DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policijas darbinieki pilnveido zināšanas par digitālo kriminālistiku

Pagājušajā nedēļā,  23. novembrī, norisinājās starptautisks seminārs par ekonomisko noziegumu apkarošanas jautājumiem  "Digitālās kriminālistikas seminārs: Artefaktu meklēšanas veiksmīgākie paņēmieni". Seminārā tika apskatītas aktuālās tendences un inovācijas digitālās kriminālistikas jomā, vienuviet tika pulcēti  zinošākie nozares eksperti no dažādām tiesībaizsardzības iestādēm gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā. Semināru organizēja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr.EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Kopš 2021. gada novembra Valsts policija veic vērienīgu darbinieku izglītošanu ar dažādiem semināriem un praktiskām nodarbībām par ekonomiskajiem noziegumiem, kas tiek veikti digitālajā vidē. Šī starptautiskā semināra fokuss tika vērsts uz digitālās kriminālistikas tendenču un saistīto izaicinājumu izzināšanu, klātienē piedalījās 40 dalībnieki no astoņām dažādām tiesībaizsardzības iestādēm – Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes un Kriminālistikas pārvaldes, Valsts drošības dienesta, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, Iekšējā drošības biroja, Militārās policijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Lietuvas Kriminālpolicijas biroja Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas, Igaunijas Kibernoziegumu apkarošanas biroja, kā arī jomas eksperti no Izraēlas.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieka, 3. nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītājs Iļja Buglovs norāda: “Šī bija unikāla iespēja apmainīties ar pieredzi un veiksmes stāstiem spēcīgākajiem infotehniskās jomas pārstāvjiem valstī, kā arī iepazīties ar vērtīgo Igaunijas un Lietuvas kolēģu pieredzi digitālās kriminālistikas jomā. Ņemot vērā noziedzīgās vides un ģeopolitiskās situācijas radītos izaicinājumus, mums plecu pie pleca ikdienā ir jāspēj tikt galā ar izvirzītajiem uzdevumiem un jāstiprina mūsu iekšējā drošība, pielietojot infotehniskās zināšanas un prasmes.”

Seminārs norisinājās divās daļās, aptverot gan teorētisko, gan praktisko pusi. Teorētiskajā daļā pārstāvji no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Izraēlas dalījās ar savu pieredzi un izaicinājumiem infotehniskajā darbā. Tika apskatītas arī tādas tēmas kā mobilo ierīču kriminālistika, kriptovalūtu maki un informācijas atšifrēšana, Cellebrite izmeklēšanas rīki. 

Lai veicinātu sadarbību un viedokļu apriti, praktiskajā semināra daļā dalībnieki tika sadalīti vairākās grupās. Nodarbības uzdevums bija imitēt kratīšanu birojā, kas bija iekārtots Valsts policijas koledžas Izmeklētāju mācību centra poligonā. Tās laikā bija jāveic plānošana un jārisina iepriekš sagatavots uzdevums, kas bija tendēts uz elektronisko pierādījumu izņemšanu un informācijas izgūšanu. Noslēgumā dalībnieki kopīgi analizēja komandu sasniegtos rezultātus.

Kopumā seminārs noritēja veiksmīgi, dalībnieki augstu novērtēja iespēju uzzināt par aktuālākajām tendencēm un starptautisko partneru praksi digitālās kriminālistikas jomā.

Seminārs par ekonomisko noziegumu izmeklēšanas problemātiku "Digitālās kriminālistikas seminārs: Artefaktu meklēšanas veiksmīgākie paņēmieni" norisinājās Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI