mēnešiem □ no 9 līdz 12 mēnešiem. Ja kādu iemeslu dēļ trešā vakcinācijas reize nokavēta, vakcinācija nav jāsāk no jauna. Iespējami ātrāk jādodas uz vakcinācijas kabinetu un jāsaņem trešā pote.  
  • Revakcinācija – ik pēc trim gadiem.  

Vakcināciju turpinot: ik pēc 10 gadiem neatkarīgi no vakcinējamās personas vecuma. 

Savukārt, dodoties brīvā dabā, vēlams izvēlēties apģērbu: 

  • kas ir tik piegulošs, ka zem tā ērces nevar nokļūt, 
  • kas ir gaišā krāsā, lai uz tā ērces būtu labi saskatāmas; 
  • kas ir no slidena auduma, kuram ērcēm ir grūtāk pieķerties un no kura tās vieglāk notraukt.

Atrodoties dabā, ik pa laikam jāpārliecinās, ka ērces nav  piesūkušās. Bet, atgriežoties mājās, nekavējoties jānomaina apģērbs, jāpārbauda sevi un jānomazgājas. 

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā pareizi jānoņem, vietu, kur tā piesūkusies, dezinficējot ar spirtu saturošiem līdzekļiem un izmantojot pinceti. Novērojot galvassāpes, paaugstinātu temperatūru, sāpes ķermenī un pastiprinātu nogurumu, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI