DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ieguldījumi augstskolās un zinātniskajās institūcijās veicinās inovācijas un valsts globālo konkurētspēju 

Lai veicinātu izcilību, augstākās izglītības un zinātnes kvalitātes un resursu ieguldījumu efektivitāti un starptautisko konkurētspēju, ar Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda ieguldījumu 81 miljona eiro apmērā atbalstīs strukturālas pārmaiņas augstskolās un zinātniskajos institūtos. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie noteikumi, kurus šodien, 5.decembrī apstiprināja valdības sēdē. 

Strukturālo pārmaiņu nepieciešamību nosaka tas, ka augstskolu un zinātnisko institūtu uzdevumi un loma pēdējās desmitgadēs ir būtiski mainījusies un kļuvusi ievērojami plašāka. Globalizācijas, tehnoloģiju attīstības, strauji mainīga darba tirgus pieprasījuma ietekmē augstākās izglītības un zinātniskās institūcijas ir kļuvušas par attīstīto valstu inovāciju ekosistēmas galveno virzītāju. Šiem faktoriem ir būtiska ietekme, kas nosaka strukturālu pārmaiņu nepieciešamību augstākās izglītības un zinātnisko institūciju vidē. Latvijas un ārvalstu ekspertu analīze un secinājumi liecina par līdz šim veikto strukturālo pārmaiņu pozitīvo ietekmi augstākās izglītības un zinātnes jomās un vērā ņemamo progresu un sasniegumiem, tomēr viss potenciāls pilnībā netiek izmantots un pārmaiņas nepieciešams turpināt. ES Atveseļošanas fonda investīcijas ir būtisks atbalsts, lai Latvijas augstskolas un zinātniskie institūti varētu sekmīgi turpināt strukturālo pārmaiņu procesu, kas sniegs jaunas un kvalitatīvas attīstības iespējas studentiem, akadēmiskajam personālam, kā arī zinātnei.    

Atbalsts paredzēts, lai turpinātu augstskolu un zinātnisko institūtu konsolidāciju, veicinot savstarpējo sadarbību, un jaunām iespējām starpdisciplinārai pētniecībai un studijām. Tāpat investīciju atbalsts sniegs iespēju nostiprināt augstskolu stratēģisko specializāciju, nodrošinot atbilstošu ietekmi reģionā vai nozarē ar koncentrētu izglītības piedāvājumu, arī efektīvāk izmantojot pieejamos resursus.   

Plānots, ka vairākas augstskolas konsolidēsies zinātnes universitātēs, kas ļaus apvienot studijām un pētniecībai pieejamos resursus, paaugstinot augstākās izglītības kvalitāti un resursu ieguldījumu efektivitāti. Augstskolas tiks konsolidētas zinātnes universitātēs kā struktūrvienības vai iestādes un darbosies to sastāvā. 

Augstskolu un zinātnisko institūtu konsolidācijas plāni ietver risinājumus studiju programmu optimizācijai un jaunu studiju programmu izveidei, digitalizācijai, tehnoloģiju attīstībai, pētniecības un izglītības infrastruktūras uzlabošanai, pētniecības attīstībai, akadēmiskās karjeras – doktorantūras, pēcdoktorantūras, zinātnieku – attīstībai, kā arī akadēmiskā un zinātniskā personāla ilgtspējai, Risinājumu īstenošana ļaus attīstīt izglītības inovācijas, pētniecības programmas un izcilību, akadēmiskā personāla karjeras izaugsmi, veidot efektīvu pārvaldības sistēmu. 

ES Atveseļošanas fonda investīcijas strukturālo pārmaiņu ieviešanai īstenos 13 valsts augstskolas un zinātniskie institūti.  

Ministru kabineta noteikumi “Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.2. reformu un investīciju virziena “Augstskolu pārvaldības modeļa maiņas nodrošināšana” 5.2.1.r. reformas “Augstākās izglītības un zinātnes izcilības un pārvaldības reforma” 5.2.1.1.i. investīcijas “Pētniecības, attīstības un konsolidācijas granti” otrās kārtas “Konsolidācijas un pārvaldības izmaiņu ieviešanas granti” īstenošanas noteikumi” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI