DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pārskatot elektrības pieslēguma jaudu, mums ir iespēja samazināt ikmēneša rēķina izmaksas

FOTO: Freepik

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis aicina ikvienu iedzīvotāju rūpīgi izvērtēt elektrības pieslēguma efektivitāti savā mājoklī. Š.g. septiņu mēnešu laikā – no maija līdz š.g. novembra beigām jau 29 tūkst. mājsaimniecību ir izmantojušas iespēju samazināt elektrības pieslēguma jaudu, rezultātā samazinot ikmēneša maksājumu par jaudas uzturēšanu.

Klimata un enerģētikas ministrs K. Melnis norāda, ka sabiedrības satraukums šovasar, saņemot lielāku elektrības rēķinu, bija pamatots. Elektroapgādes sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas 2023.gada vasarā atspoguļoja virkni regulējuma nepilnību. Tarifu izmaiņas iedzīvotājiem bija pārāk straujas. Lai tūlītēji ierobežotu elektroapgādes tarifu izmaksu pieaugumu, līdz 2023.gada beigām ir spēkā KEM izstrādātais īstermiņa risinājums – 60% kompensācija mājsaimniecību lietotājiem elektrības sadales tarifa fiksētajai daļai. Taču no 2024.gada 1.janvāra stāsies spēkā ilgtermiņa risinājums jeb valsts atbalsts lietotājiem, nodrošinot lēzenāku tarifa kāpumu mājsaimniecībām.  

Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas. Maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, bet maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa. No nākamā gada 1.janvāra līdz pat 2025.gada 31.decembrim mājsaimniecībām, kurām ir 1 fāzes 16A, 20A vai 25A vai 3 fāžu pieslēgums ar 16A, 20A vai 25A lielu pieslēguma jaudu, tarifa fiksētās daļas pieaugums būs pakāpenisks.

Pieslēguma veids

Maksa par jaudas uzturēšanu mēnesī no 2023. gada 1.jūlija (bez PVN)

Maksa par jaudas uzturēšanu mēnesī ar valsts atbalstu 60%) no 01.09.-31.12.23.

Faktiskā maksa par jaudas uzturēšanu ar valsts atbalstu no 2024. gada 1.janvāra, bez PVN

1 fāze

16A

6,08 EUR

2,43 EUR

3,24 EUR

20A

7,60 EUR

3,04 EUR

3,74 EUR

25A

9,50 EUR

3,80 EUR

4,24 EUR

3 fāzes

16A

14,72 EUR

5,89 EUR

7,20 EUR

20A

18,40 EUR

7,36 EUR

8,50 EUR

25A

23,00 EUR

9,20 EUR

11,00 EUR

Vienlaikus operators pārskatījis tarifu vērtības, kuras iesniegtas izskatīšanai SRPK (skatīt šeit).

Paredzamo maksu no nākamā gada 1. janvāra, kas parādīsies februārī saņemtajā rēķinā, jau tagad var noskaidrot AS "Sadales tīkls" tarifu kalkulatorā. Jāievada sava pieslēguma fāžu un ampēru skaits, ikmēneša elektrības patēriņš, kas pieejams www.sadalestikls.lv.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis: “Privātpersonu pieslēgumu  skaits ar 1fāzes 32A un lielāku jaudu un 3fāžu 32A un lielāku jaudu ir nepilni 5% no visiem pieslēgumiem. Lielā daļā gadījumu šīs mājsaimniecības izmanto lielākas jaudas pieslēgumu, nekā tām faktiski ir nepieciešams, bet par to ik mēnesi maksā. Protams, ir arī mājsaimniecības, kurām ir augsts elektrifikācijas līmenis, piemēram, elektrība izmantota siltumsūkņa darbināšanai, apkurei, elektroauto uzlādei u.c. elektroierīcēm. Tāpēc mājsaimniecības, kurām pieslēgums ir 32A un vairāk, īpaši aicinām rūpīgi izvērtēt pieslēguma jaudas atbilstību patēriņa paradumiem un izmantotajām elektroiekārtām, nepieciešamības gadījumā jaudu samazinot un tā izmantojot iespēju ietaupīt.”

Augsts potenciāls izvērtēt pieslēguma jaudu atbilstoši savām mājsaimniecības vajadzībām ir ap 100 tūkst. mājsaimniecību, kam pieslēgums ir 3F 25 A un vairāk. Teju 60% mājsaimniecību, kam ir 3F 32 A pieslēgums, patēriņš mēnesī ir ap 150-300 kWh. Šīm mājsaimniecībām iepretim lielajai pieslēguma jaudai elektrības patēriņš ir izteikti zems. Šādā gadījumā pieslēguma jaudu būtu lietderīgi izvērtēt, jo, visticamāk, tik jaudīgs pieslēgums nemaz nav vajadzīgs un ikdienā netiek izmantots.

Piesakot slodzes samazināšanu, pakalpojums stājas spēkā jau nākamajā dienā. Slodzes samazināšana ir bez maksas un, ja gadījumā lietotājs vēlas slodzi atjaunot tādā pašā apmērā, kāda tā bija iepriekš, to līdz 2024.gada 30.jūnijam var izdarīt bez maksas.  Jāņem vērā, ka slodzes atjaunošanu bez maksas var veikt tikai vienu reizi.

Slodzes samazināšanu var pieteikt AS “Sadales tīkls” portālā www.e-st.lv, izvēloties “Pieteikt pakalpojumu” – “Pieslēgumi” – “Slodzes izmaiņas” – “Slodzes samazināšana”. Ja lietotājs tehnisku iemelsu dēļ nevar izmantot AS “Sadales tīkls” portālu, slodzes samazināšanu var veikt arī telefoniski, zvanot uz AS “Sadales tīkls” tālruni 8403.

Kā izvērtēt un samazināt pieslēguma jaudu? Plašāk skaidrojums video formātā “Kā noskaidrot mājoklim nepieciešamo elektrības jaudu?”

  1. Izpēti elektrības patēriņu. Elektrības patēriņa datus dažādos griezumos – gads, mēnesis, diena, stunda –, var aplūkot sava tirgotāja portālā vai portālā www.e-st.lv.
  2. Izvērtē, kādas elektroiekārtas ikdienā izmanto un kādas nākotnē varētu lietot. Pieslēgumam nepieciešamo slodzi nosaka mājoklī esošās elektroierīces. Dažas no tām attiecīgos periodos var darboties gandrīz visu laiku, piemēram, apgaismojums, bet elektriskā cepeškrāsns tiek ieslēgta īslaicīgi. Lai saprastu, cik liela slodze pieslēgumam jāiztur, jāņem vērā tās ierīces, kam ir liela elektriskā jauda un kuras lieto vienlaikus.
  3. Lai noteiktu elektroierīču jaudu, aplūko konkrēto elektroierīču marķējumu, kas būs atrodams uz pašas elektroierīces korpusa. Taču, ja, piemēram, veļas mašīna ir iemontēta un marķējuma uzlīmes nav redzamas, var izmantot tehnisko pasi vai lietošanas instrukciju, ko var atrast arī internetā.
  4. Norādi savas elektroierīces AS “Sadales tīkls” slodzes aprēķina kalkulatorā, kas aprēķinās mājoklim nepieciešamo jaudu. Savu esošo un potenciālo pieslēguma jaudu norādi tarifu kalkulatorā, lai redzētu, kā mainās AS “Sadales tīkls” tarifs vienā un otrā gadījumā.

Fāžu un ampēru skaitu lietotājs var redzēt, autorizējoties AS “Sadales tīkls” portālā – www.e-st.lv, savukārt elektroenerģijas rēķinā var redzēt, vai pieslēgums ir 1 fāzes vai 3 fāžu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI