DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Latvijas ražotāji apņemas samazināt cukura, sāls un piesātināto taukskābju daudzumu produktos

Publicitātes foto

Veselības ministrijas rīkotā pasākumā pārstāvji no Veselības ministrijas, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) kopā ar pārtikas produktu ražotājiem apsprieda to, kas pēdējā gada laikā paveikts, lai patērētajiem saražotā pārtika un dzērieni kļūtu veselīgāki. Pasākuma laikā uzņēmumi informēja par īstenotajām pārmaiņām savā produkcijā – kā ir mainījies produktu sastāvs un kādus ieguvumus no tā gūst patērētājs.

Šobrīd Veselības ministrijas, LPUF un LTRK 2022. gadā noslēgto sadarbības memorandu par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu ir parakstījuši 121 Latvijā atpazīstami pārtikas produktu ražotāji, tostarp dzērienu ražotājs SIA “Cido Grupa”, kura stratēģiskais mērķis ir līdz 2025. gadam kļūt par ilgtspējīgāko uzņēmumu nozarē. Memoranda mērķis ir veicināt pārtikas produktu sastāva un iedzīvotāju uztura paradumu uzlabošanu, samazinot produktos sāls, cukura vai piesātināto taukskābju daudzumu. Līdz ar to visiem pārtikas ražotājiem, kas pievienojušies memorandam, šo sastāvdaļu samazināšana ir obligāta apņemšanās. Memorandā iekļautas tādas pārtikas produktu grupas kā gaļas un zivju produkti, graudaugu produkti, produkti, kas ražoti no augļiem un dārzeņiem, saldēta gatavā pārtika, piena produkti, saldumi, dzērieni, kartupeļu izstrādājumi, mazu bērnu pārtikas produkti. Atbilstoši katrai produktu grupai noteiktajiem nosacījumiem piesātinātās taukskābes jāsamazina par 5 līdz 10%, cukurs par 5 līdz 20% un sāls par 5 līdz 10%.

“Ikdienas dzīvē cilvēki ir pakļauti dažādiem neinfekcijas slimību, piemēram, cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību un ļaundabīgo audzēju riska faktoriem – neveselīgam uzturam, mazkustīgumam, smēķēšanai, alkohola lietošanai. Veselīga uztura jomā pārtikas ražotājiem ir izšķiroša loma iedzīvotāju uztura paradumu veidošanā, tādēļ Veselības ministrija sadarbojas ar nozares speciālistiem, lai veidotu Latvijas pārtikas tirgu veselībai labvēlīgāku. Pārtikas produktu sastāva uzlabošana ir tendence, kas gūst atzinību pasaulē un to atbalsta Pasaules Veselības organizācija, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) un Eiropas Komisija. Ir ļoti svarīgi, ka sabiedrības veselības veicināšanā iesaistās ne tikai veselības nozares speciālisti, bet arī citu nozaru pārstāvji, kopā radot veselīgu dzīvesveidu atbalstošu vidi,” skaidro Hosams Abu Meri, Veselības ministrs.

“Vēlos izteikt pateicību Veselības ministrijai par realizēto iniciatīvu, savukārt ražotājiem atgādināt par virzīšanos tuvāk kvalitatīvākas pārtikas ražošanai – tas ir tikpat vērtīgi kā iedzīvotājiem atcerēties veikalā iegādāties savā valstī ražotu produkciju. Kopumā pārtikas nozare jau vairākus gadus soļo veselīgā virzienā, lai samazinātu vai pilnībā izslēgtu sāls, cukura un tauku daudzumu ražotajos pārtikas produktos. Pie tā strādā ne tikai tie, kas pievienojušies memorandam, bet arī tie pārtikas ražotāji, kas to iekļāvuši savā dienaskārtībā,” stāsta Ināra Šure, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas Padomes priekšsēdētāja.

Viens no memoranda parakstītājiem un viens no lielākajiem dzērienu produktu ražotājiem Latvijā “Cido Grupa” kopš 2021. gada ir veiksmīgi samazinājis cukura daudzumu savos produktos un plāno to darīt arī turpmāk.

““Cido Grupa” aktīvi strādā pie cukura samazināšanas kā arī ievieš jaunas iniciatīvas ar mērķi kļūt par ilgtspējīgāko uzņēmumu dzērienu ražošanas nozarē, tādā veidā veicinot sabiedrībā veselīgākus ieradumus. Pēdējo trīs gadu laikā uzņēmums jau ir samazinājis pievienotā cukura daudzumu savos produktos par 56,6%, pārsniedzot memorandā norādīto vēlamo rezultātu, un apņemas strādāt pie cukura samazināšanas iniciatīvām arī turpmāk, kā arī izstrādāt jaunas veselīgāku dzērienu alternatīvas. Pēdējo gadu laikā apritē veiksmīgi ir laisti vairāki jauni dzērieni bez cukura vai ar samazinātu cukura daudzumu, piemēram, Mangaļi VitaFruit jaunā garša, kā arī pēc jaunākajām receptēm ražotie “Enjoy" dzērieni. Papildus cukura samazināšanai tiek izstrādāti jauni produkti ar pievienoto vērtību, kā, piemēram, CIDO Imunitātes līnija – 100% sulas un nektāri ar pievienotiem superaugļiem, kas satur īpaši augstu C vitamīna līmeni un palīdz stiprināt veselību un imunitāti. Šobrīd lielākais izaicinājums, ražojot veselīgākus produktus, ir labo garšu īpašību saglabāšana,” norāda "Cido Grupa" valdes loceklis Marijus Valdas Kirstukas.

1 Memorandam pievienojušies SIA Cannelle Bakery, SIA “Orkla Latvija”, AS “Cēsu Alus” (ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju), SIA “ILGEZEEM” (ar saldinātu bezalkoholisku dzērienu produkciju), SIA “Cido Grupa”, SIA “Dona”, SIA “Lāči”, SIA “Saldus Maiznieks”, SIA ’’Lielezers”, SIA ’’Maiznīca Flora”, AS ’’LPB’’ maiznīca Priekule , SIA “Gaļas pārstrādes uzņēmums Nākotne”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI