DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

Ar iniciatīvu Manabalss.lv cer panākt vienlīdzību VUGD

Formāla Satversmes tiesas sprieduma izpilde ir radījusi situāciju, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji piemaksas par darbu svētku dienās saņem tikai no 2022. gada 1. jūlija, bet neliels skaits VUGD amatpersonu saņēma šo piemaksu arī par 2020.gadu un 2021.gadu. Ne Iekšlietu ministrija, ne VUGD nav nodrošinājuši visiem vienādas piemaksas, tādēļ glābēji cer uz sabiedrības atbalstu, lai varētu aizstāvēt savas tiesības Saeimā.

Atbilstoši VUGD datiem, no nedaudz vairāk kā 2700 VUGD darbiniekiem, 82 amatpersonas saņēma piemaksas par darbu svētku dienās ar atpakaļejošu datumu. Piemēram, 2022. gadā par darbu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā daži VUGD glābēji saņēma piemaksu, bet pārējie nesaņēma vispār, kaut gan pārējie tāpat pildīja savus dienesta pienākumus. Ar iniciatīvu “Vienlīdzīgas piemaksas VUGD glābējiem” glābēji cer ne tikai tikt sadzirdēti, bet cer arī uz reālu rīcību, jo līdz šim nekādu uz rezultātu vērstu darbību no Iekšlietu ministrijas un VUGD vadības nav bijis.

“Vienlīdzīgu piemaksu nenodrošināšana var tikai pastiprināt personāla trūkumu VUGD, un šāda glābēju šķirošana nav atbilstoša ne tikai vienlīdzības principam, bet arī labas pārvaldības principam. Tādēļ viens uzdevums ir nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu, lai piesaistītu jaunus glābējus, bet otrs uzdevums ir nodrošināt vienlīdzīgas piemaksas, lai samazinātu personāla aizplūšanu,” norāda VUGD glābēju iniciatīvas autors Krišs Lipšāns.

VUGD pienākumos nav tikai veikt ugunsdzēsības un glābšanas darbus, bet arī īstenot valsts politiku civilās aizsardzības jomā. “2023. gada 28. septembrī, Saeimai apstiprinot Nacionālās drošības koncepciju, tika noteikts, ka iekšējās drošības dimensijai svarīga ir arī Civilās aizsardzības sistēmā ietilpstošo institūciju kapacitāte un to spēju attīstīšana, bet realitātē redzam, ka atalgojums un labvēlīgi darba apstākļi aug tikai valsts augstākajām amatpersonām, tādēļ uz kādu sabiedrības drošību un civilo aizsardzību varam cerēt?” retoriski jautā K. Lipšāns.

“Manabalss.lv” iniciatīvā tāpat norādīts, ka 2022. gadā reģistrēts 10161 glābšanas darbs, kas ir par 12,76% vairāk nekā 2021. gadā, kad to skaits bija 9011. Glābšanas darbu skaitam ir tendence pieaugt – pēdējos trīs gados glābšanas darbu skaits vidēji ik gadu palielinājies par 12%. Tai pat laikā VUGD brīvo vakanču skaits ir vairāk kā 12% un personāla mainībai arī ir tendence pieaugt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI