DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība
1
1

Kā mainījies uzņēmēju noskaņojums un uzņēmējdarbības vide Latvijā?

Kā mainījies uzņēmēju noskaņojums un uzņēmējdarbības vides vērtējums Latvijā, to atklās jaunākais Turības biznesa indeksa pētījums, kura rezultāti tiks prezentēti 2024. gada 14. februārī VI Turības biznesa indeksa konferencē.

Konference notiks klātienē Biznesa augstskolas Turība konferenču zālē, Rīgā, Gaudu ielā 68, kā arī tās norise tiks translēta tiešsaistē Turības Facebook lapā. Dalība konferencē ir bez maksas. Dalībai konferencē aicinām reģistrēties līdz š.g. 5. februārim, aizpildot elektroniski pieteikumu.

Konferences atklāšanā finanšu ministrs Arvils Ašeradens uzstāsies ar redzējumu par ekonomiskās izaugsmes atbalstam pielāgotu politiku un ekonomikas ministrs Viktors Valainis runās par ekonomikas attīstības izaicinājumiem un rīcības plānu 2024. gadā. Savukārt izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša piedalīsies konferences vienā no paneļdiskusijām “Darba tirgum atbilstoša izglītība: ekonomikas attīstības pamats”.

Konferences ietvaros notiks divas dažādu nozaru ekspertu paneļdiskusijas. Par darbaspēku pieejamības jautājumu konferences pirmajā daļā spriedīs finanšu ministrs Arvils Ašeradens, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite, Turības valdes priekšsēdētājs un Augstākās izglītības eksporta apvienības vadītājs Imants Bergs, kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes loceklis, Turības Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāns Ēriks Lingebērziņš.

Savukārt otrajā paneļdiskusijā, kas veltīta darba tirgum atbilstošas izglītības nodrošināšanas tēmai, diskutēs izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Biznesa augstskolas Turība rektore Zane Driņķe, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, SIA “Baltic Logistic Solutions” vadītājs Latvijā Pēteris Krīvens un domnīcas “Futurum Latvia” eksperte Agnese Paegle.

Ar jaunāko Turības biznesa indeksu 2024 - pētījuma norisi, rezultātiem, secinājumiem, ietekmējošiem faktoriem - iepazīstinās Biznesa augstskolas Turība eksperti – rektore Zane Driņķe, Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Evija Kļave un Juridiskās fakultātes dekāns Ivo Krievs.

“Iepriekšējā Turības biznesa indeksa pētījuma rezultāti iezīmēja, ka uzņēmējdarbības “temperatūra” Latvijā ir uzlabojusies un kļuvusi nedaudz “siltāka”. Tas, protams, iepriecina, bet vai Latvija tik “mērenu” temperatūras kāpumu var atļauties? Kā būs mainījies uzņēmēju noskaņojums Latvijā, to redzēsim jaunākajā pētījumā. Taču vienlaikus jāapzinās, ka straujākai labklājības veicināšanai valstī ir nepieciešami daudz kardinālāki risinājumi – jo īpaši situācijā, kad iedzīvotāju skaits strauji turpina sarukt. Lēmumiem jābūt fokusētiem uz radošumu un prasmi dzīvot ārkārtīgi saimnieciski katru dienu. Latvijai šobrīd nav cita ceļa, kā radīt vidi, kurā mēs varam racionāli un efektīvi darboties, ” uzsver Biznesa augstskolas Turība rektore Zane Driņķe.

Biznesa augstskola Turība sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS jau sesto gadu veic apjomīgu pētījumu - uzņēmēju aptauju Latvijā. Turības biznesa indekss ir indikators, kas raksturo dažādu nozaru, lielumu, reģionu, vietējā un ārvalstu kapitāla uzņēmumu vadītāju un uzņēmēju viedokli par uzņēmējdarbības vidi Latvijā un dažādiem to ietekmējošiem faktoriem.

Pētījumā tiek apjautāti 750 uzņēmēji par institucionālajiem un informatīvajiem faktoriem, tiesiskās vides faktoriem, sociālajiem, kultūras un demogrāfijas faktoriem, monetārajiem faktoriem, tehnoloģiskajiem un infrastruktūras faktoriem, fiskālajiem faktoriem un citiem faktoriem (godīgu konkurenci, uzņēmējdarbības uzsākšanas un izbeigšanas procesu u.c.).

Pētījums veidots ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbības vides un nozares izglītības ciešāku sasaisti, identificēt uzņēmējdarbības vides būtiskākās problēmas un lielākās priekšrocības un veicināt topošo uzņēmēju padziļinātāku interesi par uzņēmējdarbības vidi ietekmējošiem faktoriem.

Atgādinām, ka Turības biznesa indeksa pētījums, kas tika prezentēts pērn, 2023. gada februārī, apliecināja, ka, lai gan vēl joprojām lielākā daļa jeb 52% uzņēmēju uzņēmējdarbības vidi Latvijā vērtē kā sliktu, taču 2022. gadā Turības biznesa indeksa rādītājs, kas raksturo Latvijas uzņēmēju viedokli par Latvijas uzņēmējdarbības vides stāvokli kopumā, ir uzlabojies par septiņiem punktiem – no mīnuss 23 līdz mīnus 16 punktiem. Kāds šis indeksa rādījums būs 2024.gadā?

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI